Mam pytanie, dość ważne.
Na jakimś forum o Narnii wyszła nam by zrobić zlot fanów Narnii. W tym roku by się nie udało ale może w przyszłym, w wakacje. Ale najpierw trzeba by znać polskich fanów Narnii. Czy gdyby powstała strona zrzeszająca fanów to czy byście się zalogowali? Chodzi o coś co by zrzeszało fanów z całej Polski. Nie jakaś stronka z tapetami, avkami czy sygnaturkami , blog czy forum ale coś gdzie by wszyscy fani mogli pogadać, poznać się.
Co wy na to? Robię wywiad środowiskowy by w ogóle wiedzieć czy jest sens robić taką stronę zrzeszającą :P
Proszę bardzo o odpowiedzi:)
czy ja mówiłam, że forum? Nie wiemy w jakiej to jeszcze będzie formie ale my już mamy ochotników by to zrobić :D to trzeba gruntownie przemyśleć, ja kto najlepiej zrobić...
Na razie zbieram opinie czy w ogóle warto to robić :D
PS. W sumie to forum to taki zły pomysł nie jest ale znowu jakoś wątpię by nagle jedno całe forum chciało się przenieść ina inne większe.
Zawsze jest sens zrobić jakąś Narnijską stronę. Ja jestem za forum.. bo odpowiednio zrobione, dobrze pilnowane ( czytaj niech jakieś zasady są), i dobrze " rozreklamowane" może w przyszłości ( też dzieki filmom) zrzeszyć wielu fanów... nie tylko tych co teraz są na filmwebie. Choć z tego co wiem już jedno forum gdzieś widziałam.
A spotkania fanów są fajną sprawą. Sama jeżdżę na zjazdy tolkienistów i star warsowców. Tylko na to potrzeba dobrej organizacji i czasu.
w sumie tak sobie myślę, że jedna forum to nie jest zły pomysł....ale trzeba to przemyśleć, jakie działy, kto tym by zarządzał...
Może zajrzycie dziś tutaj o 21???
http://www.narnia.ovh.org/inne/chat.php
Może mnie nie zabiją za podanie linka....
Uwielbiam Narnię i można ten plan zrealizować, a żeby żaden taki się nie wplątał, to proponyje test sprawdzający na początku(przed zalogowaniem);)
Czasem to ja bzdury opowiadam.... ;P
No dobrze, dobrze. Mnie się nie śpieszy, a jeśli chodzi o reklamę to nie powinno być żle. Mam znajomych, którzy mogliby się tym zainteresować...
Monilip, wydaje mi się że już istnieją takie strony, całkiem dobrze prosperujące :D mam na myśli rzecz jasna ker-paravel.prv.pl i forum staraszafa. Z drugiej strony - jeżeli NIE forum i NIE stronka z sygnaturkami itp. to jak sobie to wyobrażasz?
to właśnie wyszło od adminki Ker-Paravel :D To właśnie ona mówi że nie ma sensu robić tej strony bez "wywiadu środowiskowego" :D
Można powiedzieć, że na jej życzenia założyłam ten temat :D
Ale nawet ee30 osób na forum Ker-PAravel uto za mało by zorbić zlot...
No więc, jak widzisz temat robi już swoje :D
Ja tam na zlot bym pewnie przyjechała :D
ale to nie w tym roku...może udało by się przyszłym...za późno, za mało chętnych, żeby to miał sens zrobić :D
ja jestem jak najbardziej za. taki projekt moglby byc ciekawy, zwlaszcza ze narnia ma wielu fanow
Ok, to już ustaliliśmy - zlot planowany się kiedyś odbędzie :D Ale może teraz jakieś pomysły co do strony? ^^
rozważamy forum :D
może wejdziecie na ten chat dziś o 21?
http://www.narnia.ovh.org/inne/chat.php
Nie będzie że ja sama tu ustalam...
chyba nie wiesz ile osób na takich zlotach jest? Nie mówie o konwentach ale zloty-spotkania to max 30 osób. I naprawade jak już 20 osób to jest problem z organizacją miejscem i czasem. A własnie od takich nawet 5 osób można było by zacząć. Chyba że masz na myśli konwent .. ale to już dość duża organizacj ale zawsze można przecież się podpiąć pod istniejące juz konwenty a mało ich nie jest, nie słyszałam by były tam narnijskie punkty programu. Od czegos trzeba zacząć
mają jedno forum na którym jest nawet 30 osób to za mało. Trzeba zakładać że znikoma część pojedzie.
