Bardzo dobre Hoolywoodzkie kino, które jak zwykle ze swoją "STARANNOŚCIA"zmaga się z prawdą historyczną.Pozostaje pytanie:na ile ten film,podobno oparty na faktach(fakt- był taki epizod na zachodniej Białorusi i byli partyzanci braci Bielskich)jest wiarygodny?
Czy prawdy historycznej mamy się uczyć z amerykańskich superprodukcji,czy też ze źródeł historycznych?
Prawdą jest to,że ów oddział ocalił ponad 1200 istnień,które przetrwały holocaust i wojnę a samo przetrwanie w takich warunkach wydaje się już być wystarczającym heroizmem.
Ale nie zapominajmy o NALIBOKACH i krwawej masakrze ludności polskiej wspierającej polską partyzantkę AK, dokonanej przez SOWIETOW wespól z ODDZIAŁEM BIELSKICH.Wymordowali oni 130 osób cywilnych.W filmie o tak niechlubnym fakcie nie wspomniano.
Nie wspomniano również o ciągotach dowódcy do kobiet i przepychu oraz o tym,że swój oddział trzymał żelazną ręką oraz tego, że owi partyzanci woleli biesiady i wyprawy do wsi aniżeli walkę z Niemcami.Dyskretnie wspomniano w filmie o sowieckiej partyzantce również walczącej obok oddziału żydowskiego,lecz oprócz nich byli też Polacy z AK,Oun i UPA -również współpracująca z hitlerowcami,SS mani WŁASOWA ect ect.Dlaczego film Opór jest pozbawiony tła historycznego pozbawiając widza prawdy?Czego boją się autorzy tego pseudo dzieła?Wszak prawda jest tylko jedna.
Ocena-film od strony technicznej 6/10
film pretendujący jako głos historyczny 0/10
Ja także byłem rozczarowany tym filmem. "Prawdziwa historia" oddziału Bielskich koncentruje się tylko na obozie Żydów w lesie - gdyż celem ich nie była walka z Niemcami lecz przetrwanie. Jednak jak udawało im się przeżyć, czym się zajmowali, jak zdobywali żywność dla tak licznej grupy tego widz się raczej nie dowie. Myślę że chłopi z okolicznych wsi bali się ich tak samo jak Niemców. Można się także zdziwić jak Niemcom udało się zawojować większość Europy, patrząc na ich nieudolny atak na partyzantów Tewje Bielskiego w finałowej scenie. Tylko muzykę w tym filmie oceniam wysoko. J.N. Howard po raz kolejny pokazał klasę.
A oglądałeś w ogóle ten film? Bo mam wrażenie, że przespałeś połowę, skoro pytasz się skąd brali żywność i jak udało im się przetrwać. To chyba oczywiste - i jest to pokazane w filmie - że jak każda partyzantka utrzymywali się z okolicznych wsi. Czasem chłopi oddawali im po dobroci, czasem brali siłą, co też jest pokazane. Na tym tle dochodzi zresztą do starcia między Tewje a Zusem. Więc na przyszłość oglądaj filmy uważnie, jak chcesz na ich temat zabierać głos.
Do założyciela tematu: wokół mordu w Nalibokach jest dużo niejasności. Nie chce mi się powtarzać wypowiedzi z innych tematów, ale jest bardzo wątpliwe, że to bracia Bielscy odpowiadają za tą masakrę. Śledztwo w tej sprawie nie wskazało na ich wyraźny udział. Być może byli tam jacyś członkowie ich oddziału, ale raczej działali na własną rękę i prawdopodobnie nie odbyło się to za pozwoleniem czy z rozkazu Bielskich.
A argumenty w stylu: nie wspomniano, że Tewje miał pociąg do kobiet to chyba jakiś dowcip... Jakby miał pociąg do mężczyzn, może to byłaby sensacja, ale do kobiet? Uwierz mi, to powszechnie występujące zjawisko wśród męskiej części populacji...
Kolejny lichy zarzut, że "nie pokazano, że trzymał oddział żelazną ręką". Nie wiem, może też przysnąłeś, jak ten drugi, ale jest kilka momentów, które to właśnie pokazują, jak choćby egzekucja kolesia, który wziął se większą racje żywności, albo to, że nie tolerował zachodzenia w ciążę. Nie wiem poza tym na czym miałoby według ciebie polegać to trzymanie żelazną ręką.
Słowem - szukanie dziury w całym, ale to nic nowego na tym forum.
szanuje kazdego opinie ale co do mnie film jest conajwyzej kiepski. Kiepska gra aktorow, kiepskie dialogi, ciagle ktos sie pojawia p0rzynosci wiesci ze kogos zabili, ten ktos okazuje sie znajomym ocalalego, mdleje lub wrzesczy i tak wkolo; glowny bohater gra na poczatku cwaniaka, potem dowiaduje sie ze kogos tam bliskiego zabili mu - no takie naiwne, przeciez jest wojna.
Ten zyd co powiedzial ze w talmudzie napisali ze ten co uratuje czyjes zycie jest za nie odpowiedzialny - wiekszej bzdury juz dawno nie slyszalem; ten uratowany jest niby jakims workiem ktory bedzie pasozytowal na tym wybawcy? a wybawca bedzie sie poswiecal dka niego? jezeli tego typu bzdury sa w calym talmudzie to nie chse go wsadza ... nic dziwnego ze z zydow wylonili sie muzulmanie i chcrzescijanie skoro ich religia na tym przykladzie jest nielogiczna. Myle sie?
a co do tej twojej STARANNOSCI to zacznijmy od tego ze ci slowianie mowia po angielsku ...