salem alejkum! antysemityzm wciąż jest mocno zakorzeniony w naszym kraju, jest mi z tego powodu bardzo wstyd.Młode pokolenie powinno wreszcie wypolerowac ta chorą ryse, ktora wciaz daje o sobie znac.Nie jestem jakims wielkim zwolennikeim Judaizmu, ale radze zapoznac sie z wlasna religia a pozniej krytykowac i potepiac inna. Sam nie jestem zydem,ale czytajac nie ktorych wypowiedzi , wolalbym mieszkac w Telavivie i smiac sie z ludzi o ograniczonych pogladach, tam narod jest jednoscią i to wlasnie rozni zydow od reszty panstw. Pozdrwiam !
...co do filmu , to nie lubię ekranizacji ktore zacieraja i znieksztalcaja prawde historyczna. Jaki w tym sens?
Czyli ten, kto mówi "Ten Żyd był zbrodniarzem, a nie bohaterem!" jest antysemitą? Co jest złego w szykanowaniu zła?Dlaczego jak się powie coś na ZŁEGO Żyda od razu jest się antysemitą? O co chodzi?
Proponuje zapoznać sie z pojęciem antysemityzm, wcale nie twierdze że kadży żyd jest tym "wybranym" i niepodlega pod zadna negatywna ocene swych czynow(czyt.Mordechaj Vanunu - dla Izraela zdrajca - dla swiata bohater?). Jednak w naszym kraju ciagle zyje stereotyp ze zyd darzy do unicestwienia,destabilizacji i ograbienia naszego narodu - scenariusz rodem z "Main Kampf". Takie poglady szerza ludzie dla mnie ograiczeni. Pozdrawiam!
Ja uważam, że sporo Żydów w Polsce (i na świecie) do tego dąży i to nie tylko u nas w kraju. I nie każdy Żyd, niektórzy są porządni.
http://fakty.interia.pl/raport/wybory_2008_usa/news/usa-polska-kraj-korupcji-ant ysemityzmu-i-rasizmu,1267363 czytajac ten artykul przypomnialo mi sie o czym tu dyskutowalismy , problem polega na tym ze My, Polacy nie dostrzegamy problemu.
A kto tutaj pisze o "unicestwienia,destabilizacji i ograbienia naszego narodu" przez Żydów? Tylko ty...
Wacek - Daj spokoj. Humor żydowski bywa oczywiście specyficzny, aby nie-Żyda doprowadzić do śmiechu czasem wymaga od niego znajomości żydowskiej mentalności bądź religii. Warto zatem pogłębiać wiedzę o judaizmie choćby po to, żeby się uśmiać do łez z żydowskich drwinek.
A ty zeecośtam czego się spodziewałeś po USA, skoro ich już Żydzi opanowali? :). Za dużo Żydzi w historii krzywd nam wyrządzili, żeby to Polacy wyciągali rękę.
el_niby_Polaco - zeeland to takla piekna prowincja w niderlandach. Co do twojej kolejnej nieudanej wypowiedzi, to radze nadrobić zaległosći z historii, bo krzywd wyrzadzilismy o wiele wiecej my,czyli Polacy. Wychodzil kiedys tygodnik pt. "żydzi polscy", kawał dobrej histroii. Gdybyś nie miał tak okrojonego punktu widznia moze zainwestował byś 2zł na tego typu czasopismo, abys mogł w przyszlosci wdawac sie w dyskusje na temat jakie to krzywdy żydzi wyrzadzili polsce. Mysle ze mozemy juz zakonczyc ten temat, no chyba ze masz jeszcze cos ciekawego do przekazania. Pozdro!
Taa, podpisuję się, co myśmy zrobili Żydom. Aaa, no tak! Ratowaliśmy im dupy podczas II WŚ, do powstania w getcie, dostarczaliśmy broń! Gdy w całej Europie panował pogrom różnowierców, my pozwoliliśmy im się w Polsce osiedlić! Kuźwa, co myśmy najlepszego zrobili... :(
P.S Proszę cię, nie podawaj mi przykładów w książek Grossa, bo tam jest sporo przeinaczeń i przekłamań.
1. A skąd to się wzięło? Samo z siebie?
2. Ale jak widać potępiali to profesorowie i nie wszyscy studenci coś takiego robili. Ale mimo tego każdy inny niż ci co to wymyślili są antysemitami.
Hauser, w porównaniu do paleniu synagog z wiernymi w środku we Francji to rzeczywiście drobiazg.
