Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34602
5,1 7 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

to nie film Historyczny, tylko poprostu wojenny.
I przez mijanie sie z faktami oburzone polaczki dają słabe oceny. To samo było z "300" Film oparty na komiksie, a ludzie sie burzą że tak nie było.

ocenił(a) film na 1
Kris006

Tia, ja się 300 czepiałem/czepiam, bo reżyser przyznał, że 90% jest tam prawdy historycznej. Skoro nie jest to film historyczny, to dlaczego jest tam "True Story"? Mniej bym się burzył, gdyby zrobili sobie film o Żydach, którzy walczą po lasach, ale jeden nazywa się Wasia, a drugi Srasia. Wtedy by nie było postaci historycznych, które są tutaj pokazane w innym świetle. A skoro my, polaczki (dziwne... Żydzi wymyślili tę nazwę i wprowadzili w USA...) ci się nie podobamy, to się wyprowadź. A, i nie zapomnij zmienić obywatelstwa, skoro się wstydzisz Polski.

ocenił(a) film na 4
Kris006

kim jestes ? nie-polaczkiem ? to wyp. z polskiego portalu...

shamar

dobra napisze "oburzunych polaków" lepiej?
a na zagraniczne strony nie wchodzicie? aż tacy pro Polscy jesteście?

piszcie na temat może co? A nie czpiajcie sie jednego zwrotu.

A tematem jest: "Obiżanie oceeny filmowi za to że przekłamuje prawdziwą historie"

ocenił(a) film na 4
Kris006

sprawdzilem przykladowo IMDB i jest tam kilka opini wzburzonych Polaków - TAK K. POLAKÓW - ale trudno sie im przebic przez mase komentarzy zachwyconych chamerykanców...

"A tematem jest: "Obiżanie oceeny filmowi za to że przekłamuje prawdziwą historie"" - skoro film klamie to nie zasluguje on na rzetelną ocene. Jakby zrobili super komedie przygodową ze Stalinem czy Hitlerem to dalbys 9 czy 10 ?

Kris006

Problemem w tym, że ktoś na początku umieścił napis: „oparty na faktach”. Motywy/wydarzenia z II wojny światowej wciąż są „świeże” oraz mocno kontrowersyjne. W odróżnieniu od „300” akcja filmu nie rozgrywa się w starożytności i nie jest oparta na komiksie Franka Milera który dość luźno traktuje historię.

Tematy pt.: walka z nazistami, holokaust, ludobójstwo nie należą to prostych, i z pewnością nie należy się za nie zabierać, nie mając jakiejś solidnej wiedzy. W ten sposób można tylko kogoś bardzo mocno zranić. Te rany są jeszcze z czasów II wojny światowej powinniśmy je „goić”, nie rozdrapywać w bezmyślny sposób jak Edward Zwick.

Problem „przekłamania” jest szerzej opisany w wątku pt. „Ten film to skandal”. Nie widzę sensu rozpisywania tego tematu, ponieważ został on przewałkowany w wyżej przez zemnie wymienionym poście.

Czytając wątek „Ten film to skandal” wiem, że Polacy (nie Polaczki) mają jakąś świadomość historyczną i pomimo licznych sporów każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że z tym filmem jest coś nie tak.

Odnośnie treści oraz od napisu, od którego rozpoczyna się film „historia prawdziwa”. Pozwolę sobie zacytować kolegę „Absu”, Jego słowa dogłębnie ilustrujące obraz/treść dzieła „Opór”:

„…obraz dla typowego amerykańskiego jamochłona, który nie ma żadnych większych wymogów wobec dobrego kina tylko chce sobie pomlaskać popcornem na czymś mało wymagającym.”

Szanowny panie „Kris006”. Pański post posiada temat:

„Nie oglądałem jeszcze, ale do tych co mówią że przekłamany”.

Nie jak to Pan później próbował opisać:

"Obiżanie oceeny filmowi za to że przekłamuje prawdziwą historie"

Z pewnością dotyczy on „przekłamania”, z pewnością uwagi „El polaco” były słuszne i na temat. Odnośnie oceny filmu … post Shamara dogłębnie opisuje dlaczego ten film zasługuje na zniżoną ocenę.

Pozdrawiam.

Hivv

Moim zdaniem nakręcił to ktoś kto nawet nie wie gdzie Polska i Białoruś leżą na mapie.
Ale podoba mi się w tym filmie jeden motyw, udowadnia, że żydzi są komuchami i bolszewikami. Uciekają z polski, żeby wspierać komunistyczną partyzantkę, która słynęła że przy pomocy gwoździ krzyżowała polskie niemowlęta na drzewach i płotach.
Dziwi mnie, że polski żyd, który przeżył to jak Rosjanie zadali Polsce zdradziecki cios w plecy pomaga pomagać rozjanom w walce.
To akt powszechnie uznawany za zdradę bądź przynależność do Polskiej Armii Ludowej. Jak tak bardzo chciał walczyć to mógł wstąpić do AK. Craig już zawsze będzie mi się kojarzyć z rosyjskim szpiclem pomimo,że filmu nie oglądałem i jakoś mnie nie ciągnie przez samą antypolską tematykę.