Domyślam się, że to sporo pracy. Sporo uzgadniania, sporo załatwiania.
Dlatego mówię o tym teraz. Najpierw trzeba zobaczyć czy i ile osób w w ogóle przejechało. Potem zastanowić się nad resztą.
5 osób? Chyba nie o to chodzi... ja mam na myśli co najmniej 20, 30....coś większego a nie kółko wzajemnej adoracji....
Zlot czy konwent - zwał jak zwał :D
Zlot a konwent to co innego. Możesz mi wierzyć na zlotach fanów nie zawsze było duzo ludzi.. zaczynało się od 5 osób a potem kończyło na 20,30. Mówisz że 30 osób to za mało ale 30 osób czynnie zajmujących się tematem to dość dużo nawet na sam "początek" istnienia takiego fandomu... ( jakoś nie mogę uwierzyć, że już takiego w Polsce nie ma...przecież Narnia powstała lata temu) Konwenty takie jak Polkon, dni fantastyki..itp to juz masa ludzi. Nie mówie że powinniśmy zaczynać od zlotu co to to nie, niech powstanie ta strona- forum, a potem kto wie czy np. nie lepiej podpiąć się pod jakiś konwent w przyszłym roku i zrobić kilka narnijskich punktów programu.. prelekcje, konkursy.. jakieś zabawy. Takie cos może zainteresować innych. Ale to daleka przyszłość
ja nadal nie widzę różnicy.
Zlot czy konwent - spotkanie fanów Narnii, w jakimś jednym miejscu, jakiś program atrakcji, może jakie stoiska gdzie można się zaopatrzyć w bajerki np. książki czy filmy czy inne bajery o Narnii, emisja filmów (moje propozycje, nie zawsze możliwe do spełnienia :D)
Proszę wyjaśnij mi czym konwent różni się od zlotu bo dla mnie to tylko kwestia nazwy.
wiesz możliwe, że ja źle rozumiem te słowa.. ale zloty na których byłam to były zloty fanów mieszkających w okolicy miasta w którym spotkanie się odbywa.. albo też zloty fanów w mieście do którego większość nie ma daleko np. Kraków. I to były rozmowy, nasze doświadczenia, organizowanie i planowanie przyszłych konwentów, wspólne oglądanie filmów bądź wypad na premierę do kina, chwalenie się nowymi gadżetami lub książkami. Konwenty to większe spotkania fanów... to jest właśnie to co mówisz, stoiska z gadżetami, konkursy, prelekcje, stroje, oglądanie filmów wywiady np. z tłumaczem bądź wymiana wrażeń z osobami którzy przy tworzeniu Narni mieli swój udział. W najlepszym przypadku to spotkania z ludźmi którzy pracowali przy filmie ( choć to dalekie myślenie)
Myśle, że jeśli chcecie organizować konwent to powinniście się wcześniej poznać a od tego nie tylko jest forum ale też i właśnie zlot fanów. Własnie od takich małych spotkań się najcześciej zaczyna. Jeżeli zrobi się grupa która jest w stanie poświęcić czas, ma pomysły i fundusze to organizacja własnego konwentu tylko Narnijskiego problemem nie będzie. Jak na razie jak już chodzi o konwenty to powinniście się podłączyć pod te które już istnieją. Bo wtedy zobaczycie jak to wygląda od strony organizacyjnej i ile osób to zainteresuje. Ale to przyszłość, na razie trzeba zrobić to forum a potem zobaczyć jak ono będzie działało
dzięki za wyjaśnienie :)
czyli zlot - mały, konwent - duży, tak?
ale popatrz: zawsze musi być ten pierwszy raz. Ci co robią te konwenty kiedyś też robili pierwsi. Piszę to bo jakoś nie podoba mi się pomysł by się gdzieś "dołączyć"...
Ale w jednym na pewno się zgadzamy: najpierw forum :D
Owszem zawsze jest ten pierwszy raz, ale w większości taki pierwszy konwent bazuje na doświadczeniu osób które już na jakiś konwentach były bądź coś organizowały.