Wacek ja Ci już pisałem; daj spokój;) Przykładów jest tak duzo ze nie sposób wyliczyć wszystkich ale skoro naciskasz... ***7-8października 1939r. mord 23 żydów.Sprawcami byli Polacy.Instytut zajął się sprawą jesienią 2004 r. i umorzył śledztwo w połowie marca tego roku. Przeciwko tej decyzji zaprotestował Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich. Prokuratorzy IPN kończąc postępowanie uznali m.in., że zabójstwa miały charakter kryminalny:)*** Miasto moje - Kielce, 4 lipiec 1946r.W wyniku pogromu zginęło 37 Żydów (35 zostało rannych)- tego typu zdarzen bylo wiecej, wiec nie bede wymianial dalej.Natomiast co do el_*_Polaco - "ghetto ławkowe" też o niczym nie świadczy? Ludzie są ślepi, żydzi byli,są i będą jeszcze długo przesladowani w Polsce. Nawet nie zanasz historii własnego kraju, bo jak byś znał to wiedział byś że najstarsza wzmianka o gminie żydowskiej w Polsce pochodzi z lat trzydziestych XI w. Polska była miejscem schronienia dla uciekinierów z krajów zachodnich oraz osób poszukujących nowych terenów do osiedlenia i prowadzenia działalności gospodarczej. Młode, rozwijające się państwo piastowskie było idealne do tych celów. Żydzi przynosili ze sobą zachodnioeuropejską wiedzę ekonomiczną, która predestynowała ich do wykonywania ważnych, z punktu widzenia państwa, zadań gospodarczych - kierowania mennicą książęcą (XII w.), dzierżawienia komór celnych i żup solnych. Z tego też powodu jako "słudzy skarbu monarszego" znaleźli się pod ochroną prawa publicznego. Zabicie Żyda traktowane było jak obraza majestatu lub świętokradztwo. Żydowscy specjaliści mieli też tę niewątpliwą zaletę, że nie stały za nimi żadne agresywne państwa, w przeciwieństwie do kolonistów niemieckich . Na koniec chciałbym tylko przypomnieć słowa Tadeusza Mazowieckiego który napisał w "Więzi" artykuł o antysemityzmie ludzi uczciwych. Teza tego artykułu była następująca: Są uczciwi, porządni ludzie, którzy mówią - ja absolutnie nie jestem antysemitą, ja bym nawet nie opierał się, gdyby moja córka zechciała wyjść za mąż za Żyda. To prawda. Nie opieraliby się. Ale nie przychodzi im do głowy powiedzenie, że nie opieraliby się, gdyby córka chciała wyjść za Włocha czy Węgra, za blondyna czy za rudego. Wyodrębniają Żydów i na tym właśnie polega ich nie uświadomiony, podskórny, antysemityzm. Żydzi są dla nich kimś "szczególnym", są inni niż inni. AVE!
To wymień więcej tych przykładów bo :
- nie wiesz z jakiego powodu zamordowano tych 23 Żydów (oficjalne śledztwo stwierdziło napad rabunkowy, inne podawane przyczyny to na tle narodowościowym i z powodu zemsty, ponieważ część tych Żydów była w czerwonej milicji gdy Sowieci tam stacjonowali).
- Pogrom kielecki to nie jest robota Polaków tylko akcja ZSRR aby odwrócić uwagę opinii międzynarodowej od sprawy Katynia który w tym samym dniu był omawiany w Norymberdze.
- Ghetto ławkowe - no to rzeczywiście jest antysemityzm. 70 lat temu wymyślono, żeby Żydzi siedzieli w oddzielnych ławkach...
I tyle? Jak myślisz ile przez 1000 lat Polacy wymordowali Żydów na tle rasowym? Tyle ile Palestyńczyków zostało wymordowanych przez 2 tygodnie operacji "Płynny ołów"? Ja uważam, że znacznie mniej...
A teraz porównaj to sobie z pogromami, obozami zagłady, wypędzeniami, z paleniem synagog itd itd. Jeśli Polacy to antysemici to jak nazwiesz takich Francuzów albo Niemców?
Tak, getto ławkowe to jest oczywisty dość objaw antysemityzmu.
Mord kielecki również, niezależnie od możliwej prowokacji sowieckiej, żydów mordowali Polacy. Dlaczego? Bo uwierzyli w popularną bajeczkę o żydowskim mordzie rytualnym.
Przy okazji: http://www.znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=3563
Oczywiście, wiadomo - wszystko to są drobiazgi i niewiele znaczące marginalia. Prawda?
http://www.youtube.com/watch?v=yHyQUodK2JY
Oczywiście, że Polacy mordowali w tamtych czasach Żydów, ale to byli Polacy służący ZSSR, czyli Sowieci.
