PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=434429}

Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34586
5,2 11 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

Nie uwierzyłem niskiej ocenie tutaj i na szczęście obejrzałem ten film. Nie będę dyskutował nad jego zgodnością z historią, bo film to dzieło sztuki i rządzi się swoimi prawami. Zresztą kto wie, jaka była prawda? Ważne, że taki oddział istniał, że ratował Żydów. Wielkim plusem tego filmu jest pokazanie partyzantki realistycznie- był to najbardziej prawdziwy obraz partyzantów, jaki widziałem do tej pory. Pokazał też, że wszystkich ludzi ponad podziałami religijnymi łączy dążenie do Boga, wolności i godności. Przy tym film na ogół unikał schematyczności i łatwej bohaterszczyzny. Film po prostu piękny, bardzo dobrze zrobiony, pokazujący głęboko chrześcijańską wizję człowieczeństwa w całej złożoności i w trudnych wyborach moralnych. Niestety ocena filmu jest niesprawiedliwie zaniżona- prawdopodobnie z powodów innych, niż obiektywna ocena wartości tego filmu.

Franio

film historyczny to film historyczny, jeżeli choć w połowie nie jest zgodny z faktami - to szmira

jeszcze kolejny film o żydkach, ile to można, jacy oni biedni, teraz sobie odbijają z nawiązką...

Schizofrenik_XXI_wieku

No cóż ... prawda jest taka, że to oni byli najbardziej "biedni" w tej wojnie. Czy nam się to podoba, czy nie.

Franio

a kto ich tam lubi :)

Schizofrenik_XXI_wieku

A kogo lubi przeciętny Polak? Ruskich, Niemców, Litwinów? Z tego co wiem, to chyba nikogo.

Franio

niemców - szanuje, wspaniali ludzie, podobno bardzo szanują dobrych pracowników, bez względu na narodowość,
rosjanie - fajni są, ci normalni a ich jest większość i mają piękne kobiety, szkoda że są przeciw nam nadstawiani przez ich rząd,
litwini - nie mam zdania

co ciekawe kilku żydów spotkałem i oni byli dla mnie... bardzo mili :) normalna gadka itp aż dziwne i podejrzane to było

Schizofrenik_XXI_wieku

http://robinbrown.co.uk/wp-content/uploads/2012/02/sisko-facepalm1.jpg

ocenił(a) film na 1
Franio

ty głupi dałnie, przecież bielski współpracował z NKWD walcząc z polską partyzantką, chlał i miał harem w którym kobiety ze swojego obozu zmuszał do wiadomo czego. mordował nawet żydów, którzy ośmielili się mu przeciwstawić. A ty głupi pajacu uwierzyłeś w ten film