Osada

The Village
2004
6,2 189 tys. ocen
6,2 10 1 188729
5,3 39 krytyków
Osada
powrót do forum filmu Osada

Żeby tak wiele osób nie zrozumiało tego filmu - przerażające...

"Osada" jest filmem wybitnym tylko nie o tym o czym spodziewali się ludzie - nie jest to ani horror, ani film o miłości, jak wiele osób to postrzega. To film o tym na ile można ograniczyć cudzą wolność niby dla dobra tej osoby (czy zbioru osób) - na ile ma się do tego prawo i jakie ma to skutki. Także o izolacji dobra od zła. W tej pseudo idyllicznej osadzie mającej być ostoją spokoju i dobra wyrasta nienormalny morderca - niby nie do końca zły, bo po prostu opóźniony, ale morderca. Nie ma możliwości podziału ludzi na dobrych i złych - nie ma możliwości odizolowania się od zła - to jedynie mżonki, a cały projekt 'osady dobrych ludzi' staje się jednym wielkim więzieniem opartym na zastraszaniu i kłamstwie. Ten film ma masę znaczeń, podtekstów, ale poruszających problemy społeczne, moralne, psychologiczne. Nie jest to prosta historyjka o miłości, czy głupawy horror. Postać, którą gra tam Joaquin też jest wyjątkowa - jest faktycznie dobrym człowiekiem, ale w imię obrony dobra wioski niemal zostaje poświęcony, niemal ginie. Społeczność obarcza go poczuciem winy, choćby za to, że chciałby wyjść poza granicę i przynieść jakieś lekarstwa, czy mieć dostęp do jakiejś cywilizacji. Zabijają dobro w imię obrony dobra. Lucius ma normalne, ludzkie, zdrowe potrzeby, wyzbyte egoizmu, a cała starszyzna powoli go zabija. Niszczy go psychicznie i prawie zabija fizycznie. Niby w imię ochrony przed złem, mimo, że tak naprawdę sama staje się złem i czyni zło. Na końcu filmu, kiedy wydaje się, że może coś się zmieni, że może coś zrozumieli i jednak uwolnią tych wiecznie oszukiwanych, odciętych od świata ludzi, oni (starszyzna) i tak podejmują decyzję, że będę brnąć w kłamstwach dalej. Przez chwilę jest nadzieja na wolność, ale zaraz znika. A Joaquin gra tam świetnie - cały czas widać w nim napięcie, tęsknotę za czymś, czego nawet nie umie nazwać, przeczucie braku wolności mimo pozoru jej posiadania, wyzucie ze szczęścia, podskórne zmęczenie, udręczenie nie do zniesienia. Cały film ma klimat chorego majaku, udawanej wolności, świata przypominającego bardziej więzienie i horror (dla wiecznie zastraszonych, prymitywnie życjących mieszkańców) niż krainę błogiej Utopii, jaką miał być ten świat z założenia. Jest to też ciekawa polemika na temat tego czy naprawdę tak mało potrzeba do szczęścia, czy tak jak niektórzy twierdzą wystarcza życie bliskie natury, zaspokajanie prostych potrzeb, a cała cywilizacja jest niepotrzebnym, czy niszczącym złem. Czy zło jest wynalazkiem cywilizacji, czy jest po prostu wpisane w naturę istnienia człowieka (i naturę ogólnie). I czy w końcu zło - wydarzenia negatywne w skutkach - wynikają jedynie z działań złych ludzi - marginesu, od którego założyciele osady wierzą, że się odcinają.

ocenił(a) film na 8
mieszkoxxx

My tu gadu,gadu Mieszko, a Eleonorka nie włącza się do dyskusji. ps.A propo pomidorówki moja ulubiona hehe.....

ocenił(a) film na 8
aronn

A mieszko zapomniałem ci powiedzieć wczoraj, żebys zapodał sobie "Jezioro Salton" z Valem Killmerem na tvn7 rewelka no ale po ptakach.Siema, idę tyrać, jak przystało na Reznika haha.

mieszkoxxx

|"Beliar szara szyszka siedzi w szałasie i ma spuszczone gacie :) ... zginając sie w pół próbuje wypełnić dół :) "|

Nie do rymu nie do taktu wsadź se @#$# do kontaktu. I nie wyjezdzą tu ze swoimi zboczonymi i homoseksulanymi wyrażeniami, ciekawe skąd ty o nich wiesz? Widze że masz w tym spore doświadczenie. blee

aronn

|"A gdzie podział się nasz Beliar,Eufgemiusz-człowiek lasu, może siedzi w szałasie i zajada leśne owoce. "|

Przynajmnie jem owoce a ty jakies paskudztwa i robaki. I nie nazywam sie ani nie nazywałem się "Eufgemiusz" poza tym nie mam czasu żeby jakimś dzieciakom zgrywającym afrykańskich murzynów podczas dojenia słoni i krów, no może oprócz tego razu.