Jasne. Reasumując: Żydzi sowieccy urządzili prowokację w wyniki której zabito Żydów "służących ZSRR", w tym dzieci (zapewne również sowieccy agenci?). A wszystko to rękami niewinnych Polaków.
Przewrotność żydowska nie zna granic. Prawda?
Skoro byli Żydzi służący w Wermahcie... I ja nie mówię od razu, że to Żydzi Żydów, tylko bardziej skłaniam się ku wersji Sowietów, gdzie nie wszyscy byli Żydami.
Hauser ty umiesz czytać ze zrozumieniem?
Spacyfikowany została jedna klatka domu w którym mieszkali zwykli Żydzi - była to akcja służb specjalnych Związku Radzieckiego. Ci Żydzi byli zwykłymi obywatelami, Żydzi komuniści mieszkali w drugiej klatce tego domu - nic im się nie stało.
Nie wiem skąd wziąłeś informacje, że "zabito Żydów "służących ZSRR"".
"A wszystko to rękami niewinnych Polaków."
Oczywiście, że ci polscy komuniści którzy pacyfikowali wtedy ten dom są winni. Winni śmierci tych ludzi oraz zdrady swojego narodu - jednak odpowiedzialni są za to Sowieci (nie wiem czy sowieccy Żydzi ale jest to możliwe oczywiście) którzy wydawali rozkazy. Tak samo nawet jeśli to Polacy dokonali pogromu z powodu antysemityzmu (a nie jak sądzę z inspiracji Niemców) w Jedwabnem to zgodnie z prawem międzynarodowym odpowiedzialność spada na Niemców którzy w tym czasie administrowali ten teren.
Czy zbrodnia Związku Radzieckiego wykonana w konkretnym celu (zdyskredytowanie Polski na arenie międzynarodowej) można nazwać objawem antysemityzmu w Polsce? NIE!
A co do tych malowideł w Sandomierzu to nie rozśmieszaj mnie. Wiadomo, że Żydzi są bardziej religijni i zabobonni niż np. chrześcijański "ciemnogród". Takie legendy nie biorą się z niczego... We Francji i Niemczech z tych powodów palono synagogi, urządzano pogromy i wypędzenia Żydów. Polska i tak była tolerancyjnym krajem - gdyby był u nas antysemityzm to Żydzi nie uciekaliby do naszego kraju.
A co do getta ławkowego to w latach 30 ubiegłego wieku po całym świecie rozlała się fala antysemityzmu spowodowanego między innymi Wielkim Kryzysem (oskarżano o wywołanie kryzysu żydowską finansjerę). W Polsce ta fala przeszła prawie nie zauważona a nawet jeśli zdarzały się takie drobiazgi jak te getto to spotykało się to ze sprzeciwem w społeczeństwie polskim.
"Spacyfikowana"...? Ładny eufemizm. Mówisz o okrutnym mordzie dokonanym przez Polaków. To jest fakt. Mordowali zwykli Polacy (cywile) oraz polscy żołnierze, pewnie, że wątek prowokacji sowieckiej jest bardzo możliwy. Ale kto zabijał? Sowieci? Nie, moi i Twoi rodacy. A zabijali dlatego, że nienawidzili i pogardzali Żydami. Czy taka nienawiść i pogarda to nie przejaw antysemityzmu? Zaprzeczaj do woli, ale mnie nie przekonasz.
"Nie wiem skąd wziąłeś informacje, że "zabito Żydów służących ZSRR"."
Od el Polaco, przeczytaj jego wypowiedź powyżej.
"Takie legendy nie biorą się z niczego.." Ciekawe... W takim razie może rozwiń wypowiedź - skąd to się wzięła taka legenda i dlaczego była tak rozpowszechniona w Polsce?
Co do getta ławkowego - pytałeś o przejawy antysemityzmu W POLSCE, wiec Ci podałem. Nikt nie zaprzecza, że w innych krajach były akcje antyżydowskie.
zgadzam sie z hauserem.Urodzilem sie, mieszkam w Kieclach i wiem o pogromie naprawde duzo, i to nie tylko z ksiazek ale rowniez z opowiadan starszych czlonkow rodziny,znajomych, i nikt nie wcisnie mi ze mordu dokonali Sowieci.To by wszystko w prosty sposob wyjasnialo ,usprawiedliwienie godne wypowiedzi Waclawa...
zeelandnl, krytykujesz Polaków, jaką to oni wielką krzywdę wyrządzili biednym Żydom, a zapominasz przy tym, że oni też nie byli wcale tacy święci. Ich mordów na Polakach w Nalibokach też się nie zapomni, albo tego, że donosili na innych podczas wojny. A słyszałeś kiedykolwiek o Jakubie Bermanie i Hilarym Mincu, żydowskich katach stalinowskich, którzy kierowali aparatem terroru? Radzę żebyś trochę przemyślał to co piszesz i przestał robić z Żydów wiecznych cierpiętników i ofiary, holocaust już dawno minął.
