PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=434429}

Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34586
5,1 7 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

10/10

ocenił(a) film na 10

Dla mnie 10/10, nie wiem czy dokładnie odzwierciedla historię, zresztą nie jest to film dokumentalny tylko fabularny,ale dla mnie jest bardzo wartościowym, wzruszającym i poruszającym filmem. Film przypomniał mi moją babcię i dziadka opowiadających o piekle wojny.... takie filmy powinny być pokazywane, także dzięki nim cierpienie oraz okrucieństwo, którego doświadczyli ludzie żyjący podczas II wojny nie pójdzie na marne, nie możemy o tym zapominac co się wtedy działo, nie wolno nam. Nasze niezapomnienie, nie ma się przerodzić w nienawiść do sprawców tej wojny, tylko ma nam uzmysłowić, że drugi człowiek, ludzie są ważni, mamy sie nie zatracać we współczesnym świecie, gdzie tylko popyt i podaż,pielęgnujmy więzi między ludzkie, pomagajmy sobie, otwórzmy się na ludzi.

użytkownik usunięty
kasja27

Wszystko to co piszesz jest piękne i prawdziwe, jak jeszcze chodziłem do kościoła to słyszałem podobne prawienia co niedziela. Historia przedstawiona w filmie byłaby także piękna... gdyby była przedstawiona dokładnie. Piszesz że to nie jest film dokumentalny ale napis na początku filmu obwieszczający "historia prawdziwa" do czegoś zobowiązuje... Nie wiem czy wiesz ale Ci bracia Żydowscy byli Polakami, którzy Polski się wyparli i walczyli dla Rosjan. Kiedy jeszcze Polacy walczyli u boku swoich wschodnich kamratów było ok, sytuacja zaczęła się komplikować gdy Rosjanie oprócz Niemców zabijali także Polaków. Ci bracia Żydowscy aby przetrwać palili polskie wioski, gwałcili polskie kobiety, zabijali polskich rolników. Gdy polscy żołnierze mieli przeprowadzić szturm na oddział niemiecki, bracia Bielscy, zdrajcy Polski, doszli do wniosku że złamią umowę i wraz z oddziałami Rosyjskimi spierdolili w podskokach zadowoleni że niemcy z Polakami się na wzajem powybijają. Czyż nie po to Rosja nam pomagała na wojnie aby później nas włączyć w swój komunistyczny świat. Nie jestem antysemitą, gardzę jakimikolwiek uprzedzeniami rasowymi i religijnymi, ale te "żydki' zdradzili swój naród i poszli do silniejszego.

Piszesz że nie wolno zapominać co się działo podczas wojny, uwierz mi że ludzkość będzie to pamiętać do końca swojego istnienia. Część ludzkość także zmądrzała zakładając i członkując w UE i NATO aby podobnych sytuacji w przyszłości uniknąć. Pamiętać o wojnie powinno się wspominając poległych bohaterów dzięki którym ja mogę być dzisiaj wolnym człowiekiem, bez obaw piszącym prawdę na forum internetowym, dzięki którym mogę studiować w języku polskim i mieć marzenia. Mogę także zdobywać wiedzę o tym co się działo podczas wojny ale na podstawie uznanych książek opisujących prawdziwe wydarzenia a nie na podstawie filmu który jest jedną wielką bzdurą nakręconą przez Hollywood,w ogromnej mierze żydowski, tylko i wyłącznie aby nakręcić popyt o którym na końcu swojego postu piszesz.

Gloria Victis

kasja27

tak, tak
wez sie jeszcze pie... w ten pusty leb to moze zmadrzejesz.
Jak nie masz pojecia o historii to najpierw sie z nia zapoznaj a pozniej pisz glupoty.

ocenił(a) film na 1
von_Randone

A ty zyd czy z przekory?
Przeciez ten film to lgarstwo jak na lekcjach historii za komuny.

kasja27

ale ty Pusta jesteś ... Ten żyd pochodzenia białorusin mordował Polaków... A ten film to żydowski gniot niestety