Na końcu zwiastuna filmu pojawia się Piotr!! Jupi jupi jej! Ciekawe co tam robi, nie?
i to jeszcze dziwniejsze jest, bo wyglądało jakby Aslan go z Zuzą wezwał na końcu;D
..w dodatku ze słowami "Your adventure begins now" (dla tych co nie rozumieją: Wasza przygoda zaczyna się teraz)
lemiracle masz rację.. Piotr nie musi nic więcej robić;p wystarczy że dobrze wygląda;];]
taa i żeby jeszcze go chociaż ciut więcej było:D Może zmienią coś z książek i będzie tak, że zobaczymy Zuzannę i Piotra w następnych częściach też? W sumie przy kręceniu Kaspiana nie wzorowali się aż tak bardzo na książce...
Fajnie, że będzie trochę scen z Zuzią i Piotrem, ale mam nadzieję, że nie będą za bardzo odbiegać od fabuły książki, żeby było więcej scen z ich udziałem. To już by była przesada. ;p
A mnie by nie przeszkadzało gdyby odbiegi od fabuły.. Nie czytałam "Podróży Wędrowca do Świtu" ale dwie pierwsze części nie podobały mi się. Rodzeństwo Pevensie, a w drugiej części także Kaspian moim zdaniem byli "za młodzi". Jak czytałam to miałam wrażenie, że Piotr ma jakieś 11 lat! Zuza podobnie. I wszystkie te sceny były dla mnie za łagodne, za grzeczne i zbyt uprzejme jeżeli rozumiecie co mam przez to na myśli. Poza tym wszystkim Piotr to moja ulubiona postać. Więc nie byłam pocieszona jak się dowiedziałam, że nie będzie go w 3 części. Dlatego mam nadzieję, że choć w zwiastunie pojawiał się tak rzadko to w filmie będzie więcej okazji żeby zobaczyć jego i Zuzannę:)
dokladnie, też mnie denerwowało to ugrzecznienie książek, ale nie zapominajmy, że są one dla dzieci:/
Właśnie, książki są dla dzieci głównie przeznaczone, więc nic dziwnego że są ugrzecznione. Ale mnie na przykład to ugrzecznienie aż tak jak was nie raziło ;] Książki Lewisa są jednymi z moich ulubionych pozycji literackich, więc ja jednak bym wolała, aby ekipa w dużym stopniu trzymała się książkowego pierwowzoru. ;)
wiesz, gdyby w kaspianie trzymali się ksiązkowego pierwowzoru to ten film byłby o połowę krótszy;]
I wysoce prawdopodobne, że mniej ciekawy :P
Ale zgadzam się z Troll, żeby w PWdŚ trzymali się fabuły ksiązki. Ta część jest jedną z najciekawszych, dużo się dzieje i twórcy naprawdę mają co przenosić na ekran.
No co do Kaspiana to racja- zmiany były zdecydowanie na plus, bo książka momentami była nudnawa. ;] A nawet częściej. :p
Książki dla dzieci kończą się happy Endem, a nie rozstaniem się z Zuzą i odejściem do Narni, ale już zupełnie innej niż tej z Lew, czarownica i stara szafa.
Coz, Zuza sama dokonała takiego wyboru...
Co do filmu i Piotra w nim- oby jak najmniej! Nie mam nic do aktora, ale jezeli bedzie go za dużo, posypie sie zarówno powiązanie z książką jak i fabula filmu, w ktorym juz Aslan im zapowiedział, że nie wrócą. Nie sądze, aby eksperymenty z dodawaniem czegoś nowego przyniosły jakieś dobre rezultaty, mam nadzieję, że twórcy będą rozsądni...
O ile mi wiadomo to już wcześniej zostały nakręcone filmy na podstawie książek Lewisa. Nie oglądałam ich ale podejrzewam, że to właśnie "filmy dla dzieci na podstawie książek dla dzieci". Więc nie widzę powodu, dlaczego teraz mieliby nie nakręcić czegoś zupełnie nowego jedynie w oparciu na serii OzN dla starszych widzów (tzn. nastolatków). W KK fabuła została mocno nagięta: atak na zamek Miraza, wątek miłosny pomiędzy Zuzanną i Kaspianem, udział Zuzanny w bitwie (o ile mi wiadomo w książce tańcowała gdzieś z Aslanem), wrogość pomiędzy Kaspianem i Piotrem (nie powiecie mi chyba, że ten wątek nie nadał filmowi ciekawego napięcia). Zmiany te bardzo ubarwiły film, więc nie widzę powodu, dla którego nie mieliby odbiec od fabuły i w tej części..