No wiesz dla ciebie to eufemizm. Moim zdaniem pacyfikacja to dobre określenie bo tego mordu dokonywali żołnierze sowieccy i bojówki PPR (jak myślisz przez kogo uzbrojone?). Nawet na cenzurowanej Wikipedii jest napisane, że tłum który się zebrał wokół tego budynku to nieumundurowane oddziały PPR i UB. Tego mordu nie dokonali cywile a żołnierze i bojówki którym wydano rozkazy. Jeśli to jest jakiś przejaw antysemityzmu to jedynie ze strony tych co wydawali rozkazy czyli rosyjskich komunistów.
""Nie wiem skąd wziąłeś informacje, że "zabito Żydów służących ZSRR"."
Od el Polaco, przeczytaj jego wypowiedź powyżej. "
Wydaje mi się, że el Polaco piszę o czym innym ale jeśli chodziło mu o pogrom kielecki to jest w dużym błędzie. Jak już chyba pisałem Żydzi służący ZSRR (czyli członkowie UB, PPR) byli w drugiej klatce tego budynku i im włos z głowy nie spadł podczas tego pogromu.
""Takie legendy nie biorą się z niczego.." Ciekawe... W takim razie może rozwiń wypowiedź - skąd to się wzięła taka legenda i dlaczego była tak rozpowszechniona w Polsce? "
Była rozpowszechniana w Polsce? Śmiem wątpić w to, byłem w Sandomierzu co prawda tylko 2 razy ale przeczytałem o niej dopiero w wybiórczej. Skąd się ta legenda wzięła? Ciężko powiedzieć. Pewnie dawno temu coś w tym stylu zdarzyło się w Sandomierzu. Jak już pisałem, Żydzi są bardzo zabobonni. Nie przypadkiem w innych krajach mordowali ich za magię i za takie właśnie rytuały...
"Co do getta ławkowego - pytałeś o przejawy antysemityzmu W POLSCE, wiec Ci podałem. Nikt nie zaprzecza, że w innych krajach były akcje antyżydowskie."
Pytałem o krzywdy jakie wyrządziliśmy Żydom. Spoko, getto ławkowe to jest przejaw antysemityzmu ale w porównaniu do pogromów które w tym czasie urządzano w Niemczech to pryszcz i moim zdaniem nie można z tego powodu pisać, że "antysemityzm wciąż jest mocno zakorzeniony w naszym kraju". To tylko incydent.
"zgadzam sie z hauserem.Urodzilem sie, mieszkam w Kieclach i wiem o pogromie naprawde duzo, i to nie tylko z ksiazek ale rowniez z opowiadan starszych czlonkow rodziny,znajomych, i nikt nie wcisnie mi ze mordu dokonali Sowieci.To by wszystko w prosty sposob wyjasnialo ,usprawiedliwienie godne wypowiedzi Waclawa..."
No to jak wiesz tak dużo na temat tego pogromu to może napiszesz dlaczego akurat 4 lipca 1946 roku został on dokonany? Ma to jakiś związek ze świętem narodowym w USA i ze sprawą Katynia która była omawiana tego samego dnia w Norymberdze?
Napisz też, dlaczego mieszkańcy tylko jednej klatki zostali wymordowani i co w tym czasie robił w Kielcach odpowiadający za akcję specjalne oficer KGB Michaił Diomin? Dlaczego tłum który otaczał budynek podczas mordu to były ubrane na cywilno bojówki komunistyczne?
I dlaczego ówczesny ambasador USA w Polsce też sądzi, że to była prowokacja sowiecka? Arthur Bliss Lane to antysemita?
A jak się interesujesz tymi sprawami to napisz może jeszcze dlaczego pomimo tego, że w Budapeszcie odbyły się w tym czasie 4 podobne mordy to tylko ten w Polsce został nagłośniony?
Sidious, to jest już taka moralność obrońców Żydów. Pamiętają tylko to co jest im wygodne.