Beliar

|"Przynajmnie jem owoce a ty jakies paskudztwa i robaki. I nie nazywam sie ani nie nazywałem się "Eufgemiusz" poza tym nie mam czasu żeby jakimś dzieciakom zgrywającym afrykańskich murzynów podczas dojenia słoni i krów, no może oprócz tego razu. "|

Miało być:

|"Przynajmnie jem owoce a ty jakies paskudztwa i robaki. I nie nazywam sie ani nie nazywałem się "Eufgemiusz" poza tym nie mam czasu żeby jakimś dzieciakom zgrywającym afrykańskich murzynów podczas dojenia słoni i krów odpowiadac na ich durne zaczepki, no może oprócz tego razu. "|

mieszkoxxx

|"Jakie znacie owoce lasu ? ... heheh szyszka, grzyb, beliar :)"|

Przynajmniej jestem owocem, poza tym są inne stworzenia, ameby, pantofelki, bakterie, mieszkaxxx

|"Nie no teraz tak bardziej na poważnie, mam wrażenie ze po naszej stronie zrobiło się zbyt wielu graczy, a Beliar taki osamotniony biedaczek, moze ktoś go wesprze,co? - nikt nie chce? :) .... bo to takie nie uczciwe trzech na jednego .. chłopak musi ze swoją głową walczyć, i teraz kiedy wyszło na jaw jego leśne pochodzenie, boje sie ze całkiem w dzika się przemieni zajmie sie szukaniem kasztanów ]:-> "|

Nie wiesz o mnie nic, więc nie gadaj bezpodstawnych rzeczy. Poza tym co ma oznaczać "trzech na jednego"?? To jakas gra czy wojna?? Poza tym w ogóle nie rozumiem poco teraz zgrywasz ważniaka jak pojawiłeś sie na końcu tematu. Uważaj zebyś się nie zmienił w

Eleonora

|"miła odmiana po szalonym z nienawiści Beliarze ;P "|

Ni zaatakowli cię bo sa po twojej stronie, chyba logiczne? Zresztą nienawiśc to ty wyrażasz chociażby nazwą tego tematu.

mieszkoxxx

|"Beliar zmienił Nick, dawniej taki Eufgeniusz czy jakoś tak, a jad który tak cały czas sączy to chyba wyssał z mlekiem matki :) .. heheh dziecko lasu =P "|

Nie ładnie jest kogos obgadywać, zresztą NIE CHCIEJ żebym ja tu teraz ci przypomniał twój jad któy tak pieknie zaprezentowałeś w innych tematach.

|"A, bo to tak zwykle cytują ci co atakują :)"|

A od kiedy?????? Chyba cie pogieło. Zresztą ty też cytujesz czyli atakujesz?

aronn

|"A propo skąd tyle zjadliwości w Beliarze czy jak mu tam? Może ma traumę jakąś,wychował się w lesie czy co i ten film tak na niego działa.Albo gdy się wykłóca z Eleonorą to się przy tym masturbuje hehe. K..wa nie lubię być cytowany(bo widzę swoje niedociągnięcia) ale trudno."|

Jakiej zjadliwości? A w ogóle to naucz sie pisać najpierw, no i w lesie to się chyba ty wychowałeś a nie ja, dlaszych zwrotów nie komentuję, świadcza one o tobie. No i nie badź wulgarny. Rozumiem że jesteś po stronie Eleonory podobnie jak miszekoxxx po tym co piszesz, zatem nie dziwię się, a zarazem jednak jest to dziwne.

