Abstrahując od historycznego tła filmu, który jak zwykle staje się pretekstem do manifestacji
antysemickich fobii społeczeństwa polskiego, poziom tego "dzieła" uwłacza godności
rasowego oglądacza spod znaku Filmweb. Hollywoodzkie gwiazdy ubrane w drlelichy
rzucone w białoruskie lasy, nie przekonują, nie pociągają, śmieszą. Sceny, zdjęcia,
dialogi, charakteryzacja, teatralne, "ustawkowe" , nieprawdziwe. Niech oni już kręcą te
swoje pościgi i wybuchy cystern z benzyną. W tym nie mają równych. Ale ten teren, niech
zostawią tym, których korzenie tkwia tu od dawna.
Pewnie wszystko zależy od nastawienia do filmu. Ja nie miałem nastawienia negatywnego, najpierw poczytałem, jak wyglądają fakty historyczne o braciach Bielskich i ich partyzantce- więc odebrałem film pozytywnie. Film wyraźnie nie jest dokładnym dokumentem historycznym, a fabułę traktuje jako sposób pokazania różnych postaw moralnych w sytuacjach ekstremalnych i robi to bardzo dobrze.
Znam kilkanaście filmów amerykańskich, które w sposób wręcz doskonały oddają realia wojenne w Europie- np. "Szeregowiec Ryan", "Pianista", "W księżycową jasną noc". I znam bardzo dużo filmów europejskich, które ten temat zupełnie sknociły, np. "Lotna". Więc nie można mówić, że tylko Europejczycy dobrze robią filmy o wojnie w Europie- bo to nieprawda.
To wlasnie o tym Mumia pisał. Amerykanie świetnie potrafią zagrać... amerykańskich żołnierzy (wspomniany "Szeregowiec Rayan"). Ale na białoruskich Żydów po prostu nie wyglądają. I gęby nie takie i zachowanie nie takie, i nawet kostium nie takie. Wszyscy eleganccy i schludni, nawet łachmany i ruskie kufajki są eleganckie.
Amerykanie i owszem świetnie potrafią pokazać realia wojny na europejskim froncie zachodnim. To proste, bo i wojna na tym froncie i na tym etapie wojny była dla nich prosta. Dwie armie, dwa typy mundurów, prosty podział, my dobrzy, oni źli i tyle i strzelamy do siebie. Wojna na wschodzie była inna. Nawet rozróżnienie kto był dobry a kto był zły nie jest takie oczywiste. Amerykanie tego nie rozumieją i nigdy tego nie odtworzą tak jakbyśmy sobie tego życzyli - my ludzie wschodu.
No ale przecież amerykańscy filmowcy to żydzi, więc powinni wiedzieć co się tam działo :-P
mumia, ty lepiej wracaj do Egiptu. Nie wiem o jakich fobiach społeczeństwa polskiego piszesz? Masz do nas pretensje że nie zgadzamy się z określeniem ,,polskie obozy"? Ja widzę raczej antypolskie fobie wśród żydów. W czasie II w.św. zginęło 6 mln żydów, z czego 340 z rąk Polaków w Jedwabnem ale żydzi tak nagłaśniają ten mord że wydaje się iż zginęło tam 6 mln Żydów. Trudno ich zrozumieć. Takie mordy jak w Jedwabnem zdarzyły się w kilku tysiącach miejscowości. Jednorazowo mordowano nawet kilkanaście - kilkadziesiąt tys. żydów (Jassy, Odessa, Kowno, Lwów) - tyle tylko że akurat w tych pogromach nie brali udział Polacy tylko Niemcy (spalenie żydów w Białymstoku, niedaleko Jedwabnego), Łotysze, Białorusini, Ukraińcy, Litwini a nawet Finowie. Dlatego że nie mordowali Polacy to te mordy nie są znane. W Polsce za pomoc żydom mordowano ukrywającego i jego rodzinę. Wspólnie z żydami z rąk tych samych oprawców (niemieccy naziści, ukraińska upa, litewscy szaulisi) zginęło 2 mln Polaków.. W samym Oświęcimiu zginęło 70-75 tys. Polaków. Ale żydzi nienawidzą tylko Polaków.
Czemu więc twierdzisz że w Polsce są antysemickie fobie? Trudno żeby Polacy nie dali się sprowokować do kłótni z żydami gdy ci wmawiają światu że za cały holokaust odpowiadają Polacy (w rzeczywistości odosobnione przypadki mniejszych pogromów czy szmalcownictwo) ukrywając prawdę o mordowany, wysiedlanych, przetrzymywanych w obozach koncentracyjnych i zmuszanych do pracy przymusowej w Niemczech Polakach.