"to jest już taka moralność obrońców Żydów. Pamiętają tylko to co jest im wygodne"
...powiedział koleś, który twierdzi (cytuję): "nawet jeśli to Polacy dokonali pogromu z powodu antysemityzmu (a nie jak sądzę z inspiracji Niemców) w Jedwabnem to zgodnie z prawem międzynarodowym odpowiedzialność spada na Niemców którzy w tym czasie administrowali ten teren". Po prostu piękny przykład ekwilibrystyki umysłowej :| Czemu więc w kwestii DOMNIEMANYCH zbrodni Bielskich odpowiedzialność ma spadać na Bielskich? Oni raczej nie administrowali tymi terenami. Nie musisz odpowiadać, rozumiem - podwójna moralność...
No bo odpowiedzialność spada na Niemców. Na kogo miała spaść? Na polski rząd w Londynie?
Jest takie coś jak konwencja haska która reguluje te sprawy.
Jeśli chodzi o Bielskich - oni są winni swoich zbrodni tak samo jak Polacy swoich. Jednak nie można oceniać Polski poprzez zbrodnie zdrajców w Jedwabnem tak samo jak nie można oceniać Izraela na podstawie braci Bielskich.
A co reszty to macie rację - nie można generalizować. Ogromna większość Żydów miała czyste ręce tak samo jak ogromna większość Polaków. I oskarżanie narodu polskiego o antysemityzm jest tak samo zakłamane jak oskarżanie Żydów o antypolonizm. W każdym narodzie tak jak w stadzie są czarne owce.
Jednak czy właściwe jest ocenianie w tym kontekście całych narodów i pisanie "my, Polacy"?
Pacyfikacja pochodzi z łac " pacificatio", czyli "wprowadzenie pokoju" Pasuje?
Jest kilka wątków Twojej wypowiedzi, które budzą moje szczere zdumienie. Raz: nie dostrzegasz absolutnie zadnej współodpowiedzialności cywilów polskich, którzy razem z polskimi żołnierzami (pierwsze słyszę, żeby byli to Rosjanie) zabijali Żydów w Kielcach. A ich czynna obecność jest faktem, wystarczy poczytać. Zdaje się, że dajesz posłuch tym interpretacjom, które na siłę negują współaktywność polskich cywilów w tym mordzie. Prowokacja prowokacją, zaś istotne jest też kto fizycznie zabijał. wcześniej pisałeś, że ta prowokacja sowiecka szła w parze z z poruszaniem sprawy Katynia w Norymberdze. Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale bodaj Rosjanie odstąpili od forsowania oskarżenia nazistów o ta zbrodnię przed trybunałem i wiec to odwracanie uwagi chyba się nie przydało szczególnie?
Co do Budapesztu... proponuje pisać i nagłaśniać wszelkie tego typu zbrodnie, niezależnie, kto był ich autorem.
Dwa: piszesz coś dziwnego o przesądach żydowskich i o tym, że w Sandomierzu zdarzyło sie "coś takiego" - czyli zdarzył sie mord rytualny, w którym chrześcijańskie dzieci (ich krew) posłużyły za element składowy macy...? Czy tak? I kto tu jest przesądny, ulega gusłomi i mitom antysemickim?
Oczywiście, że nie pasuje. Co z tego, że te słowo pochodzi od "wprowadzenia pokoju" jeśli inne jego znaczenie to zabijanie ludności cywilnej przez okupanta.
Raz : nie dostrzegam winy polskich cywilów bo tam (przynajmniej według mnie) nie było polskich cywilów. Były komunistyczne bojówki i oddziały policji. To nie są cywile.
"pierwsze słyszę, żeby byli to Rosjanie"
Możesz pokazać mi gdzie napisałem, że to byli Rosjanie? Co prawda według opisu pogromu na Wikipedii część świadków zdarzenia twierdzi, że żołnierze i przedstawiciele innych formacji mundurowych porozumiewali się po rosyjsku.
Ich czynna obecność jest faktem? O których cywilów Ci chodzi? O ten tłum który według cenzurowanej Wikipedii był złożony z nieumundurowanych członków bojówek komunistycznych? Czy o policję? A może Ci cywile to robotnicy z bojówki PPR-ORMO?
"Zdaje się, że dajesz posłuch tym interpretacjom, które na siłę negują współaktywność polskich cywilów w tym mordzie."
Już pomijając "WC Kwadrans" Cejrowskiego to wszystko o tym pogromie co ja twierdzę można wyczytać z Wikipedii.
"Prowokacja prowokacją, zaś istotne jest też kto fizycznie zabijał."
