wszyscy atakują i krytykują film że jest zakłamany, powoli się to zaczyna przeradzać w antysemityzm(narodowa duma Polaków). Natrafiłem na artykuł na gazeta.pl. oto ciekawy fragment.
"Historię zbrodni w Nalibokach odkrywaliśmy przez pół roku. Jeździliśmy na Białoruś i do Anglii. Rozmawialiśmy z żyjącymi partyzantami Bielskiego i z mieszkańcami Naliboków, którzy przeżyli masakrę. Ustaliliśmy, że Tewje Bielski i jego bracia nie brali udziału w wymordowaniu wioski w maju 1943. Ich oddział walczył tu rok wcześniej: w połowie sierpnia 1942 Żydzi (wespół z akowcami) bili się z niemiecko-łotewską załogą stacjonującą w miejscowym folwarku. Bitwę - i walczących w niej partyzantów - opisuje książka urodzonego w Nalibokach Wacława Nowickiego pt. "Żywe echa".
Pamięta ją także Leonarda Juncewicz, jedna z dwóch najstarszych mieszkanek wioski: - Straszna była strzelanina, granaty wybuchały, kościół wtedy spłonął. Wojowali wtenczas z Niemcami partyzanci sowieccy, bili się i Żydzi od Bielskiego.
- A rok później? Jak się zaczęła ta masakra?
- Wtedy pobili naszych Rosjanie, Białorusy i Żydzi też, ale już inni, nie Bielscy.
Tamara Wiarszycka, dyrektor białoruskiego muzeum w Nowogródku, gdzie partyzantom poświęcony jest osobny budynek, wyjaśnia, co to za "inni": - To był tzw. samodzielny oddział partyzancki pod dowództwem Simchy Zorina, przedwojennego komunisty z Mińska.
- A Bielscy? Czy walczyli z Polakami?
- Jak najbardziej. Tylko że w innym czasie i w innych miejscach."
Bielscy nie byli święci, tak jak każdy w czasach wojny i odwróconego dekalogu. Zapoznajcie się z Biografią Piłsudzkiego też nie był świętoszkiem a jednak bohater. Prawdą jest że Bielscy są dla jednych bohaterami a dla innych zbrodniarzami.
Filmu jeszcze nie widziałem...pewnie tak jak większość oceniających go. "Daje 1/10 bo to żydowska propaganda". Nie bądźmy ograniczeni i odpuśćmy troszkę z naszą narodową Dumą i mesjanizmem.
"Bielscy nie byli święci, tak jak każdy w czasach wojny i odwróconego dekalogu. Zapoznajcie się z Biografią Piłsudzkiego też nie był świętoszkiem a jednak bohater. Prawdą jest że Bielscy są dla jednych bohaterami a dla innych zbrodniarzami.
Filmu jeszcze nie widziałem...pewnie tak jak większość oceniających go. "Daje 1/10 bo to żydowska propaganda". Nie bądźmy ograniczeni i odpuśćmy troszkę z naszą narodową Dumą i mesjanizmem."
DOKŁADNIE
Hmm właśnie skończyłem oglądać Opór. Według mnie nikt tam nikogo nie gloryfikuje, Bielski pokazany raz jako despota, raz jako człowiek który nie wie co ma zrobić,zmieszany. Polacy wydawali żydów to dlaczego oni nie mieli grabić polskich wiosek. Wojna nie ma żadnych zasad pełny nihilizm, każdy chciał przetrwać. Bielski jest Bohaterem...dla żydów, pozwolił im przetrwać wojnę, stanął do walki z faszystami. Tyle że Bielski nie stał po naszej stronie barykady(a kto by chciał, jeśli dla pieniędzy większość polaków wydała by żada) Nie bądźmy nadęci dumą jak balon. Nie zawsze my jesteśmy pokrzywdzeni, nie zawsze jesteśmy ofiarami. Film nie wypacza historii, a podsumowując chyba najbardziej was wszystkich boli że w filmie nie ma słowa o polakach( za wyjątkiem tabliczki "amant żydów")
http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Ulma poczytaj sobie i zastanów się ile zydów zostało wydanych a ile ocalonych przez polaków, bo takich chistori jak w linku jest masa a o innych słyszałem sporo mniej.
Nie mówię że wszyscy. To są jednostki które się nie bały, wszyscy Polacy przecież na hurra nie chowali żydów. Nie jesteśmy święci, tak jak mówiłem podczas wojny nie ma świętych. Bielscy nie byli super, ale my tym bardziej. trochę samokrytyki. co do filmu 6/10
Tylko ze dlaczego film o Bielskich az tak mija sie z prawda? Dlaczego nie ma w nim ani jednego polaka (.....:/) Moze dla Amerykanina to bez roznicy -ale dla mnie -Polski to zajebista roznica.
"Tylko ze dlaczego film o Bielskich az tak mija sie z prawda? Dlaczego nie ma w nim ani jednego polaka"
Kościk był Polakiem :]
Hitler też nie stał po naszej stronie barykady... a twój dopisek, że większość Polaków (małą literą? wstyd!) wydała by Żyda za pieniądze jest obleśna i dowodzi jak bardzo tego typu filmy są szkodliwe.
Dlaczego każda niewygodna dla Żydów prawda i próba mówienia o niej trafia zawsze na mur pt. antysemityzm? Może dlatego, że tego muru nie sposób przeskoczyć, a każdemu po przyklejeniu etykietki antysemity przechodzi ochota na dyskusje?
Polska to kraj antysemicki? Popukaj się w czoło. To jak na tym tle nazwiesz Francję (chyba krajem żydowskiej zagłady)? Ja tylko przypomnę - Polska XXI wieku to dbanie o miejsca pamięci zagłady Żydów, festiwale kultury żydowskiej na ogólnopolskiej antenie w ilościach znacznie przekraczających czas dla innych mniejszości, w każdej większej bibliotece dział judaica, muzea, wystawy, wydawnictwa poświęcone żydowskiej kulturze i religii, dotowane przez państwo żydowskie ośrodki kultury i spotkań. Doprawdy trudno znaleźć drugi taki kraj w Europie gdzie Żydzi byliby traktowani z taka celebrą. No ale niech tylko pojawi się na tym sielankowym obrazku jakaś drobna rysa to zaraz podnoszą się głosy, że Polacy to najwięksi antysemici w Europie. Naprawdę żałosne. Chciałbym aby polska mniejszość na Litwie albo w Niemczech była tak "źle" traktowana jak Żydzi w Polsce. Bo to jest pozycja nie uciśniona tylko UPRZYWILEJOWANA! I przestańmy już wciskać sobie nawzajem ciemnotę, że jest inaczej.