...przy tym filmie.tak samo jek przy japonskim yu-on the grunge. jesli ktos zna podobne azjatyckie tytuły niech da znac na GG.moj nr 6850434.jak cos to wielkie thx!!
wciągnij sobie Audition na początek, potem R Point i jak chcesz to Shutter (najsłabszy).
Ja polecam: Doll master, The Eye, The Phone, Bunshinsaba oraz One missed call (te 2 oststnie średniawe)
dzieki za tytuły :) Audition, One missed call, The Aye własnie niedawno przerobilem. ostatnio wpadlo mi w łapy Tomie,Tomie:Replay,One missed call2 i leci mi jeszcze The Uninvited ale za zadna cholere nie moge dorwac do nich zadnych polskich napisów :( jak posiadacie jakie info gdzie moge dorwac to dajcie znac. thx aha. Ichi the killer - masa!!
dzieki za tytuły :) Audition, One missed call, The Aye własnie niedawno przerobilem. ostatnio wpadlo mi w łapy Tomie,Tomie:Replay,One missed call2 i leci mi jeszcze The Uninvited ale za zadna cholere nie moge dorwac do nich zadnych polskich napisów :( jak posiadacie jakie info gdzie moge dorwac to dajcie znac. thx aha. Ichi the killer - masa!!
ja nie używałem polskich napisów więc nie mogę pomóc. poza tym oglądając film z angielskimi mam większą pewność, że został dobrze przetłumaczony, w przeciwieństwie do polskich tłumaczeń (nie wszystkich oczywiście)
whispering corridors to też coś ciekawego (narazie nakręcono tylko trzy, niepowiązane ze sobą części) jeżeli podoba Ci się klimat kina azjatyckiego.
Ja polecam
Tetsuo: The Iron Man (Bardzo psychodeliczny 'horror')
Kairo (Swietny zarowno pod wzgledem fabuly jak i samego poziomu strachu)
Freeze Me (W sumie podobny pod pewnym wzgledem do Odishon)
Memento Mori
Jezeli ktos woli filmy o zombie to
Biozombie (Film mial straszyc, ale smieszy.. rozrywka)
Evil Dead Trap (klasyka japonskich filmow zombie)
Junk (Kolejna produkcja o zywych trupach)
Wild Zero (Zombie i Rock'n'Roll.. dziwaczne)
Z mniej horrorowatych to gustu przypadly mi:
1-ICHI (Prequel do Ichi the Killer)
Battle Royale 1; 2 (Nastolatki sa zmuszeni do zabijania siebie nawzjem, swietne :) )
Visitor-Q (Najbardziej szokujacy film jaki ogladalem, tam jest wszystko - Pedofilia, nekrofilia, morderstwa, molestowanie psychiczne oraz seksualne, prostytucja - pokrecony film)
Kaosu - Chaos ( Film Hideo Nakaty, tworcy znanej wszystkim serii Ringu, aczkolwiek film o wiele lepszy od filmow ze 'studnia')
Zerknij jeszcze na:
- Gabal (Peruka)
- The Red Shoes (Czerwone Trzewiki) ... ostry psychodel!
- Cello (Wiolonczela) - też niezła psychoza.
To ja od siebie zaproponuję jeszcze:
- Kansen (Infection)
- Yogen
- Redeu-ai
- Gaau ji (Dumplings)
- Zhaibian (Dziedzictwo)
- The Red Shoes
- Zdjęcie śmierci
te trzy ostatnie można było dostać z czasopismem Kino Domowe DVD
Ja polecam z thrillerowatych jeszcze: 'Dark Water' (of course nie USA)
I 'The red shoes'
I potem (nie thri)
Dom Latajacych Sztyletow- niezapomniany, piekny..te krajobrazy, muzyka, klimat...
Pusty dom- naprawde niezwykly film o milosci...
Hero
Shinobi
Kino azjatyckie- tylko oni potrafia stworzyc tak niepowtarzalny klimat w swoich produkcjach, fabuly trafiajace prosto w serce:)
KAZDY film azjatycki jest "inny" i ta innosc wlasnie jest wspaniala! :)
Mozna powiedziec, ze te kino nie jest dla kazdego.
A co do Opowiesci o siostrach hmm... ten film podobal mi sie najmniej z dotychczasowych produkcji japonskich...;/
gdyby go tylko skrocic, a byloby wspaniale. jakies pierwsze 35 minut bylo nudne- dla mnie. Akcja powinna sie szybciej rozkrecic.
@Anjouka : a czasem nie jest koreanski film ?? .... tak to wlasnie jest z tymi milosnikami kina azjatyckiego .... wszytsko sie im podoba jest och i ah i zlego slowa nie powiedza a guzik sie znaja i tylko szpanuja.....jak dla mnie kino azjatyckie takie super nie jest a dlaczego ??? bo czesto jest wykorzystywany motyw laski straszacej czarnymi wlosami :) pozatym filmy japonskie sa poprostu nudne ich efekty specjalne sa na poziomie naszj kinematografi :) , chinskie ilmy karate to pomylka ...tylko lataja w powietrzu ,jedynie koreanskie filmy sa wg mnie na poziomie....efekty ,tresc ,muzyka itp....nawet z tajlandii fajne filmy sa...no to tyle odemnie
Ja moge polecic :Kairo(piekne i przejmujace), Suicide Circle(Suicide Club)-genialne pod kazdym wzgledem,Phone(w sumie typowe ,ale ladnie zrobione)