No nie wiem. Dla opinii międzynarodowej ważne jest raczej kto spowodował tą tragedie. Zakładając, że te bojówki komunistyczne jak i policja nie robiła tego dla idei a dla jakiś korzyści majątkowych (co jest bardziej prawdopodobne od antysemityzmu) to można ich porównać z najemnikami. Załóżmy np. że Brytyjczycy wynajmują wielonarodowościowy oddział najemników (powiedźmy 14 Holendrów, 12 Hiszpanów, 6 Polaków i 2 Brytyjczyków) do obalenia jakiegoś rządu w Afryce. Kto ponosi odpowiedzialność za taki czyn? Wielka Brytania czy Holendrzy?
"Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale bodaj Rosjanie odstąpili od forsowania oskarżenia nazistów o ta zbrodnię przed trybunałem i wiec to odwracanie uwagi chyba się nie przydało szczególnie? "
Szczerze powiedziawszy nie wiem o co w tym zdaniu chodzi. Możesz napisać trochę jaśniej?
Dwa : zastanów się dlaczego Żydzi byli prześladowani za magię i takie właśnie rytuały w wielu krajach Europy?
Minione wieki to mroczne czasy i nie tylko Żydzi robili dziwne i okropne rzeczy. Była inkwizycja, wojny religijne, polowania na czarownice... Nawet teraz w Afryce murzyni zabijają albinosów i piją ich krew.
Naprawdę aż tak trudno Ci uwierzyć, że kilkaset lat temu jakiś Żyd mógł takie coś zrobić?
Myśle ze dalsze przedstawianie moich argumentow nie ma wiekszego sensu,czytając powyzsze wypowiedzi musze stwierdzic jednak ze pewnie kazdy ma po części troche racji. Dziekuje ze wyrażenie wlasnych opinii na ten temat, potwierdza to jedno, ze słowo "żyd", wzbudza w naszym społeczeństwie wiele sprzecznych emocji i podziałów. Pozdrawiam wszystkich Kinomaniaków!
Prawda jest taka my jesteśmy Polakami a oni Żydami,
oni są u nas gośćmi a nie gospodarzami.
Oni bogacili się na głupich Polakach ogałacając ich ze wszystkiego genialnym wynalazkiem jakim była lichwa z resztą wymyślona nie przez kogo innego tylko przez Żydów.
Mamy plamy, których nie wymażemy z naszej historii ale te plamy
nie powstały też bez powodu.
Przepraszam nie jesteśmy antysemitami, tylko po prostu jeżeli mam wybierać
czy kocham Żyda czy Polaka to będąc Polakiem odpowiedź nasuwa się sama.
Nie ma co ich bronić bo są próżni, napinają się jak pawie i mordują ludzi
(strefa gazy - to Izrael jest agresorem) nie są to czyny bohaterskie ani
godne chwały więc o czym tu mowa?
Zgadzam się jest wielu żydów dobrych ale jest wielu i tych złych (nie wiadomo, których więcej) to tak jak z każdą inną dziedziną życia np.
są dobrzy i źli lekarze.
Mam wiele do zarzucenia złym Żydom tym dobrym natomiast życzę jak najlepiej.
Tak jak mam wiele do zarzucenia złym Muzułmanom, terrorystom ale nie mam nic do dobrych arabów.
Wiesz co...dla mnie to ty jesteś podskórnym antysemitą. Dla mnie antysemityzm , to właśnie to uporczywe bicie piany. Zaznaczanie różnic.Zwalczanie wszelkich przejawów krytyki. Tropienie i analizowanie wszelkich zachowań w poszukiwaniu dowodów na z góry założoną tezę. A prawda jest taka, że żydzi , w swej takiej a nie innej historii, pozbawieni państwowości, stworzyli rodzaj zakonu, kongregacji, pajęczej sieci, opartej najogólniej mówiąc o religię i pieniądz . O szczególne dyspozycje intelektualne, które niekoniecznie kojarzą mi się z inteligencją , a raczej ze sprytem, z instynktem samozachowawczym , no i z ortodoksyjnie pojętym rytuałem, któremu podporządkowany jest ich kodeks etyczny... podporządkowany idei przetrwania, a więc dla nas nie do przyjęcia. W tym sensie są i zawsze będą inni , czy to się komuś podoba, czy nie. I wiesz co...przy całej tej świadomości... rozumiem, akceptuję, nie budzi to moich emocji. Tak po prostu jest. Ale chyba miałabym problem z oddaniem im własnego dziecka, tak, jak trudno jest je oddać do zakonu, czy sekty. Mimo, że w moich żyłach tez płynie 1/8 tego udziału, więc nie sposób posądzić mnie o antysemityzm. Bo żydzi, jako naród bez ojczyzny, są w krwioobiegu całej populacji.I to od nich, nie od nas będzie zależało, czy za tysiąc lat nadal pozostaną w niej obcym ciałem. AVE.
