Polecam osobom którzy lubią tematykę wojenną. Właśnie obejrzałem drugi raz i podobał mi się tak samo jak za pierwszym razem... Oczywiście wiadomo, że reżyser i scenarzysta zawsze może trochę ubarwić każdy film ale podstawy były prawdziwe czyli: 4 walczących braci, uratowanie 1200 osób, wspólnota ukrywająca się w puszczy. Niektórzy mówią, że film coś fałszował - bynajmniej. Przecież tam były pokazane negatywne zachowania braci (zabicie Arkadija który chciał przejąć władzę) czy walka o przywództwo między nimi itd. Tewje po wojnie do końca swoich dni był wierny poznanej w czasie wojny Lilki co mogłoby zaprzeczać tezie, że w obozie wykorzystywano kobiety. Dobrze, że ten film się pojawił bo trochę zaprzecza stereotypowi żydów którzy szli na śmierć jak baranki i pozwalali się poniżać i upokarzać. My tylko myślimy o polskiej martyrologii i naszych bohaterach - powstańcach, ruchu ooru itd. Okazuje się, że żydzi też mają swoich bohaterów.
A co powiesz na to, znawco historii, że spalili żywcem wioskę, w której mieszkała rodzina mojego dziadka? Wielcy bohaterowie...
taaaaa ...... juz nie opowiadaj mi o tych wioskach, co w nich zadnych szmalcownikow, kolaboratorow i wszelkiej masci innych bandytow nie bylo, co zydow za kilo cukru potrafili sprzedac - a w ogole co w nich same anioly krotko przed pojsciem zywcem do nieba mieszkaly, dopoki nie przyszli Bieleccy i ich wszystkich spalili..... Daj spokoj, wiesz co... :/
O, faktycznie, jeśli tam mogli być jacyś źli ludzie (a pewnie byli! przecież na ponad 100 Polaków to 99 procent jest złych, co?) no to już banda Bielskiego jest usprawiedliwiona, ot co. Właściwie to ja bym się zastanowił nad jakimś odszkodowaniem dla ich rodzin, za to, że krewni musieli się namęczyć podczas wymierzania kary tym złym Polakom, oczywiście z pieniędzy podatników polskich, jak zawsze... Pieprzenie, nic ale to nic nie usprawiedliwia mordów na cywilnej ludności! NIC! Czy to Żydzi Polaków, czy Polacy Żydów, czy kolonizatorzy Aborygenów albo Chińczycy Tybetańczyków. Jesteś tłumokiem chyba, z mózgiem opanowanym przez propagandę żydowskiego hollywood, która mówi, że jak Żyd zostanie zabity to jest to straszna sprawa, a jak ktoś inny to nie jest to takie straszne, a jak już przez Żyda to ten pewnie miał powód - Talmud w pigułce. Fakty są takie, że było o wiele więcej przypadków takich masowych mordów dokonywanych przez Żydów na Polakach w czasie II światowej, a dzisiaj mamy taką sytuację, że możliwe, że w przeciągu paru lat Polacy mogą zostać zdemonizowani w oczach światowej opinii publicznej (jest to robione od lat już na zachodzie, ale nie do takiego stopnia) do postaci oprawcy i faktycznie nasi podatnicy zapłacą te 65mld dolarów odszkodowań (de facto w wielkiej mierze za wypędzenie w '68 przeprowadzone przez naszego okupanta, gdzie na stołkach u władzy zasiadali tacy Żydzi jak choćby Berman). Nie mam nic do Żydów, żeby było jasne, dobrzy zawsze znajdą u mnie szacunek, ale nie ci, którzy tworzą tą propagandę, którzy zakłamują historię na swoją korzyść.
a czy ja chociaż jedna jedyna rzecz napisałem z tych których mi przypisujesz??? Czy ja napisałem ze cos ma cos usprawiedliwiac??? Ja bardzo dobrze zdaje sobie sprawę, ze to dwie rozne sprawy jak Polak X ukrywał a Polak Y wydał gestapo. Czy to się równoważy i wychodzi na zero? Nie. To odrębne fakty. Pamiętać należy o dwóch stronach medalu i to chciałem wlasnie pokazać - szkoda ze mi widocznie nie wyszło....
Lecz mnie tu od razu od tłumoków wyzywać - no to musisz mi chyba wybaczyć, ze tego w stosunku do ciebie, absolutnie jednak nie da się powiedzieć. Brak mi po prostu kompletnie wszelkich slow na to by to opisać, co się tam u ciebie dzieje - w tym miejscu, gdzie normalnie u normalnych - aparat myślenia ma się znajdowac...
Coz i tu rowniez z przykroscia muszę przyznać, ze niestety jak dotąd to jeszcze nie wiedziałem, ze zaślepienie moze dokonać az takiego spustoszenia... Coz do nauki nigdy nie za pozno - to widocznie tyczy się nas obu! ;D
tych szmacowników na kresach wschodnich nie było, bo żydzi po 17.09.1939 skutecznie zadbali o to aby wszystkich NKWD wywiozło na Sybir lub zamordowało w NKWDowskich kazamatach. Jeśli nie wiesz jak było naprawdę, nie słyszałeś opowiadań osób które tam mieszkały i to widziały to zamilcz. Moi rodzice mieszkali w okolicach Lidy, czyli terenach na których działali Bielscy, i wiem jedno wrogiem tam nie byli Niemcy tylko sowiecka "partyzantka" która notorycznie grabiła i pacyfikowała polskie wsie, AK nie walczyło z Niecami ale z tą żydowsko-sowiecką chołotą.
tak, tak... szmalcownikow na kresach nie bylo... W ogole zadnej wojny nie bylo jak wrogiem tam nie byli Niemcy i AK z nimi nie walczyla! No to fajnie i po sprawie - to czego ty chcesz w ogole ode mnie?
Zgadzam się,jeśli nie brać pod uwagę zgodności z historią to film bardzo dobry i niezła gra Craiga oraz Bella.