Mam pytanie. Czy ktoś mógłby mi nieco przybliżyć postać żony Kaspiana? W tej chwili jestem na wakacjach i nie mam dostępu do książek, ale zaraz jak wrócę biorę się za czytanie cyklu. W tej chwili chciałabym tylko dowiedzieć się czegoś o "Córce Gwiazdy". Czy jest ważną postacią w cyklu? Czy odgrywa jakąś ważną rolę? Czy może jest raczej postacią poboczną, epizodyczną. Czy gdyby zniknęła z książek ktoś by zauważył? ;P Pewnie urodzi Kaspianowi dziecko, zgaduję, że dziedzica, ale oprócz ciąży, czy jest jakiś ważny powód umieszczenia jej w cyklu? Aha. Jak często się pojawia? W całym cyklu i w pojedynczych powieściach? Proszę bardzo o odpowiedź i pozdrawiam.
Pierwszy raz stykamy się z nią w "Podróży...". (później jest tylko wspomniana w "Srebrnym Krześle", ponieważ jej i Kaspiana zaginionego syna mają odnaleźć Julia i Eustachy). Kaspian poznał córkę Ramandu na wyspie (niektórzy nazywali tę wyspę Końcem Świata lub Wyspą Ramandu), gdzie był Stół Aslana, a na tym stole spali "trzej śpiący". Aby ich uwolnić od czaru tego snu, Kaspian z załogą musiał popłynąć na Koniec Świata i pozostawić tam jednego ze swych towarzyszy (Ryczypisk się prosił o to). Gdy żegnali się z Ramandu i jego córką, Kaspian obiecał jej, że jeszcze się spotkają gdy złamie to zaklęcie. Na końcu książki jest tylko dalsza wzmianka, że Kaspian wrócił na tę wyspę po przełamaniu czaru i poślubił córkę Ramandu, z nią powrócił do Narnii.
Urodziła Kaspianowi syna i tyle jej było.
W Srebrnym Krześle dowiadujemy się, że zmarła ugryziona przez żmiję.
Typowa bajkowa królowa- reproduktor, której jedynym osiągnięciem było oczarowanie Króla i urodzenie mu dziedzica.
Może jednak rozwiną jej rolę(Arxena anyone:)). W końcu żona Miraza w książce nie miała nawet romantycznego ślubu a dodali jej dwie niezłe sceny w filmie. Niby nic, a jednak zamiast elementu tła mamy pełną postać.
Łączę pozdrowienia
Eire
A czy ona była jakąś blondwłosą pięknością, czy to tylko wytwór mojej wyobraźni? Tj. czy było cokolwiek o jej wyglądzie?...
Z tego co pamiętam ( a słabo pamiętam) to była tak jak mówisz wysoką blond pięknością... ale mogę się mylić..dawno książek nie czytałam
mogliby ubarwić postać córki Ramandu np. poznaje ją wcześniej i na początku nie wpadli sobie w oko ale potem się zakochali w sobie, niech tylko nie zrobią z niej jakiejś postaci pobocznej