PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=434429}

Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34586
5,2 11 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

Oczywiście zaraz zostanę nazwany faszystą/nazistą/zaplutym karłem reakcji, przez tolerancyjnych, nowoczesnych lewicowych użytkowników, no ale powiem co myślę o tym filmie i całej tej bajeczce.

Po pierwsze, jacy z nich bohaterowie, skoro zabierali jednym żywność by dawać drugim ? Nie okradali oni wcale "kułaków", lecz biedne chłopstwo. W sumie rozumiem takie działanie, jeśli chodzi o odział partyzancki - za darmo się nie wyżywi, w każdym razie nie wolno jednak wtedy mówić o bohaterstwie ( a w tym filmie ukazani są jako bohaterowie), bo co z tego że ratowali życie innym, zabierając ostatki biednym chłopom. No chyba że życia Żyda jest warte więcej niż takiego "Polaczka", czy Białorusina.

Po drugie, dlaczego tak wielu tych "sprawiedliwych" ludzi, po 17 IX 1939, tak hucznie witało Armię Czerwoną ? Polecam książkę (tytuł zapewne jest trochę inny-podaję z pamięci) "Wrzesień 1939 na Kresach we wspomnieniach i relacjach". Mamy opisane przykłady, witania ACz, przez bogatych Żydów, którym w II RP żyło się dobrze. Masowo donoszono wtedy na Polaków, wielu z naszych rodaków przypłaciło to życiem, lecz czy mówi się o tym w mediach ? Zaś na angielskiej wikipedii (która rzetelnością bije naszą na głowę), przeczytałem że bracia Bielscy również w kolaborację z sowietami po 17 IX, uwikłani byli. Dalej są to dla was bohaterowie ?

ocenił(a) film na 1
RT_NR

Wiesz co mnie jedynie dziwi? Dlaczego amerykańscy Żydzi z Hollywood nie zrobili filmu o nazwie "Opor" o powstaniu w getcie warszawskim? Prawdziwa historia, prawdziwi bohaterowie, jeden z niewielu przykładów bohaterstwa Żydów.

Po co na siłe robią ze zbrodniarzy bohaterów?

Waclaw

Film o powstaniu w getcie warszawskim już jest więc nie wiem o co te żale.

ocenił(a) film na 8
RT_NR

A oto propaganda RT NR gdzie pisze
"Ale on był żydem, Polak swojego państwa nie zdradzi, swoich pobratymców bez powodu zabijał nie będzie."

By sie znowu od nowa nie rozwodzić skopiuje to co napisałem w odpowiedzi wcześnie.
"A więc idąc twoim tokiem myślenia którego ja nie uznaje to można powiedzieć że Naziści nie byli Niemcami bo zdradzili swój naród ? Chce cie prosić o nieco konsekwencji i byś konsekwentny w tym co piszesz.
Jeśli dobrze rozumiem twój przekaz Polak nie zdradza swojej ojczyzny ale żyd już tak ? Więc jeśli ktoś jest zdrajcą musi być zapewne napewno Żydem ? Bo w końcu jak odbierać to co napisałeś a mianowicie "Ale on był żydem, Polak swojego państwa nie zdradzi" "

Film mija sie z prawdą i to jest fakt ale czy on pierwszy ? Bielski nie był święty ale też nikt mu nie odbierze że uratował 1200 osób.

ninja_4

Uratował 1200, zabijając innych kilkadziesiąt/kilkaset...

Nie był Polakiem, ponieważ miał pochodzenie żydowskie - to po pierwsze. Polaków w II RP było tylko 65 %. Po drugie, za Polaka się nie uznawał, czym dał przykład współpracując z sowietami po ich agresji na Polskę, proste ?

ocenił(a) film na 6
RT_NR

Ten film się dobrze ogląda dlatego dla mnie 6/10 ale zakłamany jak ch.. dlatego tylko 6.

ocenił(a) film na 6
Kolumb91

No właśnie i z tym też mam problem, bo film sam w sobie jest naprawdę dobry.

ocenił(a) film na 8
RT_NR

Nie był Polakiem tak samo jak nie są nimi Górale, Kaszubi, Ślązacy, Tatarzy co nie ? Ale mówiąc na serio bycie wyznania mojżeszowego nie znaczy że ktoś nie jest Polakiem i powinniśmy sie cieszyć że we filmie nie położono dużego nacisku na narodowość bo by to głupi wyglądało jak by pokazano że Polak morduje Polaka.

ocenił(a) film na 6
ninja_4

Żyd jest Żydem, utożsamianie się z państwem w którym żyje jest o wiele słabsze niż utożsamianie z narodem mojżeszowym.

A bracia Bielscy, z tego co mi wiadomo byli z pochodzenia Białorusinami. Prawda, mieli polskie nazwisko, ale wtedy to nie było nic dziwnego.

ocenił(a) film na 8
fagin_filmweb

"Żyd jest Żydem" To ja powiem Polak jest brudasem :-] jak siać niepotrzebne uprzedzenia to najlepiej w obie strony.

Bracia Bielscy byli Polakami z Polskim obywatelstwem którzy znali tylko Polski język i co więcej jeden z nich był Polskim oficerem.

ninja_4

"To ja powiem Polak jest brudasem :-] j"
... dodałbym jeszcze ze To złodziej! - I pijak! bo każdy pijak to złodziej!! ;)))

ninja_4

Bracia Bielscy byli Polakami, Tewje urodził się w Stankiewiczach, które przed wojną należały do Polski.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tewje_Bielski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stankiewicze_(obwód_grodzieński)

ocenił(a) film na 8
Sinen

@Sinen
Powiedzmy jeszcze że urodził sie niedaleko Nowogródka czyli miasta gdzie przyszedł na świat Mickiewicz :-] aaa dodam jeszcze że Białorusini kłócą sie z nami o niego ;)
@polukr
Warto tu podkreślić, pogrubić i pochylić :p słowo KAŻDY !