Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34602
5,1 7 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

1 na 10 i to tylko dlatego , że 0 dać nie można. Wyszedlem z kina po 10 minutach. Klamstwo na klamstwie!Więcej żydów donosilo na swoich niż walczylo z okupantem. Bohaterscy żydzi są tylko wtedy gdy mają przeciw sobie biedaków uzbrojonych w widly i noże(patrz strefa gazy)
Przeinaczone fakty:
-partyzanci Bielscy walczą na ekranie z niemieckimi czołgami, co nigdy się nie zdarzyło.
-przedwojenny Nowogródek jest w filmie miastem białoruskim, nikt w nim nie mówi po polsku, a polskiej partyzantki w ogóle nie ma. W Puszczy Nalibockiej (faktycznie zdjęcia kręcono na Litwie i w Kanadzie) są tylko dobrzy bojownicy radzieccy i źli hitlerowcy.
-Daniel Craig mówi po rosyjsku, choć dla prawdziwego Bielskiego był to język obcy tak jak niemiecki (znał słabo je oba).Powinien mówić po polsku.

Dzięki takim filmom tak właśnie wygląda spojrzenie na świat z perspektywy USA. Skoro coś się dzieje we wschodniej Europie, to musi być to Rosja. Jeśli ktoś jest żydowskim partyzantem, to musi być bohaterem bez skazy.

Czy jednak na pewno mamy powody do narzekań? Biorąc pod uwagę modny ostatnio sposób przedstawiania udziału Polaków w wojnie, powinniśmy się cieszyć, że w "Oporze" nie ma o nas ani słowa

rychu_gkm

Wierzę Ci! dlatego nie zamierzam oglądać tego filmu nawet jeżeli mieliby mi dopłacić ;)

eurocorpsyndicate

A idźcie, wy faszyści jedni! Nawet tutaj opisujecie swoje faszystowskie poglądy?! Nie możecie gdzie indziej dyskryminować innych ludzi?! Banda neonazistów!

ocenił(a) film na 3
zdzichu35

Poczytaj najpierw kim jest faszysta i nazista, bo widocznie nie masz
pojęcia, a jeżeli ktoś zna historię i przekłamania historyczne go
irytują oznacza to nie mniej nie więcej że jest ŚWIADOMY!! Ignorancie

eurocorpsyndicate

Jak poczytałam pare komentarzy filmów na tym forum to doszłam do wniosku, że lepiej pierw zajść do kina i obejrzeć film a dopiero wtedy wejść i zobaczyć co tutaj ludzie piszą. Zawsze znajdzie się jakiś mądrala który by najlepiej film nakręcił i krytykuje dosłownie wszystko. Ten film jest oparty na faktach a to wcale nie musi oznaczać, że wszystko jest zajebiście identyczne, no nie? Jak dla mnie film BOMBA. I nawet jeżeli jakiś film w kinie jest beznadziejny to jakoś nie czuję potrzeby krytykowania go aż w taki sposób jak Ty i Ci ludzie którzy także krytykują. Sory ale naprawdę masz jakieś kompleksy...

rychu_gkm

Wybacz ale nazistą nie jestem ale karmić się papką i historią przedstawianą przez oszustów nie będę. W jednym dobrym filmie jest ciekawy wstęp narratora "Historię piszą ci którzy wieszają bohaterów" tak było kiedyś teraz mało kto kogo wiesza ale są subtelniejsze metody wystarczy być bogatym i wpływowym i kręcić filmy ku uciesze prostej gawiedzi która książek nie czyta a już na pewno nie napisów po filmie gdzie powinna być umieszczona informacja że film nie ma nic wspólnego w prawdą historyczną i jest kompletą fikcją wyssaną z palca już nie powiem gdzie i u kogo trzymanego.
Pozdrawiam

mutoludek

Prosty osąd historii, nigdy się nie mówi o Polakach chroniących żydów tylko o tych, którzy donosili. Taki jest świat, jeśli ktoś jest słaby to mu dokopią jeszcze bardziej. A ty z tymi neonazistami to się popukaj w czoło, to co mówisz to idioctwo zakrawające na kłamstwo Oświęcimskie. A co do pana od żydoameryki wystarczy spojrzec na Spielberga!

ocenił(a) film na 8
Quiet_man

Jesteście ubodzy. W takim razie niemcy wogóle nie mogą oglądać filmów wojennych, bo wkażdym są źle przedstawiani, a przecież sami będą sobie wmawiać że nie byli.

TO JEST FILM! FILM MA BYĆ DOBRY/CIEKAWY/WZRUSZAJĄCY/DAJĄCY DO MYŚLENIA
FILM NIE MUSI NIEŚĆ Z SOBĄ PRAWDY HISTORYCZNEJ (ZWŁASZCZA GDZY JEGO GATUNEK PODANY TO "WOJENNY" NIE "HISTORYCZNY"