Nie namawiam do dołączenia się gdzieś.. ale jest pare konwentów ogólno fantastycznych gdzie można by było jakieś narnijskie programy dołączyć.. wtedy można poznać ilu ludzi to interesuje, jak to wygląda.. parę razy się słyszało o 1 konwentach tematycznych które nie wypaliły bo organizacja siadła.. albo było mało ludzi. Nie chcę do niczego namawiać bo jesteśmy daleko do etapu organizowania własnego narnijskiego konwentu. Ale wydaje mi się, że nawet ewentualni sponsorzy i Media Rodzina lepiej na was popatrzą jeżeli będziecie mieć jakieś doświadczenie z tego typu konwentem, jeżeli będą wiedzieć że ludzie na to przyjdą. Nie chce nic krakać ale lepiej jest uczyć się na błędach innych niż na własnych. Przejedźcie się zobaczyc jak wygląda Tolkfolk, Polkon, Dni Fantastyki itp. Będziecie mniej więcej wiedzieć jak to wygląda, jakie są oczekiwania jak to wygląda od strony organizacyjnej., ilu ludzi tam przyjeżdża, jakie są punkty programu i jakie problemy się pojawiają. Takie rzeczy warto wiedzieć... no ale to później, najpierw stronka :)
ej myślisz że nit z naszej ekipy nigdy na konwencie nie był? to że ja nie byłam nie znaczy że nie mamy my (jako grupa ) zielonego pojęcia o tym :P
Ja jestem jak najbardziej za czymś w stylu strony/forum. Co do zlotu, to raczej bym się na to niestety nie mogła pisać.
na razie strona forum, złot w przyszłym roku to dość odleeeeeeeeeeeeeeegłe plany i nie konkretne :D
Ale warto już teraz pomyśleć, gdzie byłoby nawygodniej taki zlot zorganizować i zacząć już coś kombinować.
Zależy, czy chcielibyśmy jakieś atrakcje (no nie wiem, np. zaproszenie Andrzeja Polkowskiego i rozmowa o tłumaczeniu Narnii) - bo to już wymaga uzgodnień z wydawcą.
Albo wspólne oglądanie filmów (teoretycznie powinno się mieć pozwolenie od dystrybutora na publiczny użytek kopii, chociaż w praktyce nikt tego nie sprawdza :D)
No wiesz, wspólne oglądanie filmów... jeśli to będzie 5 osób, to się zwalimy organizatorowi zlotu do domu :P :P :P
Możemy ewentualnie założyć, że skoro zlot takowy miałby się odbyć za rok to może pójdziemy do kina na 3 część :P
Ja się piszę na zloty, o ile są blisko mego miejsca zamieszkania. Do Warszawy mama mnie nie puści.
A co do stronki. Jeśli byłaby taka to się chętnie bym na nią zalogowała.
na razie musimy się zająć stroną. Potem martwić będziemy się zlotem :D
PS A gdyby rodzic pojechał z tobą? :D
dobra dobra :P
czyli stanęło na forum dobrze wypromowanym?
A może jeszcze dodać dział z odnośnikami do artykułów o Narnii (coś jak narniaweb.com, ale po polsku)?
ja nie wiem....dziś uzgodnię to z Ninave. Chyba że polchat odmówi posłuszeństwa....
można, można po kolei.
Ja tak sobie marzę: Polkowski, emisja "Lwa.." i zaraz potem "Kaspiana"...może wizyta tych co dubbingowali Pevensie czy Kaspiana....
To trzeba będzie uzgodnić w Medią Rodzina - może gdyby miała stoiska dała by jaką kasę na to? Bo kasa potrzebna będzie!
Ja mam pomysłów sporo ale trzeba zacząć od mały kroków - czy w ogóle są chętni co by przyjechali bo dla 5 osób to sorry - odechciewa mi się robić :/
Monilip, widzę że snujesz takie wizje jak ja, co do tego zlotu :D
Mi się marzą setki fanów, zaproszone vipy, wspólne projekcje, list oficjalny do Disneya z prośbą o zrobienie porządnej premiery w Polsce... Ok, tutaj już przesadziłam :D
Niemniej jednak - CHCEMY wszyscy zlotu, a żeby był zlot, musi być dobra strona, a żeby była dobra strona, to musi mieć wszystko. A żeby miała wszystko, to fani muszą powiedzieć, czego oczekują.
może nie setki.....ale sto czemu nie? :D chyba stać nas - Polskę!!
tylko wiele na fanów Narnii jest niepełnoletnich..trzeba ba zrobić miejsce dla dorosłych, którzy by przyjechali z dziećmi...