Może by tak żydzi zauważyli w końcu prześladowanych Polaków. Może by tak w końcu zauważyli zbrodnie nie tylko Polaków ale też Chorwatów, Węgrów, Rumunów, Ukraińców, Białorusinów, Litwinów, Łotyszy, Estów, Finów czy Francuzów, zwłaszcza że są one nieporównywalnie większe niż polskie.
A co z Polakami walczącymi z Niemcami. Walczyliśmy najdłużej, nigdy nie podpisaliśmy kapitulacji, mieliśmy 4. armię pod względem liczebności.
Co do antyżydowskich fobii w Polsce to nie słyszałem aby Polacy wypominali żydom ataki na polską armię w trakcie kampanii wrześniowej (na samych Kresach pł - wsch. żydzi w 16 miejscowościach z bronią w ręku wsparli Armię Czerwoną), samosądy przy asyście NKWD. Nikt nie chce powiedzieć prawdy o walkach w Grodnie. Nikt też nie robi filmów o bohaterskich Polakach walczących ze Stalinem w okolicach Jedwabnem. A robi się filmy o ,,bohaterskim" Bielskim, który w rzeczywistości nigdy z Niemcami nie walczył tylko mordował Polaków, wykorzystywał kobiety. Można powiedzieć: takie były czasy. No cóż. Może właśnie żydzi powinni to zrozumieć gdy szkalują Polaków. Nie wszyscy Polacy wykazali się bohaterstwem, na pewno nie wszyscy pomagali żydom. Ale takie były czasy. Terror był niesamowity. Polacy też padali jego ofiarami, nie tylko żydzi.
...widzę, że "mumia" to kolejny geniusz na miarę Spielberga..no co najmniej..Już nie mogę się doczekać kolejnego mega-kitu "Mumia 10- w krainie kosmitów"
Znam bardzo dobrze historię Bielskich, więc z miłą chęcią obejrzę ten "żenujący film" . A jak widzę jak niektórzy młodzi ludzie, takie siusiumajtki pienią się, mędrkują i analizują sprawę żydowsko-polską, którą znają tylko z książki to mi się śmiać chce. To ludzie, którzy przeżyli horror w latach 41-44 nie wyrażają tyle emocji, co młodzi-gniewni urodzeni w erze filmu Beverly Hills 90210. :-)
Dziecko drogie pisz na temat i naucz się pisać, bo pełno byków !!! Nasi przodkowie nie po to umierali, abyś Ty nie umiała pisać. Jeśli chcesz zobaczyć dałna to spójrz w lustro, bo down to choroba nie uleczalna - to po pierwsze, a po drugie jeżeli się tak bardzo zdenerwowałaś, to widocznie termin siusiumajtki i młodzi-gniewni określa Ciebie. Co za pech !
A poza tym jak widać ruszyć gówno, to śmierdzi albo uderz w stół, a nożyce się odezwą !
Nawet nie chce mi się czytać Twojego bełkotu. Twoim jedynym argumentem jest to, że wyzywasz na forum. Tutaj czy w dyskusji nad filmem Pokłosie wyzywasz od "dałnów". Jak na fanatyka historii, to bardzo ubogie słownictwo, więc nie dziwię się, że masz wpisy zablokowane. Ja nie muszę Cię wyzywać, aby Ci w pięty poszło. Odcinam się od tej jałowej konwersacji, bo nie chcę się zniżać do Twojego poziomu, bo po niżej zera, to tylko dno i 10 metrów mułu. Rozmowa z Tobą to jak ch..ja z butem! Lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszystkie wątpliwości.
Żegnam ozięble !
P.S. Nie denerwuj się tak przy odpisywaniu, bo palce sobie połamiesz.
dlaczego g kojarzy ci się z gównem. Masz ukryte zboczenia? Lubisz jak ktoś robi na ciebie kupkę? Lubisz ekskrementy? Dobrze że się nie kryjesz ze swoją orientacją seksualną ale uważaj na Wszechpolaków bo oni ,,lubią" takich jak ty.
MOŻE W KOŃCU OPOWIEDZIAŁBYŚ MI TEN KAWAŁ? BO SIĘ NIE DOCZEKAM. A poza tym jesteś dofn. A i widzę że nie tylko masz coś z tymi ekskrementami przy stonsunku. Ogólnie ciągnie cię w stronę męskiego odbytu. Ty zboczeńcu jeden. A poza tym jak ja ci mam zejść z oczu jak cię nie widzę