Sorry za to co wczoraj popisałem bo były to kompletne bzdury
ale miałem jeden z tych bardzo dziwnych dni, kiedy nie pomyślę
nad tym co piszę i wykrzykuje jak jakiś małolat stek głupot.
Po prostu każdy z nas ma słabszy dzień.
Wracając do tematu zgadza się naród żydowski potrafi się
jednoczyć i jest sprytny tzn posiada swoistego rodzaju smykałkę
do interesów, której my tak straszliwie im zazdrościmy.
Antysemita to za mocne słowo bo nie żywię nienawiści tylko,
drażnią mnie takie ataki na Polskę, że jacy my to nie byliśmy
podczas tej drugiej wojny światowej.
Niemcom się nie wytyka, że wywołali II WŚ i mordowali Żydów(i nie tylko),
Francuzom i Anglikom nie wytyka się tego, że opuścili Polskę
(pomimo wiążących traktatów), innym państwom też uchodzi wszystko płazem.
To zawsze Polska musi być kozłem ofiarnym i tym najgorszym z najgorszych.
Tak jakby w naszym kraju żyli tylko mordercy i bandyci, boli mnie
to strasznie.
Niemcy zniszczyli całą Polskę i pieniądze, które powinni nam dać w ramach odszkodowania są kosmiczne i czy wypominamy się o to?
Mało tego mają jeszcze czelność żądać oddania im rzekomych nieruchomości, które należały kiedyś do ich rodzin.
Żydzi również nam dużo złego zrobili i niestety przez to utrwalił się
wizerunek "złego Żyda".
Cały czas ktoś wypomina nam jakieś stare krzywdy i rozdrapuje ranę,
która ledwo zdążyła się zabliźnić.
Zastanawia mnie dlaczego ten film wyszedł, czy osoba, która pisała
scenariusz wiedziała jaka jest prawda.
Ja już nie wiem kto mówi prawdę, powstały dwa obozy jeden mówiący o tym, że ów osobnik był bohaterem natomiast w drugim, iż był on mordercą.
I komu tu wierzyć?
To wszystko jest strasznie pokręcone, wiecznie tylko między młotem
a kowadłem człowiek się znajduję i musi opowiadać się po którejś stronie.
Dlaczego ludzie nie zapomną o przeszłości i nie zaczną żyć teraźniejszością i przyszłością?
Mam w nosie kto jest jakiej narodowości, byle nie stawał mi na odcisk
i nie narzucał czegoś odgórnie co jest niezgodne z moim sumieniem
i światopoglądem.
A jak wyciąga brudy to niech zaczyna od własnych, bo ja mam już
dość kłótni kto jest tym złym a kto tym dobrym.
Dalej mam mieszane uczucia i nie wiem czy do końca wyraziłem to
w sposób, w który wyrazić to chciałem.
Jeżeli kogoś uraziłem to bardzo przepraszam.
Ładnie to ująłeś ale czy wiesz co stało sie z fenicjanami i kulturą fenicką, notabene bardzo rozwiniętą. Byli to podróżnicy z perfekcyjnie rozwiniętą żeglugą i zdolnościami kupieckimi. Odsyłam Cię do "Literatury" przez duże L, a nie dyrdymałów ze stronniczych odnośników internetowych. Na dobry początek zacznij od pana W. Łysiaka.
pozdr.
z tego co pamiętam (bardzo dawno widziałem ten program na Discovery,
więc proszę nie krzyczeć jeżeli się pomylę ^^) to albo zostali
wymordowani przez zazdrosne mieszkające nieopodal nacje albo wybuch wulkanu zmusił ich do przeniesienia państwa po czym ich kultura zaczęła
zanikać.
Nie pamiętam, która opcja jest właściwa (o ile któraś jest).
Dosyć niechętnie podchodzę do książek historycznych bo są one
dla mnie zbyt "suche" i treściwe moja "bujna" wyobraźnia przy
nich słabo pracuję ale być może skuszę się w najbliższym czasie.
Ta pierwsza odpowiedź jest właściwa, a kto wymordował? To pytanie pozostawiam bez odpowiedzi;). Chociaż muszę przyznać że że kwestia dotycząca Fenicjan dotyczyła p. zeeladnl-era ale miło mi że Ty podjąłeś wątek ;) pozdr.
