Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008
6,8 129 tys. ocen
6,8 10 1 128673
5,8 22 krytyków
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

Mam pytanie. Czy ktoś mógłby mi nieco przybliżyć postać żony Kaspiana? W tej chwili jestem na wakacjach i nie mam dostępu do książek, ale zaraz jak wrócę biorę się za czytanie cyklu. W tej chwili chciałabym tylko dowiedzieć się czegoś o "Córce Gwiazdy". Czy jest ważną postacią w cyklu? Czy odgrywa jakąś ważną rolę? Czy może jest raczej postacią poboczną, epizodyczną. Czy gdyby zniknęła z książek ktoś by zauważył? ;P Pewnie urodzi Kaspianowi dziecko, zgaduję, że dziedzica, ale oprócz ciąży, czy jest jakiś ważny powód umieszczenia jej w cyklu? Aha. Jak często się pojawia? W całym cyklu i w pojedynczych powieściach? Proszę bardzo o odpowiedź i pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Finding_Neverland

Pierwszy raz stykamy się z nią w "Podróży...". (później jest tylko wspomniana w "Srebrnym Krześle", ponieważ jej i Kaspiana zaginionego syna mają odnaleźć Julia i Eustachy). Kaspian poznał córkę Ramandu na wyspie (niektórzy nazywali tę wyspę Końcem Świata lub Wyspą Ramandu), gdzie był Stół Aslana, a na tym stole spali "trzej śpiący". Aby ich uwolnić od czaru tego snu, Kaspian z załogą musiał popłynąć na Koniec Świata i pozostawić tam jednego ze swych towarzyszy (Ryczypisk się prosił o to). Gdy żegnali się z Ramandu i jego córką, Kaspian obiecał jej, że jeszcze się spotkają gdy złamie to zaklęcie. Na końcu książki jest tylko dalsza wzmianka, że Kaspian wrócił na tę wyspę po przełamaniu czaru i poślubił córkę Ramandu, z nią powrócił do Narnii.

Finding_Neverland

Urodziła Kaspianowi syna i tyle jej było.
W Srebrnym Krześle dowiadujemy się, że zmarła ugryziona przez żmiję.
Typowa bajkowa królowa- reproduktor, której jedynym osiągnięciem było oczarowanie Króla i urodzenie mu dziedzica.

Może jednak rozwiną jej rolę(Arxena anyone:)). W końcu żona Miraza w książce nie miała nawet romantycznego ślubu a dodali jej dwie niezłe sceny w filmie. Niby nic, a jednak zamiast elementu tła mamy pełną postać.

Łączę pozdrowienia
Eire

LadyEire

A czy ona była jakąś blondwłosą pięknością, czy to tylko wytwór mojej wyobraźni? Tj. czy było cokolwiek o jej wyglądzie?...

ocenił(a) film na 7
Amadis

Z tego co pamiętam ( a słabo pamiętam) to była tak jak mówisz wysoką blond pięknością... ale mogę się mylić..dawno książek nie czytałam

ocenił(a) film na 10
Venea

mogliby ubarwić postać córki Ramandu np. poznaje ją wcześniej i na początku nie wpadli sobie w oko ale potem się zakochali w sobie, niech tylko nie zrobią z niej jakiejś postaci pobocznej

kiara_94

Wow, dziękuję za odpowiedzi, kochani jesteście :) Pozdrawiam :*