PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=541}
6,2 28 tys. ocen
6,2 10 1 28323
4,8 19 krytyków
Operacja Samum
powrót do forum filmu Operacja Samum

miałam to napisać już wczoraj ale przełączyłam na tvp2 dopiero o 22.40
i nie byłam pewna czy emisji nie odwołano!!!
ale dziś mam potwierdzone!
wiedząc o tym ze nasz polak jest porwany przez talibów i co gorsza wczoraj było potwierdzone że został zamordowany!!!
szok
telewizja polska mnie przeraża!!!!!

zero szacunku i jakaś taka totalna obojętność !
jak można!!!!!!!!!
(polak tam był 6 m-cy to nie była sytuacja z ostatniej chwili !!!!)

Telewizja polska = JAKBY ŻYŁA W INNEJ RZECZYWISTOŚCI!=

film "operacja samum" oceniam wysoko
telewizję polską nisko!
skandal!

kivinka

masz całkowitą rację.
wczoraj chciałam obejrzeć ten film bo jeszcze nigdy go nie widzialam, ale wiedziałam o co tam ogólnie chodzi. bez przesady, że TVP nie mogło tego odwołać czy cofnąć; wyszło na to, że 'dwojka' nie poczuwa się w ogóle do tego co się stało. Polak zginął z rąk Talibów a oni puszczają film o uwięzieniu i torturowaniu w Iraku własnie polskiego człowieka. Skandal, niesmak, a nawet oburzenie; jestem bardzo zdziwiona decyzją (a może brakiem decyzji) władz TVP o nadawanie filmu właśnie o TAKIEJ tematyce...

ocenił(a) film na 5
Veqtra

A ja uwazam ze to czysty przypadek, film reklamowali w TVP2 tydzien przed tragedią, skad mogli wiedziec ze polak zginie, czy w TVP pracują wróze? Oczywiscie mogli film odwołać w dniu emisji zgodnie z zasada dobego smaku ale nie musieli. Zreszta podobnie sie działo kiedy przez polske przeszło tornado i w tym samym dniu na antenie ukazał sie sie "Twister"

ocenił(a) film na 8
Lukash

cóz z tym "Twister-em" to kolejna wpadka!!!
to tak jakby 11 wrzesnia 2001 puścić film katastroficzny/lotniczy z udziałem arabów/talibów w roli terrorystów!!!

to jest TV publiczna!

trzeba i należy wymagać, od TVP ludzkiej PRZYZWOITOŚCI!!!
\ odwołać program/film/i dać jakikolwiek dokument czy inny program neutralny!!!!!!!!!!!!!

nie raz ramówka była zmieniana z innych względów mniej tragicznych!

....

kivinka

Scenariusz może i dobry, ale wykonanie tragiczne. Grać to potrzafią tylko starzy polscy: Linda, Lubaszenko i Kondrat, a reszta strasznie nienaturalna. Te zdjęcia też do bani. Zdaje się, że Pasikowski niewiele się nauczył od czasu Psów.

A ty kivi987 idź lepiej przeprowadzać staruszki przez przejście. Fałszywa cnotka się znalazła. Jakby niewyemitowanie tego filmu cokolwiek zmieniło.

ocenił(a) film na 8
desdin

nie o to chodzi !!!
trzeba mieć trochę smaku i wyczucia!
i dlaczego twierdzisz że "fałszywa"?

cóż powiem tylko tyle :
"każdy sądzi według siebie"

ocenił(a) film na 7
Lukash

"Twister" został wyemitowany dzień po przejściu tornad, co czyni wizerunek telewizji PiSolskiej jeszcze bardziej niekorzystnym!!!

ocenił(a) film na 10
kivinka

Ktoś mi powie co ma piernik do wiatraka??
A ogólnej mówiąc to co ma ten film (który opowiada o przygotowaniach do operacji "Pustynna Burza", której jak widzę niektórzy nie rozumieją) do Pakistanu i sytuacji, która tam jest?
Przecież to są różne kraje, które łączy tylko i wyłącznie islam.
Miejcie trochę powagi ludzie. Nie wkładajcie tych dwóch krajów do jednego kotła.
Co dzień umiera jakaś osoba w afryce z głodu i jakoś to nikogo nie rusza więc ten porwany Polak nie robi różnicy.