Film dopiero zamierzam obejrzeć....mam go właśnie w odtwarzaczu i dlatego nie o tym. Antysemityzm jest zakorzeniony nie tylko w naszym kraju i jest to zbyt złożony problem , by widzieć go tylko na gruncie religijnym i tylko w odniesieniu do wyznawców katolicyzmu. To zbyt wielkie uproszczenie. Żydzi ze względu na swoją historię, na swoją bezdomność, są w krwioobiegu każdego narodu...np w mojej krwi płynie 1/8 ,a w moich dzieciach 1/16 tego udziału. Ale nie o to chodzi.Nie jestem owieczką w żadnym stadzie, bo zwyczajnie boję się wszelkich ideologii,doktryn, sztandarów a także politycznych i religijnych deklaracji. Za tym zawsze kryje się przemoc, kłamstwo, manipulacja, i krew. Także w historii judaizmu. Daleka jestem też od trywialnych porównań. Istotą jedności narodu żydowskiego jest jego ponad tysiącletnia bezdomność. Rozproszenie, perfekcyjnie opanowana sztuka pozornej asymilacji , nie tylko na gruncie Polski , ale wszędzie na świecie ...spowodowały , że ojczyzną żyda jest drugi żyd. Tak powiedział mi kiedyś przewodniczący gminy żydowskiej w moim mieście , gdy przyszłam do niego na wywiad o 68 roku.To podstawa tej jedności a nie wyjątkowa szlachetność pojmowana jako cecha narodowa , która nas Polaków powinna garbić i rzucać na kolana. Też pozdrawiam.
Wszystkie nacje potrafią się jednoczyć w trudnych chwilach,
a strata państwa i tułaczka do takich chwil się zaliczają
więc nie widzę tu powodów do padania na kolana lecz bardziej
pasującym uczuciem jest współczucie.
To bardzo ciekawe co napisałaś ja dla kontrastu przytoczę parę
zdań skrajnych, które słyszałem o Żydach.
Słyszałaś może kiedyś "Żyd Żydowi oko za talar wydłubie"
to raczej przeczy Twojej teorii.
Jak jest naprawdę?
Zapewne połowicznie, jak ze wszystkim...
Jeżeli chodzi o kwestię żydów i antysemityzmu (która jest tutaj dość żywo omawiana), jest mnóstwo innych "dziwnych" wyarzeń z okresu II wojny światowej. Wspomnę o kwestii żydów węgierskich którzy mieli być wykupieni a tym samym uniknąć zagłady pod panowaniem Hitlera. Oraz wiele innych przykładów których nie chcę tu zamieszczać. Myślę że film który ukazywał by naród Żydowski w innym niż "ogólnie" przyjętym świetle, nie miałby szans ukazania się szerszej widowni. Film "Katyń" jaki był taki był, uważam że można było zrobbić z niego naprawdę arcydzieło, ale to temat na inną dyskusję, ale kto z nim wygrywa? Kim są bohaterowie "Fałszerzy"? nie jestem antysemitą i daleko mi do tego, ale na pewne żeczy nie można przymykać oczu. Gdy zaczyna się rodzić pomysł (świetny moim zdaniem) aby zekranizować obronę Westerplatte media obiega wiadomość o "prawdziwych" obrońcach, kim byli jak"bohatersko" walczyli itd. potrafimy wszystko stłamsić w zarodku. A kwestia holocaustu, zagłady Żydów podnoszona jest zawsze bardzo dobitnie "Lista Shindlera", "Pianista", "Aryjska para" czy chociażby "Opór" arcydzieła które zapierają dech w piersiach. Może nie potrafimy robić bardzo dobrych filmów a może nie mamy funduszy lub po prostu nie możemy.
Polecam serie filmów dokumentalnych emitowanych na TVPinfo o 12:00 w nocy. Przedstawiają tam bardzo trafnie, sytuację panującą w Izraelu oraz w Strefie Gazy. Może to nieco otworzy co poniektórym oczy "szeroko" zamknięte ;) Peace! Aha, jeszcze ostatnio widziałem też dokument pasujący do poruszanego tutaj tematu w Tv Planete. Musze tylko jeszcze ustalić jak się nazywa ta seria, jest ciekawie przedstawiona historia rożnych państw, w których sytuacja polityczna jest, lub była bardzo gorąca.
Autor podróżuje pociągami i tam przeprowadza wywiady z ludźmi na różne tematy, widziałem II odcinki, pierwszy o krajach bałkańskich a II właśnie o Izraelu i Strefie Gazy.Napewno będą powtarzane, jak to zwykle bywa na Planete. Polecam!