Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008
6,8 129 tys. ocen
6,8 10 1 128665
5,8 22 krytyków
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

Całkowicie odszedł od treści książki. Wstawił jakieś walki w zamku czego w książce nie było. Tak samo sprawił że zuzanna i łucja patrzyły jak Piotr walczył w pojedynku czego w książce też nie było ! Ogólnie reżyser zchrzanił ten film.

marek_potter

Właśnie dzięku tem że odbiegł od ksiązki film stał się bardziej widowiskowy i fajniejszy.

ocenił(a) film na 9
thedagusia_13

Zgadzam się z poprzedniczką. Książka według mnie była niesamowicie nudna i monotonna, więc ja kłaniam się z reżyserowi, że wymyślił zmiany, dzięki którym film ogląda się z zapartym tchem. Dla mnie te zmiany są na plus.

ocenił(a) film na 10
marek_potter

Prawie każdy film rożni sie od ksiazki. Mi na przyklad bardzo podobała sie wstawka bitwy na zamku Miraza.

ocenił(a) film na 7
marek_potter

na pewno niektóre zmiany wyszły na dobre, bo, tak jak ktoś wcześniej wspomniał, dodały filmowi tempa, akcji. a inne zmiany? uważam na przykład, że wstawienie wątku Zuzanny i Kaspiana zaszkodziło - końcówka zrobiła się przez to jakaś taka ckliwa, nie mówiąc już o tym, że nie bardzo widzę, jak pogodzą to uczucie Kaspiana w kolejnej części? o ile pamiętam, to w "Podróży Wędrowca Do świtu" Kaspian zakochał się w kimś? proszę mnie poprawić, jeśli się mylę;)

marek_potter

Po pierwsze, kto to czytał?
Po drugie, na pewno byłby ciekawy film gdybyś wiedział co się stanie od początku do końca?
Po trzecie zgadzam się z wypowiedzią, stwierdzeniem, że książka jest monotonna a reżyser dodał jej trochę akcji.

ocenił(a) film na 10
nowok8

ejej,kto to czytał????? co za pytanie,chyba każdy kto się interesuje tym filmem powinnien czytać książkę,nie?????

ale film jest fajniejszy właśnie przez nocny szturm na zamek i to ,że zuzanna (uwaga!zauważ ,że łucja nie widziała walki!przecież ona wtedy zobaczyłą aslana i tak dalej,tylko kaspian pomógł zuzannie i dotarł z nia do piotra)....

kaspian jest extra! ;) kocham ten film !!!!

ocenił(a) film na 10
marek_potter

A ja książki nie czytałam. Próbowałam przeczytać "Lew, czarownica i stara szafa", ale poległam przy tym (mega nuda!!!) więc po drugą część w ogóle nie sięgałam. Dobrze, że była akcja i walki, lubię filmy tego typu.

ocenił(a) film na 6
marek_potter

A ja zgadzam się z autorem. Idąc na film liczyłem na coś bardziej wiernego książce.
Po za tym o ile dobrze pamietam film był reklamowany jako ekranizacja a nie adaptacja(a może źle pamiętam?).
Mam nadzieję że 3 cześć okaże się lepsza.

Enestaer

Ja sie nie zgadzam bo książka jest zbyt spokojna jak na film kinowy tego gatunku ,trzeba było dodać trochę akcji.
A 3 część moim zdaniem musi być lepsza bo fabuła ksiązki jest o wiele ciekawsza ,zresztą jak zrobią dobrze scenografie i zdjęcia film będzie wart zobaczenia dla samych widoków- miejsca opisane w książce są niesamowite.