Eleonora

|"Jeszcze raz Ci powtarzam, że to, że uważasz, że cytuję: "bezczelnie wchodzisz na forum Osady i piszesz że ci którzy nie zrozumieli tego "filmu" to nierozgarnieci" jest problem Twojej nieumiejętności rozumienia języka polskiego. I nie zmienia też faktu, że mieszasz ludzi z błotem, pisząc im, że nie znają się na filmach skoro widzą coś mądrego w "Osadzie", że nie sa bystrzy (choć niby oburza Cię określenie 'nierozgarnięci'), że szukają sensu na dnie szamba itd. "|

dlaczego zatem wmawiasz mi że według ciebie "mieszanie z błotem" to powiedzenie że się ktos na czyms nie zna, podczas gdy ty piszesz że ludzie którzy nie rozumieja filmu to "nierozgarnięci" i w tym momencie uważasz że ja jestem bardziej niegrzeczny? No nie bądź śmieszna. To jest naprawde śmieszne, bo np gdyby była taka sytuacja że ja bym nazwał ludzi nierzogarniętymi to ty byś zrobiła z tego aferę mimo że ty tez ich tak nazwałaś. Poza tym zobacz sama jak jest: pisesz mi że ja obrażam ludzi którzy lubią ten film pisząc że się nie znają na nim, ale zauważ że ty robisz dokładnie na odwrót! Bo obrażasz ludzi którzy z kolei nie rozumieją tego filmu. Więc jeśli bardzo chcesz kogoś tu pouczać to poucz najpierw siebie. I nie wazne co ty teraz wymyslisz do kogo były kierowane słowa "nierozgarnięci", napisane zostało wprost, a to ze ty gdzies tam później wyjasniłas to bardziej to już raczej trochę za późno bo osoba która przeczyta ten temat przeczyta tytuł a nie jakieś dalsze twoje wyjasnienia bo nie bedzie ich szukać, może nawet nie wie że takie są.

|"Raz masz do mnie pretensje, że się niby usprawiedliwiam, choć naprawdę nie wiem gdzie, a innym razem stwierdzasz, że nie mam sumienia, bo wyraźnie Ci mówię, że nie mam dla Ciebie szacunku i nie przejmuję się tym, że czujesz się obrażony w jakimś miejscu. Nie możesz się więc zdecydować, czego właściwie chcesz. "|

No akurat te dwa stwierdzenia dotyczą innych sytuacji a ty jak zwykle na siłę je łączysz żeby znaleźć powód "zaczepki".

|"I wychodzi na to, że mimo negatywnej opinii, jaką mam na Twój temat, powinnam według Ciebie udawać, że mam pozytywną. "|

Nie. Ale przynajmniej nie wydawaj zadnej opini, zresztą sama mi piszesz że nie powinienem obrażać (a wcale nie obrażam, no chyba że wymyslonymi przez ciebie zwrotami), no a sama mnie obrażasz. Naprawde zachowujesz się tak jakbyś była najważniejsza, wywyższasz się ponad. Głupie.

|"Jedyną irytującą rzeczą jest to, że namiętnie wypaczasz sens moich wypowiedzi i zrobiłeś z wielu tematów dotyczących różnych filmów miejsce na wyładowywanie Twoich frustracji."|

Moich? Ja ci tylko zwróciłęm uwagę, nie musisz tak tego ukrywac ze popełniasz błąd.

|"No, ale niestety nie jestem hipokrytką i naprawdę to, co o mnie myślisz nie interesuje mnie i nie będę udawać, że myślę o Tobie coś innego niż faktycznie myślę. "|

Juz mówiłem wcześniej, ocenianie ludzi po tym jak piszą na filmwebie i sądzenie ze się wie o nich wszystko to raczej głupie jest nieprawdaż?
Poza tym powody dla których "tak myslisz o mnie" sa wymyslone przez ciebie i przeinaczone.

|"A szkoda jest tym większa, że w tych tematach pojawiały się ciekawe wypowiedzi wnoszące coś sensownego do owych dyskusji, natomiast od czasu, kiedy zacząłes się tam produkować, inni ludzie po prostu te tematy olali. "|

No i bardzo dobrze. Twoja w tym wielka zasługa. No i raczej nie licz że ktos wejdzie do takiego tematu jak np ten i będzie pisał coś miłego po tym jak nazwałaś tutaj ludzi nierozgarniętymi, no zakładając ze nie są po twojej stonie oczywiście.

