ludzie jeśli nie chcecie aby z Was robiono tępych baranów to odpóście sobie tą nędzną propagandę żydowską zwaną "opór" ale do rzeczy...
raz...jak można robić z mordercy i psychopaty człowieka honoru kierującego się ogólnym dobrem?!? qrde no bez jaj...gość zabijał nie niemców (przed nimi ssrał po nogach) ale biednych i bezbronnych wieśniaków (przede wszystkim gustował w wyżynaniu Polaków...m.in. lubił palić ich żywcem...podobno rajcowało go to bardziej niż szlachtowanie)...
dwa...jak można z gwałciciela i złodzieja-egoisty robić romantyka i wybawce ludu...menda mało że gwałciła polskie kobiety to jeszcze w swojej "magicznej wiosce" miała niezły haremik stworzony z najładniejszych żydówek...co wiecej brał do swej wioski tylko bogatych żydów za konketną kasę a biednych miał głęboko w d..pie i zostawiał na pastwę losu...solidaryzowanie sie z ludem? heh cała wioska głodowana gdy ten w najlepsze ucztował ze swoim kamratami-zbrodniarzami przy syto zastawionych stołach!!!gość od początku myślał tylko o sobie a ludzi miał za nic...
trzy...zaraz jakiś pajac mnie zbluzga od moherów bo czepiam się żyda albo stwierdzi iż co z tego że z rzeźnika-psychola zrobili Robin Hooda XX wieku bo to tylko film i mogą robić w nim co chcą...otóż NIE!!!w filmie na początku prezentowana jest taka "mało znacząca" informacja jak "A true story" ("Prawdziwa historia") a to już robienie z nas wała...tępą masę która przyjmie wszystko co nam się poda!!!potem jakiś młody chłopaczek będzie chodził po szkole i opowiadał kumplom jaki to zaje...ty kolo Bielski sobie kiedyś w lesie żył a żył tylko po to aby pomagać innym ryzykując własne życie...WHAT THE FUUUCK!!!ścierwo widziało tylko koniec swojego nosa no i na boga...wyrżnął co najmniej kilkaset niewinnych ludzi...większość polskich wieśniaków...
ostatnie...film oprócz tego oburzającego zakłamania jest mierny...nudny...jest wiele dłużyzn...gra aktorska daje wiele do życzenie (oprócz Craiga)...sceny walki niedopracowane...ogólnie lipny film...omijać żydowskie badziewie szerokim łukiem...pozdrawiam
Całkowici popieram. Jednak uważam że każdy ma prawo ten film zobaczyć i ocenić jego wartość estetyczną, ponieważ wartość historyczna wynosi może 4%. Przed obejrzeniem najlepiej zapoznać się z historią tego Żyda.
Mnie jakoś przez cały film drażniło od początku to, że panowała ogólna bieda i głód a mimo tego Zus miał ryj jak chomik!!!
Nie pomógł nawet ciemny zarost, który przypuszczam że miał wizualnie wyszczuplić jego twarz. Zwróćcie uwagę zwłaszcza pod koniec filmu jak przytula się do brata :|
antysemickie pier...e. Człowieku, w swojej wypowiedzi zawarłeś mniej więcej tyle samo nienawiści, co polska/rosyjska swołocz mordująca żydów dokłądnie wtedy, gdy Niemcy stali obok nie chcąc brudzić sobie rąk. Przemyśl to.
Calkowicei pomieram. Ujeles to znakomicie. Az wstyd ,ze zrobili taki film gdzie ,zyja jescze ludzie pamietajacy to co sie tak naprawde stalo. I masz racje, wiekszosc czytelnikow boi sie cos odpowiedziec w obawie o odpowiedz w postaci "Ty antysemito...". Dlaczego ten film nie zostal zbojkotowany w Polsce? Przeciez ten film wyrzadza krzywde osobom stapajacym jescze po tym swiecie poprzez bezczelne klamstwo.
"Obojetnosc jest najgorsza zbrodnia"
Jest scena w której ktoś mówi do Bielskiego o legendach na jego temat, np. to, że może mieć każdą kobietę, którą chcę. Tak jak by reżyser próbował usprawiedliwić niezgodność historyczną.
do Adam Blackheart:
do ludzi twojego pokroju już odniosłem się w swoim komentarzu...jakbyś nie mógł znaleźć to chodzi mi o..."zaraz jakiś pajac mnie zbluzga od moherów bo czepiam się żyda"...człowieku narodowość tu akurat nie ma żadnego znaczenia...skoro moje oburzenie brutalnym zakłamaniem w tym filmie sprowadzasz do płytkich oskarżeń o antysemicyzm to nie mam z toba o czym dyskutować:/ z psychopaty zrobili bohatera pod sztandarem prawdziwej historii - nie przeszkadza ci to? jeśli "nie" to współczuje...szczerze współczuje:/ a wzmianka o polskich kolaborantach to niby do czego miała się odnosić? komentuje tu konkretny film i jego tematykę a nie opisuje wszelkiego zła podczas II wojny światowej:/ to tak jakbym rozmawiał z kimś o wiewiórkach a ty byś wciął sie w rozmowę z tekstem "a wiecie że Doda też lubi orzechy"...co ma jedno do drugiego...sam pomyśl nim coś napiszesz bo żal czytać te twoje wypociny:/
do miszkielpawel:
heh ciekawa interpretacja ale wg mnie mało prawdopodobna;P myśle ze chodziło po prostu o fakt, iż Bielski był przedstawiany w filmie jako wybawca ludu żydowskiego i dlatego też każda żydówka by chciała stać u boku tak "wybitnego" i "szlachetnego" przywódcy...
do toshimitsu:
również dziwię się, że nie było praktycznie żadnego odzewu ze strony ogólnie pojmowanych mediów na tak ochydne i żenujace zakłamanie historii...masz rację że ten film uderza w ludzi pamiętających tamte wydarzenia ale bardziej mnie przeraża wizja, iż młode pokolenie które żyje na bakier z historią potraktuje ten badziew jako film edukacyjny ("Prawdziwa historia")i w głowach tysięcy ludzi Bielski będzie wzorem godnym do naśladowania...
do markaj:
hehe trafne spostrzeżenie ale mysle że to jest najmniejszy mankament tego filmu;P
pozdrawiam wszystkich:)
Jeśli sprawdzą sie twoje przewidywania, to bielski będzie takim ludobójcą-bohaterem jak Ernesto Rafael Guevara de la Serna znany jako Che Guvera, którego kretyńska gęba spoziera z setek koszulek, vlepek i grafitti których twórcy i posiadacze nie mają zielonego pojęcia o jego zbrodniach, zamiłowaniu do przemocy i miłości do Stalina (jego zwolennikom, którymi są głównie fanatyczni lewacy, nie przeszkadza nawet to, że w latach 50-ch XX wieku założył na kubie obozy koncentracyjne dla homoseksualistów - pierwsze na kontynencie amerykańskim!!!) :_((
http://www.rp.pl/artykul/233322_Krwawy_idol__Ernesto_Guevara__.html
http://wiadomosci.onet.pl/1478038,1292,1,kioskart.html
http://www.prawica.net/node/5266