Myślałam że na"Opowieści z ...Książe Kaspian"się skończy a tu takie miłe zaskoczenie...
będziesz jeszcze milej zaskoczona jak się dowiesz, że "Opowieści" mają 7 tomów :P
Moim zdaniem powinni zakończyć na Wędrowcu.. Aktorzy się zestarzeją, a poza tym wydaje mi się, że nie ma sensu kręcić kolejnych części, gdzie nie ma już rodzeństwa Pevensie.. To w końcu oni są sercem tych filmów..
W ogóle ich nie będzie?! To o czym oni to zamierzają zrobić, jak nie będzie "2 synów Adama i 2 córek Ewy"?
a ja mam nadzieję że zekranizują wszystkie 7 części:) a o czym kręcić to jest bo wszystkie części są świetne jak by ktoś raczył je przeczytać:P
Margaret00 w 4 części Piotr, Zuza, Łucja i Edmund już nie występują.. Nie pamiętam jak jest z kolejnymi a nie chce mi się tego szukać.. Wiem tylko, że Zuzanna to już chyba do końca się nie pojawia..
A co do przeczytania to raczyłam przeczytać dwie pierwsze części.. I przepraszam jeżeli urażę fanów twórczości Lewisa, ale mi się całkowicie nie podobało.. Nie lubię takich ugrzecznionych książek..
Rodzeństwo Pevensie pojawia się w 1, 2, 5 i 7 tomie. Wyjątkiem jest Zuzanna, która nie pojawia się w 7 tomie(a przynajmniej nie w Narnii).
Ale nie zawsze wszyscy. Napisałem rodzeństwo. We wszystkich tomach, które wymieniłem jest Łucja i Edmund, a Piotra i Zuzanny nie ma w 5.
Poza tym to są opowieści z Narnii, więc sam tytuł mówi, że są tu opisane przygody wszystkich osób, które dostały się tam z naszego swiata.
A właściwie to tylko ważniejszych osób, bo np. o przygodach Miraza, który kiedyś się dostał do Narnii lub jego przodkowie nie ma książki.
W serii BBC w opowiesci "Srebrne Krzeslo" nie bylo rodzenstwa ,byl Eustachy (i Julia Pole) i ogladalo sie znakomicie.Moim zdaniem powinni zekranizowac wszystkie czesci, ktore sa o wiele latwiej przyswajalne dla dzieci dla ktorych takie filmy sie tworzy .Sam nie moge doczekac sie sadzawek do innych swiatów.Nie efekty , sceny batalistyczne tylko podroz do krainy ,ktora stroni od szarosci i przygnebienia .Dla mnie te ksiazki mimo swoich lat pozostana najpiekniejsza z basni.Pozdrawiam fanow tworczosci Lewisa.