Nie uwierzyłem niskiej ocenie tutaj i na szczęście obejrzałem ten film. Nie będę dyskutował nad jego zgodnością z historią, bo film to dzieło sztuki i rządzi się swoimi prawami. Zresztą kto wie, jaka była prawda? Ważne, że taki oddział istniał, że ratował Żydów. Wielkim plusem tego filmu jest pokazanie partyzantki realistycznie- był to najbardziej prawdziwy obraz partyzantów, jaki widziałem do tej pory. Pokazał też, że wszystkich ludzi ponad podziałami religijnymi łączy dążenie do Boga, wolności i godności. Przy tym film na ogół unikał schematyczności i łatwej bohaterszczyzny. Film po prostu piękny, bardzo dobrze zrobiony, pokazujący głęboko chrześcijańską wizję człowieczeństwa w całej złożoności i w trudnych wyborach moralnych. Niestety ocena filmu jest niesprawiedliwie zaniżona- prawdopodobnie z powodów innych, niż obiektywna ocena wartości tego filmu.
film historyczny to film historyczny, jeżeli choć w połowie nie jest zgodny z faktami - to szmira
jeszcze kolejny film o żydkach, ile to można, jacy oni biedni, teraz sobie odbijają z nawiązką...
No cóż ... prawda jest taka, że to oni byli najbardziej "biedni" w tej wojnie. Czy nam się to podoba, czy nie.
niemców - szanuje, wspaniali ludzie, podobno bardzo szanują dobrych pracowników, bez względu na narodowość,
rosjanie - fajni są, ci normalni a ich jest większość i mają piękne kobiety, szkoda że są przeciw nam nadstawiani przez ich rząd,
litwini - nie mam zdania
co ciekawe kilku żydów spotkałem i oni byli dla mnie... bardzo mili :) normalna gadka itp aż dziwne i podejrzane to było