|"Nie będę Ci dalej tłumaczyć tego samego. "|

Nie tłumacz mi czegoś czego sama nie rozumiesz.

|"Sprawa jest prosta - jednym film się podobał, jednym nie. Wypowiadasz swoje zdanie, ja wypowiadam swoje."|

Tylko ze u ciebie jest tak że jak ktos lubi film którego ty nie to jest nieinteligentny i nie lubi używac mózgu, albo jak nie rozumie tego filmu to jest nierozgarnięty. Zatem uszanuj najpierw to że ktoś czegoś nie rozumie albo poprostu podoba się coś co tobie nie, no i potem miej pretensje że ktoś zachowuje sie w stosunku do CIEBIE tak jak ty do innych.

|"Ja osobiście nie odnajduję sensu, ani niczego wartościowego w przekonywaniu ludzi do tego by mieli takie samo zdanie jak ja."|

Ja tez nie, i nie za bardzo rozumiem dlaczego o tym pisesz?

|"Nie przeszkadza mi to, że ktoś czegoś nie lubi, czy nie rozumie "|

Naprawdę?? To dlaczego nazywasz takich ludzi, odpowiednio, nieinteligentnymi oraz nierozgarniętymi?

|"a nie rozumie wbrew temu, co wielokrotnie napisałeś, nie oznacza tego samego, co nie lubi"|

Ja właśnie to napisałem już chyba ze 100 razy a ty nadaaal to rozgrzebujesz...

|"Może mnie dziwić ludzka reakcja na coś i wypowiedzi różnych osób. Jednak nie jest to równoznaczne temu, że mi przeszkadza, to, że ktoś coś z danej produkcji potrafi lub nie potrafi wynieść."|

Oczywiście może cię dziwić, ale to jeszcze nie jest powód żeby np pisac ze przerażające jest to że tyle ludzi nie rozumie osady oraz że są oni nierozgarnięci, albo nieinteligentni itp. Albo notabene wyzywac od kanalii człowieka który ci słusznie zwrócił uwagę.

|"Chętnie dyskutuję na jakiś temat, zwłaszcza, gdy prowadzi to do wzbogacenia mojego światopoglądu."|

Do wzbogacenia napewno nie prowadzi temat który jest tak zatytułowany jak ten.

|"Rozmowy z Tobą mi tego nie dają."|

Dlatego że ty rozwijasz swój światopogląd w dyskusjach w których ty zawsze uwazasz że masz rację i jesteś ponad wszystkimi, jesli jednak jest inaczej i to ty racji nie masz to już "ci tego nie dają" te rozmowy.

|"Nie przeszkadza mi, że "Osada" Ci się nie podoba i tak samo Tobie nie powinno przeszkadzać, że mi lub innym osobom się podoba. "|

Mi to nie przeszkadza, zresztą teraz napisałaś "Nie przeszkadza mi, że "Osada" Ci się nie podoba" jednak przeszkadza ci to że dla niektórych Osada jest niezrozumiała, tak przynajmniej wynika to z tego ze nazywasz takich ludzi nierozgarniętymi. Zreszta co tu jest do rozumienia w tej Osadzie? Szkoda sobie mózgu niszczyć

|"I na tym wypada poprzestać, bo to, że nie rozumiesz, czegoś, co ja piszę i jednocześnie otwarcie przyznajesz się do tego, że wcale nie interesuje Cię moje wytłumaczenie Ci danego mojego wpisu, dobitnie pokazuje, że moje rozmowy z Tobą są stratą czasu. "|

To ze ja nierozumiem to tylko twoje zdanie bo w rzeczywistoście jest właśnie naodwrót, i to zupełnie. Strata czasu mówisz. No widac ze masz go baaardzo dużo sądząc po ilości wpisów i przede wszystkim ich długości.