Vipy...mało prawdopodobne aktorzy przyjechali :D ()Boże top by chyba pół świata nam się zwaliło :D) ale Polkowski czy osoby dubbingujące czemu nie? Kto by nie chciał zobaczyć polskiego Edmunda? :D
Wspólne projekcje....tak...."Lew" na dużym ekranie a potem zaraz "Kaspian".... i może jakiś film biograficzny o Lewisie....
Premierą porządną to nie Disney' się zajmuje :/ ale gdyby udało się zrobić taki zlot to by trzeba media zaprosić i żeby to rozgłosić - może wtedy udało by się zrobić ekstra premierę "Wędrowca"? Mam wtyki w gazecie katolickiej (ale nie żadne Rafio Maryja w wydaniu papierowym D:) może by to ładnie opisali? Ostatnią się "Gość Niedzielny" chwalił, że jest popularny....
To się da zrobić ale trzeba chcieć! I trzeba od czegoś zacząć :)
Hej, MediaRodzina mogłoby w ogóle patronat nad tym objąć :P Wtedy by napewno dużo ludzi przyjechało :D
No i na plakatach by było logo wydawcy, a w zamian mielibyśmy czadowe nagrody w konkursach :P
zgadzam się.
Mogli by dać stoiska, jak bym chętnie kupiła siedmiopak Narnii po przystępnej cenie :D aż wstyd przyznać, że nie mam ani jednego tomu w domu....
To by i Medię rozreklamowało i nasz zlot (czy jak go nazwać)!
Ale spokojnie, najpierw po kolei...trzeba dowiedzieć się ile jest fanów Narnii u jaki procent by pojechało. Wtedy byśmy mogli planować na jaką skalę to zrobić...BO co innego jak pojawi się 30 a co innego jak 100 osób :D
moni, nie wiem, czy pamiętasz, jak zorganizowano kiedyś pierwszy Dzień z Sailor Moon. Spodziewali się nawyjżej kilkuset uczestników, a to przyjechały takie tłumy, że połowa nawet nie mogła wejść na imprezę :P
słyszała o tym ale moja pięć tego nie sięga :D dlatego trzeba zrobić stronę D: - żeby tam zatwierdzili ludzie co przyjadą :D
POMYSŁ JEST GENIALNY !!! Dużo pracy, to fakt, ale to jest tego warte !
P.S. Kiedy będę się mogła zalogować na stronce ??? xD :P
kiedy ją zrobimy :P bądźcie na czacie co podałam link o 20:00 jutro (niedziela) - tam omówimy szczegóły :)
Ja popieram i Zlot i Stronkę i przy jednym i przy drugim mogę pomagać :-D Chciałam już napisać żeby poprosić o pomoc media Rodzine ale jak przeczytałam dalej to zorientowałam się że mnie uprzedzili :-)
Co do ewentualnego patronatu można też pomyśleć o jakiejś sieci kin, czy coś takiego... ale zanim dojdziemy do takich szczegółów to minie jeszcze hohoo czasu... więc powtarzam, że trzeba zacząć od strony. Tylko co na niej zrobić? Pytam Was, w końcu jesteście fanami, co chcielibyście tam zobaczyć?...
Ja chciałabym...
-dział z książkami: opisana każda osobno + jeszcze jakieś dodatki, czy nowe wydania (np. te wersje kinowe), biografia Lewisa
-opisy postaci: dokładny opis każdej z głównych postaci i tych drugoplanowych no i lista pozostałych (coprawda jest to na wikipei ale na takiej stronce fanów tez powinno to być :-D)
-opisy stworzeń w Narnii
-mapa Narnii i całego tego świata (taka połączona ze wszystkich tomów
-opisy filmów
- wiadomości o głównych aktorach (również informacje jak można to nich napisać - adresy)
- hmm... jeszcze pomyśle
oczywiście forum strony żeby można było gadać :-D
a te wszystkie opisy które wypisałam mogłyby być dodawane później przez fanów którzy się zalogowali, na początek tylko te podtsawowe
ja bardzo proszę o kontakt bo chętnie pomogę ze stronką (zrobienie grafiki, teksty) coprawda na tworzeniu stron się nie znam ale pomogę jak moge jeżeli będzie nowa moge g-g 5051600
a i jeszcze
- wiwiady z aktorami
- ciekawostki z filmu
- jeżeli ktoś umie to mogłaby być w tle puszczona muzyczka The call czy One Day
- ogólnie można by to podzielić na kategorie np.
