PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=434429}

Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34586
5,1 7 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

6 z historii nigdy nie miałam, ale jak na moje oko w tym filmie są same bzdury...
W filmie nie ma ani słowa o Polakach i Polsce, a przeciaż prawdziwa historia działa sie w Polsce, dopiero póżniej (z tego co mi wiadomo) te ziemie zaczeły należec do Białorusi...
Faktem jest, że w lasach było pełno polskiej partyzantki, a oni ani jednego Polaka nie spotakli, tylko Ruskich !!! ŻE JAK? A dlaczego Ruscy miali by mieć partyzantke (zwłaszcza w tych czasach) i to jeszcze w Polsce!!!?
Faktam jest też to, że to nie byli bohaterowie, tylko ostatnie zasrańce... ogladałam kiedyś program, w którym kilka bardzo starnych kobiet opowiadło co się tam działo... przecież oni na potegę mordowali, meżczyzn, kobiety i dzieci... Szczerze mówiac nie poruszyło by mnie to tak bardzo gdyby nie mordowali setek Polaków... Całych wsi!!!
Poza tym słyszałam gdzieś, że któryś z tych braci (nie jestem pewna który) pracował w polskim wojsku i do dzisiaj jest sprawa w IPN czy uznać go za zdrajce...
No i jeszcze te afery jakie były z zwiąsku z tym filmem... Jak Polacy sie wykłócali rzeby zmieniono scenariusz, albo rzeby nie kfalifikować tego jako flm historyczny tylko fikcje... I ciesze sie, ze moje ulubione forum tegoż badziewia nie podpisało jako film historyczny...