... czy może ktos wreszcie napisac cos o tym filmie, a nie o jego podłozu faktyczno, że się tak wyraże, historycznym i prawdzie, tudzież przekłamaniu faktów przezń pokazywanych. Bo nawet jeśli coś się na tym forum o jego stronie realizatorskiej czy aktorskiej znajdzie, to mam nieodparte wrażenie, że też jest pisane przez pryzmat pogladów historycznych.... O_o
Stary tak to już jest. Motyw żydowski - zawsze podnosi się krzyk dotyczący historii, nawet jeśli jest to, nie wiem, festiwal kultury żydowskiej.
A co do filmu - średniawka. Typowo hollywodzki. Przewidywalny, trochę przegadany, no i ten patos. Ot, opowieść o próbie przetrwania w białoruskich. Nic specjalnego.
Aktorsko też nic specjalnego. Craig nie popisał się, inni również niezbyt.
No, ale skończmy już pleść bzdury i zacznijmy krzyczeć o złych Żydach chcących zdobyć władzę nad światem.
Film jest bardzo słaby. (nawet jak się pominie nie zgodność z historią)
Film jest tak przesycony patosem że aż się nie dobrze robi. Wojna jest przedstawiona mało realnie. Generalnie to dobrzy są genialni i zawsze przeżywają a źli to debile i giną jak muchy. Sceny walk bez rewelacji. Jak ktoś bardzo lubi takie kino to może zaryzykować, ja stanowczo nie polecam.
Kolejny film który mógł być dobry a wyszła straszna cienizna. 4/10 i naprawde więcej w mojej opinii ten film dostać nie powinien.
A co do aspektu historycznego, to w filmach do niego dużej wagi nie przykładam, ale jeśli ktoś szuka w tym filmie historii to się bardzo zawiedzie.