Nie powinni odbiegać bo przecież "Wędrowiec" nadaje się na film jak chyba żadna inna część! No, oprócz "Konie i jego chłopca" :P
Ale z tego co wiem, prócz Łucji, ma się pojawić jakaś małą dziewczynka, epizodyczne postać, więc trochę od tego odejdą.
Moim zdaniem w "Kaspianie" wyszło na plus rozwinięcie postaci Piotra. "Romans" z Zuzą mogli pominąć ale też nie jest źle. Jednak w następnych częściach wolałabym by trzymali się dokładniej powieści.
mnie tam nie będzie przeszkadzać jak pozmieniają, więc pozostaje mi jedynie czekać na premierę..
pozdrawiam:)
moim zdaniem to będzie w tej scenie gdzie Aslan mówi, że też jest w naszym świecie. I, że Pevense przybyli do Narnii by Go poznać i później odnaleźć w naszym świecie.
Ja mam większy problem - CO KASPIAN ROBI w ostatniej scenie? ON powinien ruszyć swój królewski tyłek i do Narnii płynąc w te pędy (zahaczając po drodze po córkę Ramandu), a nie Aslana spotykać...
Tak mi się przypomniało - w książce Kaspian i inni spotkali Aslana, na jednej wyspie. To była chyba Wyspa Śmiertelnej Wody. Lecz trwało to chwilę, i nie rozmawiali wtedy z Aslanem. Ale pewnie to nie to w zwiastunie pokazali, nie te wyspę (chociaż początkowo doszukiwałam się jakiejś nadziei ;p)
ja myślę że oni chyba zakończą kręcenie OzN na tych 3 częściach ,bo tak praktycznie inne części (no możę oprócz 4 ) nijak się mają do tych poprzednich.ci którzy nie czytali tych książek mogą się nie skapnąć o co by chodziło w filmach.
też się zdziwiłam jak zobaczyłam w tej ostatniej scenie Kaspiana ,Piotra i Zuzannę. mi się wydaje ,że oni mogą połączyć tą ostatnią scenę na tej wyspie z tym jak w Ostatniej Bitwie wszyscy przybywają do Narnii (oprócz Zuzanny i Kaspiana,ale to będzie trochę odbiegać od książki) i zostają w niej już na zawsze(w Angli rodzeństwo ginie w wypadku pociągu).Wtedy Zuzanna będzie z Kaspianem (mi się podobał ten wętek) i wszyscy bądą żyli długo i szczęśliwie :)
Takie zakończenie by mi się podobało (mnie też bardzo ten wątek się spodobał:)) Nie ma sensu robić kolejnych części. Czytałam tylko 2 pierwsze części, ale z tego co mi wiadomo to w Srebrnym Krześle i w Siostrzeńcu Czarodzieja rodzeństwo Pevensie nie występuje. A to przecież oni byli głównymi bohaterami w dwóch pierwszych filmach i będą w trzecim, więc nie wydaje mi się, aby był sens kręcenia części bez nich. Co więcej jeżeli będą kręcić te filmy w takim tempie jak do tej pory to się aktorzy za bardzo im ze starzeją.. Np Piotr.. Gdzieś przeczytałam, że w LCiSS miał 12 lat. Co za tym idzie w KK 13. A grał go 21-latek
Gdzie przeczytałaś o takim zakończeniu? Jest rewelacyjne!!! Opowieści z Narni - Książe Kaspian wyszedł naprawdę światnie. lepiej niż pierwsza część. Nie było wulgaryzmu ani przy walce nikt nie tryskał krwią. Były walki i wogule bardzo wciągająca akcja. Na dodatek ten wontek miłosny (pocałunek Kaspiania i Zuzanny). To był świetny film!!!! Mam nadzieję że ta trzecia część będzie się kończyt że wszyscy zostają w Narni i są szczęśliwi:)