PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=132767}

Opowieść o dwóch siostrach

Janghwa, Hongryeon
2003
6,9 17 tys. ocen
6,9 10 1 16528
7,9 8 krytyków
Opowieść o dwóch siostrach
powrót do forum filmu Opowieść o dwóch siostrach

...przy tym filmie.tak samo jek przy japonskim yu-on the grunge. jesli ktos zna podobne azjatyckie tytuły niech da znac na GG.moj nr 6850434.jak cos to wielkie thx!!

ocenił(a) film na 9
ko_zuch

wciągnij sobie Audition na początek, potem R Point i jak chcesz to Shutter (najsłabszy).

ko_zuch

Ja polecam: Doll master, The Eye, The Phone, Bunshinsaba oraz One missed call (te 2 oststnie średniawe)

ko_zuch

dzieki za tytuły :) Audition, One missed call, The Aye własnie niedawno przerobilem. ostatnio wpadlo mi w łapy Tomie,Tomie:Replay,One missed call2 i leci mi jeszcze The Uninvited ale za zadna cholere nie moge dorwac do nich zadnych polskich napisów :( jak posiadacie jakie info gdzie moge dorwac to dajcie znac. thx aha. Ichi the killer - masa!!

ko_zuch

dzieki za tytuły :) Audition, One missed call, The Aye własnie niedawno przerobilem. ostatnio wpadlo mi w łapy Tomie,Tomie:Replay,One missed call2 i leci mi jeszcze The Uninvited ale za zadna cholere nie moge dorwac do nich zadnych polskich napisów :( jak posiadacie jakie info gdzie moge dorwac to dajcie znac. thx aha. Ichi the killer - masa!!

ocenił(a) film na 9
ko_zuch

ja nie używałem polskich napisów więc nie mogę pomóc. poza tym oglądając film z angielskimi mam większą pewność, że został dobrze przetłumaczony, w przeciwieństwie do polskich tłumaczeń (nie wszystkich oczywiście)

ocenił(a) film na 10
440_cui

whispering corridors to też coś ciekawego (narazie nakręcono tylko trzy, niepowiązane ze sobą części) jeżeli podoba Ci się klimat kina azjatyckiego.

ocenił(a) film na 10
ko_zuch

Ja polecam
Tetsuo: The Iron Man (Bardzo psychodeliczny 'horror')
Kairo (Swietny zarowno pod wzgledem fabuly jak i samego poziomu strachu)
Freeze Me (W sumie podobny pod pewnym wzgledem do Odishon)
Memento Mori

Jezeli ktos woli filmy o zombie to
Biozombie (Film mial straszyc, ale smieszy.. rozrywka)
Evil Dead Trap (klasyka japonskich filmow zombie)
Junk (Kolejna produkcja o zywych trupach)
Wild Zero (Zombie i Rock'n'Roll.. dziwaczne)

Z mniej horrorowatych to gustu przypadly mi:
1-ICHI (Prequel do Ichi the Killer)
Battle Royale 1; 2 (Nastolatki sa zmuszeni do zabijania siebie nawzjem, swietne :) )
Visitor-Q (Najbardziej szokujacy film jaki ogladalem, tam jest wszystko - Pedofilia, nekrofilia, morderstwa, molestowanie psychiczne oraz seksualne, prostytucja - pokrecony film)
Kaosu - Chaos ( Film Hideo Nakaty, tworcy znanej wszystkim serii Ringu, aczkolwiek film o wiele lepszy od filmow ze 'studnia')

ko_zuch

Zerknij jeszcze na:

- Gabal (Peruka)
- The Red Shoes (Czerwone Trzewiki) ... ostry psychodel!
- Cello (Wiolonczela) - też niezła psychoza.

harpagon_3

To ja od siebie zaproponuję jeszcze:
- Kansen (Infection)
- Yogen
- Redeu-ai
- Gaau ji (Dumplings)
- Zhaibian (Dziedzictwo)
- The Red Shoes
- Zdjęcie śmierci

te trzy ostatnie można było dostać z czasopismem Kino Domowe DVD

ocenił(a) film na 5
ko_zuch

Ja polecam z thrillerowatych jeszcze: 'Dark Water' (of course nie USA)
I 'The red shoes'

I potem (nie thri)
Dom Latajacych Sztyletow- niezapomniany, piekny..te krajobrazy, muzyka, klimat...
Pusty dom- naprawde niezwykly film o milosci...
Hero
Shinobi

Kino azjatyckie- tylko oni potrafia stworzyc tak niepowtarzalny klimat w swoich produkcjach, fabuly trafiajace prosto w serce:)
KAZDY film azjatycki jest "inny" i ta innosc wlasnie jest wspaniala! :)
Mozna powiedziec, ze te kino nie jest dla kazdego.

A co do Opowiesci o siostrach hmm... ten film podobal mi sie najmniej z dotychczasowych produkcji japonskich...;/
gdyby go tylko skrocic, a byloby wspaniale. jakies pierwsze 35 minut bylo nudne- dla mnie. Akcja powinna sie szybciej rozkrecic.

ocenił(a) film na 7
Anjouka

@Anjouka : a czasem nie jest koreanski film ?? .... tak to wlasnie jest z tymi milosnikami kina azjatyckiego .... wszytsko sie im podoba jest och i ah i zlego slowa nie powiedza a guzik sie znaja i tylko szpanuja.....jak dla mnie kino azjatyckie takie super nie jest a dlaczego ??? bo czesto jest wykorzystywany motyw laski straszacej czarnymi wlosami :) pozatym filmy japonskie sa poprostu nudne ich efekty specjalne sa na poziomie naszj kinematografi :) , chinskie ilmy karate to pomylka ...tylko lataja w powietrzu ,jedynie koreanskie filmy sa wg mnie na poziomie....efekty ,tresc ,muzyka itp....nawet z tajlandii fajne filmy sa...no to tyle odemnie

ocenił(a) film na 10
b3lial

Geoul sokeuro

ocenił(a) film na 9
ko_zuch

Ja moge polecic :Kairo(piekne i przejmujace), Suicide Circle(Suicide Club)-genialne pod kazdym wzgledem,Phone(w sumie typowe ,ale ladnie zrobione)

ocenił(a) film na 7
Dealan_De

ja gorąco polecam film The Host , duzy powiew świeżości

b3lial

owszem THE HOST - fajne kino
dokładam jeszcze RECYCLE