I tak na przyszłość, nie musisz pisac ze nie będziesz mnie czegos uczyć itp. Napewno nie będę sie uczył (o ile bym musiał, a nie musze) od osoby która sama nie rozumie tego co tłumaczy. Bezsensu może juz skończ się "produkowac".

ocenił(a) film na 8
Beliar

Beliar k..wa jego mać,czy ty nie możesz trochę krócej,a w ogóle weż wyładuj sie na jakimś worku treningowym,a nie tutaj.

aronn

o jakim wyładowaniu mówisz? Ja tylko skomentowałem wypowiedż eleonory z lekkim usmieszkiem na twarzy, w końcu od czasu do czasu można się posmiac z czyjegos nieszczęscia (powiedziałbym "głupoty" ale zaraz Eleonora napisze mi litanię jak to ja ja nazywam). Pozaa tym to że nie chc ci się czytać to raczej swiadczy o tobie a no i wkońcu zauważ też że duzą część stanowią cytaty - zdania Eleonmory. i kolejny raz wyjeżdzasz tu ze swoją łacina podwórkową, ale nie martw sie o siebie bo Eleonora ci tego nie wytknie bo jest po twojej stronie

ocenił(a) film na 10
Beliar

Beliar nie może krócej, bo Beliar musi zrobić swoją tradycyją wieżyczkę z postów, komentując bez ładu i składu, co popadnie.

Przy okazji Beliar pragnę Ci uświadomić, że skomentowałeś przed chwilą nie tylko mój wpis, ale i wpisy innych osób - niektóre fragmenty nawet pare razy ;P Także trochę dziwnie to wygląda, że twierdzisz, że większość Twoich wpisów stanowią cytaty moich wypowiedzi. No, ale wiadomo - obsesje rządzą się swoimi prawami i nic dziwnego, że już nie jesteś świadom tego, co robisz.

Czytać Twoich wypowiedzi w całości na pewno nie będę, no chyba, że gdzieś napisałeś o tym dlaczego uważasz "Osadę" za obleśną, ale na wypowiedź na ten temat - faktycznie mnie interesujący - liczę w innym topicu. Przeczytałam jednak m.in. Twój jeden wpis dotyczący homoseksualizmu. Ciekawe, że byłeś w stanie dojrzeć w tym na co odpowiadałeś podteksty homoseksualne i w ogóle seksualne. Mi one nie przyszły do głowy. I może właśnie w tym tkwi klucz do tego jak w filmie takim jak "Osada" jesteś w stanie dostrzec coś obleśnego, czyli jak by nie było związanego z seksualnością.

ocenił(a) film na 8
Eleonora

Beliar i Eleonara,przestańcie sie kłócić(przypomina to walkę PiS z PO) i zakopcie topór wojenny macie odmienne zdanie co do tego filmu,mówi się trudno,ale to nie znaczy żeby skakać sobie do gardeł.Gdyby na mój ulubiony film ktoś wsiadł to bym sie nie obraził, każdy czegoś innego oczekuje i tyle.......siemanko......

aronn

|"Gdyby na mój ulubiony film ktoś wsiadł "|

Ale nie w tym rzecz, bo mi nawiasem mówiąc wisi czy ona ten film kocha czy molestuje siebie oglądając go. Chodzi o to jak nazywa ludzi którzy nie zrozumieli tego filmu, no i jak poem wyszło (z tym ze o innym filmie) że fanów pewnego filmu(ów) nazwała nieinteligentnymi, nie lubiejącymi używac mózgu i wiele innych okresleń i także w stosunku do mnie, a potem sama mi wypisuje że ja obrażam, a co śmieszne na siłę próbuje wydobyć takie przykłady mojeo bluzgania, np uwaza że jak powiedziałem komus że nie jest bystry to nabluzgałem na tą osobę. Dziwne jest to że swoją skala obrażeń mierzy mnie, ale gdyby siebie nia zmierzyła to by było, ale ona na siebie ma inną skalę, wyższą.

ocenił(a) film na 10
Beliar

Beliar, sorry, ale znowu majaczysz.

Eleonora

Nie, nie Eleonoro, to szczera prawda, aż tak jestes zaslepiona na całą tą sytuację? No ale cóż, powiadają: prawda w oczy kole

Eleonora

|"Beliar nie może krócej, bo Beliar musi zrobić swoją tradycyją wieżyczkę z postów, komentując bez ładu i składu, co popadnie. "|

Bez ładu i składu to ty piszesz. Poza tym to wy utworzyliście wieżyczkę a ja tylko odpowiedziałem na każdy post z osobna żeby było widać co do kogo napisełem. Jesli tego nie rozumiesz to nie mój problem.