Skandal to jest to co robi polski rząd. Widać nie stać go na wysłanie najemników ale stać go na wkładanie kasy na głupie szkolenia dla GROMu:)
Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 8
Kruchy_4

wiesz tu chodzi o pewien ____TAKT______
np. jak gdzieś będzie powódź to ni wypada jeszcze w tym samym dniu puszczać filmu o powodziach (gdziekolwiek by się to nie działo!!! bo to niesmaczne
to samo się tyczy pożarów, wojen i innych tego typu spraw
pewna przyzwoitość powinna być zachowana przez ogólno-publiczna telewizję
tyle...

kivinka

Twoje rozumowanie jest trochę głupie Kivi987 . Co roku , 11 września w rocznicę ataków na Nowy Jork i Pentagon leci film "Stan oblężęnia" z Denzelem Washingtonem i Bruce'm Willis'em właśnie o tematyce arabskich ataków na Nowy Jork ( film nakręcono w 1999 r. a więc na dwa lata przed zamachami ) i jakoś nikt z tego powodu nie robi awantury ...

ocenił(a) film na 8
MilesQuaritch

wciąż uważam ze to było NIEtaktowane
film bardzo mi się podoba i oceniam wysoko
ale uważam ze to był nie W PORZĄDKU PUŚCIĆ TEN FILM AKURAT WTEDY!

wiec co innego rocznica tragedii /i pościć film ku przestrodze
a co innego w dniu tragedii

= w dniu śmierci Polaka którego porwano i uśmiercono w sposób haniebny i taki film puścić...

i dziwi mnie mało patriotyczne jednak wasze podejście
rozumiem ze fani filmu byli zadowoleni ze mogli go sobie obejrzeć ale jednak ....

nie pasowało mi to i dlatego tu napsiałam swój pierwszy wpis tyle....

kivinka

Jak ktoś tu mądrze napisał , wsadzanie Iraku i Pakistanu do jednego wora jest głupie i bezsensowne . Oba te kraje łączy jedynie prosty fakt , że w obu religią dominującą jest Islam . Porwania dla okupu są w Pakistanie normą , fundamentaliści robią to aby odstraszyć potencjalne kraje , które chciałyby się zaangażować w walce przeciwko nim po stronie "Amerykańskiego Szatana" . Sam Pakistan jest prazachodni i robi co może , aby takich porwań było jak najmniej , ale fundamentalistyczno-islamska hydra ma to do siebie , że jak w jednym miejscu odrąbie się jej łeb , w innym wyrastają dwa następne .

Irak Saddama Husajna był od początku lat 90-ych XX w. nastawiony przeciw Ameryce . Film dobitnie pokazuje jak amerykańscy agenci musieli w ostatnich dniach przed operacją "Pustynna Burza" uwijać się i uciekać , aby nie wpaść w jego łapy . To jest główna fabuła tego filmu . Potem nasi dzielni agenci wydostają Jankesów do domu i mamy happy-end , hip hip hura , niech żyje przyjaźń polsko - amerykańska , na której i tak nic nigdy praktycznie nie zyskaliśmy , poza paroma starymi F 16 z czasów Wietnamu , których Amerykanie się pozbyli jako złomu i jeszcze wzięli za to kasiorę .

A porwanie i torturowanie młodego Pazury było w tym wszystkim tylko mało istotnym dodatkiem . Faktem , było to trochę zbieżne z tragedią tamtego nieszczęsnego inżyniera ( Pazura też tu grał inżyniera ... budowlanego ) ale to czysty przypadek . Był to efekt niezamierzony , więc pamięci po Tym nieszczęsnym inżynierze i dzielnym człowieku nie zbeszczeszczono . Twój temat to prowokacja . Chyba .

użytkownik usunięty
kivinka

Ale z was pajace, boszzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

ocenił(a) film na 9

A czy ta egzekucja to wina filmu? Może nie powinni puszczać plebani, bo się kojarzy ze złym dotykiem?

harald807

Taaak i to jest ta cała poprawność polityczna czyli niemożna czegoś poweidzieci czy pokazać (w tym wypadku film) bo znajdą sie tacy co znajdą drugie dno i poczują sie "Wielce urażeni" A film na dodatek nie ma poza Irakiem żadnych powiązań z ostatnimi wydarzeniami