filmy (Lew, Czarownica i stara szafa, Kasiążę Kaspian, ciekawostki z I części, ciekawostki z planu II części, zapowiedzi, aktorzy (spis z którego mozna przejść do opisu wybranego aktora (a w każdym opisie opcja na przejście do tematu zawierającego adresy aktorów i instrukce jak do nich napisać),
książki (każdy tytuł osobno do którego można przejść (obrazek okładki w różnych wersjach, opis, informacje: autor :-D, tłumacz najnowszej wersji, wydawnictwo i ewentualnie cena (można by przejść do jakiegoś internetowego sklepu z którym strona zawarłaby umowę), biografie (spis różnych biografi Lewisa), nowe wydania (np. to 7 tomów w 1, wydania filmowe)
narnia (mapa, historia (w tym lista znanych nam władców), święta, opisy ważnych miejsc (np. historia miejsca kopca Aslana), opisy mieszkańców (np. drady - wygląd, ich udział w histori Narnii, znane nam driady)
No narazie tyle :-D
Monilip, Adamis ja też takie wizje snuje... taki czadowy zlot... spotkania (może rozdawanie autografów - ja mogę się zadowolić nawet autografem tych co podkładają głos w polskiej wersji :-D)
Oczywiście jak już wspomniane: projekcja stoiska z książkami (ja też nie mam żadnej ale czekam na to specjalne wydanie 7 tomów w 1 aż mi przyślą) może też stoiska z koszulkami, jakimiś drobiazkami z tematyką Narnii, konkursy, quizy ile wiesz o Narnii i potem zwycięzcy...
no i później (na kolejnym zlocie - wybiegam zabardzo w przyszłość :P)można by zrobić darmowe lekcje łucznictwa, albo nawet do tego czasu udałoby się zaprosić jakiegoś aktora żeby przyjechał :-D - będzie potrzebny ktoś dobry z angielskiego.
Powiedzcie mi też o czym gadaliście wczoraj bo mnie nie było
Hm... proponowałabym znowu zajrzeć na ker-paravel.prv.pl i to jego ulepszać, bo jest tam już naprawdę dużo. Podejrzewam, że Nineve chętnie przyjęłaby pomocników do Kronik, prawda Moni? ;-)
I to mógłby być niezły punkt wyjścia.
z tego co wiem to taka strona fanów Opowieści z Narnii istnieje ale jest strasznie zaniedbana ( ostatnio na niej byłam ). Pomysł jest genialny i ja chętnie się na niej zaloguję :) Mogę tez wam pomóc jeśli chcecie :]
oto mój adres mail : isis_4@wp.pl
Piszcie jeśli tylko czegoś potrzebujecie !
Jaką stronę masz na myśli?
Osobiście nie znam lepszej niż Ker, nie chcę robić antyreklamy ale na narnia.pl nie ma nic. Dosłownie parę oczywistości i do tego dla nich świat się zatrzymał po pierwszej części.
Amadis moim zdaniem Ker to też najlapsza strona a narnia.pl nie zasługuje na adres bo jest strasznie zaniedbana, ptaliście co miałoby być na takiej stronie więc napisałam :-)
no narnia.pl jest strasznie zaniedbana... coś z tym trzeba zrobić :) Ale myślę że własna strona jest lepsza :)
narnia.pl nie żyje. I z tym trzeba się pogody :/
planujemy w końcu zrobić forum podłączone jakby co strony ker-paravel (http://narnia.ovh.org/) - na jej czacie to wyszło więc :D
jeśli by tą stronę rozbudować to by było super :D na razie są na niej (Albo rada dzień będą:P) Kroniki Narnijskie czyli informacje dla fanów (coś jak narniaweb po polsku :P)