Proponuję jescze troszke poczytać książek, nie wiem, może jakiś kurs asertywności i tolerancji i dopiero wtedy się wypowiadać

ocenił(a) film na 3
budziktt

Szerze to ty durny jesteś, nie masz pojęcia w jakim świecie żyjesz i nie
potrafisz ogarnąć tego co się dzieje dookoła Ciebie. FILM NAWIĄZUJE DO
PRAWDZIWYCH WYDARZEŃ ALE NIE UKAZUJE PRAWDY!! To nie jest w porządku.
Jeżeli robisz coś to trzeba to zrobić dobrze, nie wiem czy twórcy tego
filmu świadomie zmienili historie czy po prostu wynika to z ich
partactwa (wydaje mi się że był to zabieg świadomy). Jeżeli chodzi do
Niemców to puki co nie podważalnym puki co faktem jest to że to oni są
odpowiedzialni w głównej mierze za holokaust, jeżeli chodzi o Polaków to
oni nie są odpowiedzialni za holokaust, a zbrodnie Polaków ukazane w
filmie nie miały miejsca. Zastanów się co piszesz bo nie masz pojęcia o
ty jak wyglądały relacje polsko-żydowskie podczas II WŚ. I TO TY
POCZYTAJ KSIĄŻKI ALE HISTORYCZNE.

rychu_gkm

Jeżeli obejrzałeś tylko 10 minut tego filmu to jakim prawem wypowiadasz się na jego temat .Oczywiście chyba że kłamiesz bo raczej po 10 minutach nie mógłbyś wysunąć takich absurdalnie infantylnych argumentów .
Czytając posty takie i podobne na forum tego filmu doświadczam tego w jakim żenująco rasistowskim kraju żyje .Zastanawiam się tylko czemu oglądacie filmy które nie są polskie przecież one są najlepsze według waszego rozumowania ,a wszystkie inne są złe.

ocenił(a) film na 1
Tibn

Ale tu chodzi o to, że ten film będzie tworzył opinie na całym świecie. Fałszywą opinię, która nie sprzyja Polsce. Prawda jest taka, że to kolejny zabieg "narodu wybranego" (tfu!), który ma mu zapewnić dobrą opinię wśród niedouczonych idiotów m.in. z USA.

ocenił(a) film na 1
rychu_gkm

Najśmieszniejsze jest to że Daniel Craig gra żyda, hahaha jeszcze nigdy nie widziałam blond wszysytko wmówią głupiemu widzowi...równie dobrze mógłby też pewnie grać chińczyka albo murzyna? <hahaha> nawet nie mam zamiaru oglądać tych bredni, never!

valkiria8

co za idiotka...
Niby czemu nie mam żydów o włosach blond? To że często mają oni ciemniejsze włosy i charakterystyczny nos nie znaczy że innych nie ma i nie było.

DJP

domyślam się że ten film jest pokroju angielskiej "Enigmy" (gdzie to oni uważają siebie za bohaterów), albo i nawet gorszy.

ocenił(a) film na 1
DJP

Araby i żydy to podobne narody, widziałeś kiedyś araba blond z niebieskimi oczami? Nie znasz się na genetyce to się nie odzywaj i nie obrażaj mnie bo nie tobie to oceniać czy jestem idiotką czy nie...tutaj się piszemy opinie o filmach ,nie o użytkownikach CHAMIE bez kultury.

ocenił(a) film na 3
DJP

Nie ma innych żydzi mają charakterystyczne nosy ciemne włosy(często
kręcone), ciemne oczy. Jeżeli są inni to albo są mieszańcy i już pewnie
nie żydzi. Pojedź do Antwerpi i tam zobaczysz żydów jak wyglądają ci
prawdziwi.

ocenił(a) film na 1
michalkow112

Mozna powiedzieć, że popieram założyciela tematu w całości. A kto wyzywa mnie od nazistów, nie rozumie o co mi chodzi. Pluję na złego człowieka, a mnie od takiego wyzywają... Nie wiem dlaczego żydki się zapisały w historii świata jako "najbardziej udręczony naród". Chyba najbogatszy, najbardziej przebiegły i najbardziej okrutny. Tyle.

ocenił(a) film na 6
rychu_gkm

Ja rozumiem poglądy. Naprawdę. Toleruję nawet takie.

Ale kiedy do cholery ludzie nauczą oceniać się FILM, a nie IDEOLOGIĘ? .
Ja dałem 6/10, bo to nic specjalnego.

I kolejny użytkownik, który w swojej wypowiedzi sugeruje, że w filmie JEST powiedziane, że Żydzi byli idealni, i że nie donosili, i nie sprzedawali itp.

I w ogóle "Więcej żydów donosilo na swoich niż walczylo z okupantem" - no jasne, to jest właśnie powód, dla którego świat powinien nienawidzić wszystkich Żydów. Nieźle.

Dziekuję.

Zdenio

najgorsze jest to, że zydzi nie mają się niczym pochwalić ze swojej historii, a robią filmy "historyczne". Money, money, money... to jest to co dla żydów było zawsze ponad wszystkim.

ocenił(a) film na 6
Olaf

6/10.ZDENIO (dwa posty wyżej utrafia w sedno).Film niezły,pamiętajmy że to mogłby byc np.Rambo 5 lub jakiś inny Predator.O sympatiach i antypatiach narodowych zamilczę...ale najgorsze jest to,że Żydzi jednak mają się czym pochwalic ze swojej historii i nie robią filmów historycznych.Mane,thekel,fares...

esforty

A zamknijcie się wszyscy! Idźcie do lasu i tam się kłućcie! Zachowujecie się jak rozrabiające przedszkolaki! Banda dzieciuchów i gogusiów!