PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427887}

Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
2010
6,7 85 tys. ocen
6,7 10 1 85312
5,3 17 krytyków
Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu

Beznadzieja

ocenił(a) film na 3

Film jest kompletnie tandetny, twórcy nie tylko zaserwowali nam kompletnie spartaczoną ekranizację książki z idiotycznymi zmianami (np. przemiana smoka w Eustachego, chyba zapomnieli o obmywaniu się w źródle...), do tego mamy koszmarną grę aktorską, żałosny dubbing, niepotrzebnie wepchniętą na siłę czarownicę, która występuje w trzech scenach na kilka sekund, a mimo to jest na plakacie. Oglądając film już na początku miałem ochotę wyjść z sali, ale to też dlatego, że początek był najgorszy. Nie zmienia to faktu, że film był beznadziejny do końca. Kolejnym błędem twórców jest to, że chyba zapomnieli, że pierwsza część była kilka lat temu. Od tego czasu widzowie pierwszej części zdążyli urosnąć. A kolejne części powinny być dla widzów pierwszej, więc nie rozumiem dlaczego mamy z każdą częścią jeszcze bardziej dziecinny film. Tak, wiem, że były "przerażające" sceny z wężami morskimi. Ale poza tym mieliśmy tandetną bajeczkę. Wielka szkoda, bo książka ma spory potencjał i niepotrzebnie tak go zmarnowali.

3/10 za efekty (momentami niezłe), zdjęcia i szansę zaśmiania się widząc ognisty napis "I AM EUSTACH", a raczej z jego idiotyzmu. Genialne.

ocenił(a) film na 8
Kathlar

chcieli by film miał najniższą grupę wiekową, a obdzieranie Eustachego/smoka z skóry przez Aslana na pewno przeraziłoby małe dzieci itp. niestety kręcą tak by więcej zarobić.

ocenił(a) film na 7
LeaMao

Jakoś chyba nie przełożyło się to na zarobki...
Seria ma tendencje spadkową, każda kolejna część zarabiam mniej jak na razie.Nie oglądałem trzeciej części, ale moim zdaniem drugi film był mniej dziecinny od pierwszego.

ocenił(a) film na 3
LeaMao

No według mnie obdzieranie ze skóry mogli przedstawić w jakiś przyswajalny dla dzieci sposób, ale zachowaliby poprawność z książki dodając jeszcze obmywanie się w źródle, etc. I na pewno nie byłoby to bardziej przerażające od wodnych węży wyglądających jak predatory.
Właśnie to jest problem, że "chcą zarobić" i zupełnie nie myślą o jakości. Dlatego moja ocena jest taka niska.