herbataman

A wracając do wątku ucieczki na białoruś. Wtedy nie było Białorusi. Była tylko polska, litwa i ukraina. Dopiero jak ruska chołota przewaliła się przez te ziemie to kacapy zagrabiły nam połowę kraju i utworzyły państwo białoruskie, od tak, żeby rosjanie mieli dwa kraje a nie jeden. Już prędzej zrozumiałbym sens Ukraińskiej partyzantki, chociaż też dopuszczała się strasznych zbrodni. Na terenie białorusi to ja sądzę, że polacy i litwini walczyli raczej z ruskimi o wolność, a nie białorusini z niemcami. Chyba, że podczas inwazji niemieckiej na wschód kiedy rozpadł się pakt.

herbataman

Piszę już ostatni raz :P
Jeżeli chodzi o 300 to 90% prawdy historycznej to zbyt wiele. Weźmy pod uwagę, że ich wcale nie było tam 300. W filmie szła z nimi grupka wojowników z jakiegoś innego miasta. W rzeczywistości owych (ukazanych w filmie jako leszczy) wojowników było 7 tysięcy. A dodatkowo bitwa pod termopilami była wspierana przez flotę 200 Ateńskich okrętów wojennych, które uniemożliwiały desant floty perskiej (Liczącej ok 800 okrętów), która miała wyrzucić wojsko na tyłach greków i zaatakować Leonidasa z dwóch stron. Gdyby nie Ateńczycy na morzu, Spartanie nie utrzymaliby się ani jednego dnia. W filmie i komiksie zupełnie to pominięto, a była to bitwa równie heroiczna. Niestety 6000 wojska wycofano na tyły, gdy Leonidas wiedział, że nie dadzą rady, i z 300 spartanami bohatersko poległ jeszcze 1000 piechoty spoza Sparty. Wtedy i flota Ateńska się wycofała. Bitwa pod platejami (na końcu filmu) miała miejsce po kilku wcześniejszych, udanych dla Greków bitwach lądowych i morskich.

herbataman

tylko teraz pytanie- czy jest to film historyczny, czy tylko osadzony w danych czasach, nie majacy miec nic wspolnego z historią.

ocenił(a) film na 4
Kris006

co do "300" to nie jest to dobre porównanie... Film ten powstal na podstawie komiksu a poza tym dotyka przeszlosci tak odleglej, ze nie mamy wielkiej mozliwosci konfrontowac zawarte tam prawdy.

TU NATOMIAST POWIEDZIANE JEST - FILM NA FAKTACH...

shamar

Akurat... Historia Termopil i wojen perskich jest rzetelnie opracowana.

ocenił(a) film na 1
shamar

Ech, wiadomo, że ten film w odróżnieniu od wielu nie został zrobiony dla pieniędzy, tlyko po to, by wyprać mózgi innym i pokazac, że Żydzi są najwspanialsi, a każde ich przewinienia tuszować. Żydzi nienawidzą Polaków, niepotrzebnie panowała w Polsce tolerancja religijna, pozwoliliśmy się plugastwu rozprzestrzenić. Aha, i dlaczego drogi krisie "Polacy" piszesz z małej, a "polscy" z dużej? Wielką literą piszemy mieszkańców danego kraju, a małą przymiotniki. Zaraz, która to klasa? 2, czy 3 podstawówki?

el_Polaco

Czegoś tu brakuje... Zaraz, zaraz... już wiem! Sieg Heil! Sieg Heil! Sieg Heil! (zapomniałeś chyba o tym drobiażdżku).

ocenił(a) film na 1
hauser

Wiesz, ja nawet osobiście nie wiem z jakiego powodu Hitler mordował Żydów, gdybym ja miał taką możliwość nie zrobiłbym tego, bo nie każdy Żyd jest zły. pisząc Żydoswtwo mam na myśli niezaprzeczalną większość. Po prostu Żydzi w naszej historii zapisali się jako, nie cenzurujmy- skurwiele. My ich uratowaliśmy, nie tępiliśmy ich religii, a oni? Mordowali nas wraz z Ruskimi podczas IIWŚ, i po, a teraz jawnie nas obrażają.

ocenił(a) film na 6
el_Polaco

Nie, jasne, Żydzi mieli bardzo fajnie u nas zawsze. Jakieś tam lincze i ogólne przejawy niechęci jeszcze przed wojną (cała ideologia ruchu narodowo-demokratycznego) to nic.

Kris006

Ale ja nie bardzo rozumiem co to za tłumaczenie, że "to nie film historyczny, ale tylko fikcja"- otóż, skoro to nie jest film historyczny, to dlaczego traktuje o prawdziwych wydarzeniach i prawdziwych ludziach?? Dlaczego używa prawdziwych nazwisk, dat i miejsc, jakie miały miejsce w historii?? Albo robią historię wymyśloną i wszystko jest wymyślone, albo prawdziwą, ale wtedy trzymam się faktów. Czy gdyby w jakimś filmie przedstawili Hitlera jako bojownika o wolność i laureata pokojowej nagrody Nobla, też by Wam to nie przeszkadzało??Powinna być wyraźna granica między fikcją, a faktem. Albo robimy science- fiction, albo film dokumentalny- ale nigdy dokumentalno-fantastyczny!!Są ludzie, którzy swoją wiedzę czerpią m. in z filmów (bo poniekąd po to one są), więc nie można im mieszać i przedstawiać rzeczy nie do końca prawdziwych, bez mówienia im o tym.