To pytanie może wydać się głupie, ale może ktoś będzie umiał mi na nie odpowiedzieć (ale dzieciom neo dziękuję). Dlaczego wielki heros, bohater i władca - Aslan pojawia się zawsze tylko pod koniec i ewentualnie pomaga pokonać zło, zamiast robić to od samego początku ze wszystkimi?? Co on wtedy robi, przygląda się?? Nie rozumiem tego! Pojawia się zawsze na koniec, żeby posmucić swoje wywody i tyle... A poza tym, gdyby zła nie udało się pokonać, a główni bohaterowie by zginęli, to i tak znaleźli by się w jego pięknej krainie do której odchodzą ci, którzy na to zasłużyli, a zło tam nie sięga nie? W takim przypadku to ja bym się zastanawiał czy lepiej nie zginąć :D Ja wiem, że to tylko film, ale może w książce jest inaczej i mi ktoś to wytłumaczy? Bo dla mnie to pojawienie się 'mistrza' dopiero przed napisami zarówno w 2 jak i w 3 części było irytujące, tak samo mogłoby go wcale nie być...
No i jak to w końcu jest z powstaniem kolejnej części, którą zekranizują i kiedy? :-) Dzięki za odpowiedzi.
W książce Aslan też pojawia się niezmiernie rzadko przeważnie tak jak w filmie na końcu. Aslan jat tam kimś w rodzaju boga który nie chce ingerować ani wpływać na życie Narnijczyków bo mają rozum i wolną wolę więc sami powinni rozwiązywać swoje problemy On nie jest herosem tylko ich bogiem interweniuje tylko w tedy kiedy oni sami już sobie nie potrafią poradzić no a to się raczej nie często zdarza.
No wiesz nawiązując do Aslana powiem tak ,,,ja myślę że on nie bez powodu przywołał do siebie tych czworo,,, przecież w trzeciej części rola dzieci dobiega końca w Narni a kolejnym bohaterem będzie Eustachy ,,,uważam że te dzieci pełnią jakąś rolę w świecie Aslana i on ich tego uczy o czym zresztą sam mówi ....