Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34601
5,1 7 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

H. Grudziński, przeżył 3 lata w obozie sowieckim, chyba wie co mówi? Można polemizować z tym, trzeba polemizować! Historia zna wiele przypadków, które przeczą tej tezie. Zna też wiele, które tą tezę potwierdzają! Mam 26 lat, cieszę się że mogę żyć we własnym wolnym kraju, cieszę się że nie muszę patrzeć jak ludzie się zabijają, jak kradną, jak gwałcą, jak umierają z głodu czy od kuli… cieszę się że mam rodziców, że nie musiałem patrzeć na ich śmierć… Nikogo nie oceniam, nikogo nie osądzam, żyje najlepiej jak potrafię. Czasem zastanawiam się jak bym postąpił, co bym robił, żyjąc w czasach wojny, jak bym się zachował? Żyjąc teraz widziałem wiele sku……stwa, będąc w Polsce, będąc za granicą, Polak Polakowi, „biały” „czarnemu”, „czarny” „białemu” Żyd Katolikowi, Katolik Żydowi, mąż żonie, żona mężowi… człowiek człowiekowi, tu i teraz, w czasach pokoju, w czasach „normalności”. A co dopiero wtedy, na wojnie, w „prawdziwej” walce o przetrwanie. Nie chce nikogo osądzać, oskarżać czy oceniać. Bielski – dla jednych bohater dla drugich „siepacz”! Robił to czego się podjął, za wszelką cenę chciał ochronić i ocalić tych którzy mu zaufali, tych którzy pragnęli przeżyć. A Ty co Byś robił, żyjąc w tak „nienormalnych” czasach? Autorzy filmu informują „Historia prawdziwa” – wg mnie historia ludzi którzy postanowili walczyć, za siebie, za innych, o życie, …historia prawdziwa, nie opowiedziana od początku do końca. Jest historia, jest i film, po prostu film… Pozdrawiam