|"Przy okazji Beliar pragnę Ci uświadomić, że skomentowałeś przed chwilą nie tylko mój wpis, ale i wpisy innych osób - niektóre fragmenty nawet pare razy ;P Także trochę dziwnie to wygląda, że twierdzisz, że większość Twoich wpisów stanowią cytaty moich wypowiedzi. No, ale wiadomo - obsesje rządzą się swoimi prawami i nic dziwnego, że już nie jesteś świadom tego, co robisz. "|

Ale nie musisz mi wmawiać że mam obsesję z powodu takiego że ty ja masz. No naprawdę, wszystko co ty robisz źle wypominasz mi, to chyba jakas choroba może nawet ma swoją nazwę. Poza tym tak cytowałem kilka osób ale cytatów z twoich postów było najwiecej zresztą miałem na uwadze tylko ten mój dłuższy post który był kierowany do ciebie.

|"Czytać Twoich wypowiedzi w całości na pewno nie będę, no chyba, że gdzieś napisałeś o tym dlaczego uważasz "Osadę" za obleśną, ale na wypowiedź na ten temat - faktycznie mnie interesujący - liczę w innym topicu."|

No to nie czytaj, ale potem nie wypowiadaj sie w ogóle na mój temat. I wyjasniłem już wszystko co miałem a jak ty tego nie rozumiesz to nie moja wina.

|"Przeczytałam jednak m.in. Twój jeden wpis dotyczący homoseksualizmu. Ciekawe, że byłeś w stanie dojrzeć w tym na co odpowiadałeś podteksty homoseksualne i w ogóle seksualne."|

Wyraźnie było napisane. No ale jak ty masz to dojrzeć skoro ty "zła" nie widzisz ani u siebie ani u innych ludzi którzy są po twojej stronie...

|"czyli jak by nie było związanego z seksualnością. "|

Na to nie będę odpowiadał gdyż nie mam obowiązku udzielania odpowiedzi na teorie które TY wymyslasz i przypisujesz je mi. Jesteś bezczelna i małostkowa, tyle ci powiem.

Nawiasem mówiąc nie ja jeden zwracam ci uwagę i nie ja pierwszy, to co ja ci wypisałem na twój temat doskonale też wczesniej ci napisał np Frakt4l (czy jakoś tak) więc nie wiem czemu jesteś taka zdziwiona.

Beliar

och Beliar, wiemy ze jesteś pięknym owocem FilmWebu którego pasjonuje oglądanie filmów famjilijnych i bajeczek dla dzieci, jesteś fanem Harrego Pottera, LoTR i Shreka ... ale zrozum, w tym temacie - niema cię!

ocenił(a) film na 8
greenman_3

"ŚWIAT STANĄŁ NA GŁOWIE,
NAJSŁYNNIEJSZYM RAPPEREM JEST BIAŁY,
NAJLEPSZYM GOLFISTĄ ZOSTAŁ CZARNY,
NIEMCY NIE CHCĄ IŚĆ NA WOJNĘ,
A BELIARA ZNÓW NAWIEDZIŁO....."
ps.pozdrowienia dla panny Eleonory i xxx.

aronn

|""ŚWIAT STANĄŁ NA GŁOWIE,
NAJSŁYNNIEJSZYM RAPPEREM JEST BIAŁY,
NAJLEPSZYM GOLFISTĄ ZOSTAŁ CZARNY,
NIEMCY NIE CHCĄ IŚĆ NA WOJNĘ,
A BELIARA ZNÓW NAWIEDZIŁO....."
ps.pozdrowienia dla panny Eleonory i xxx. "|

Ale tyś bystry... jak woda w klozecie podczas spłukiwania odchodów

ocenił(a) film na 10
Beliar

Beliar Ty to masz lotne porównania :) Wszystko takie na poziomie jak zawsze :)
Co do bystrości to nie wiem, czy zauważyłeś, ale w kółko cytujesz w całości krótkie posty, które komentujesz. Zdradzę Ci sekret - widać, że komentujesz ten wpis - nie musisz go cytować w całości:)

Eleonora

|"Beliar Ty to masz lotne porównania :) Wszystko takie na poziomie jak zawsze :) "|

Po pierwsze: nie rozumiem stwierdzenia "jak zawsze". Czyżbyś mnie znała zawsze?
A po drugie: odpowiedź jest taka na jaką sobie zasłużyła osoba której odpisuję.

|"Co do bystrości to nie wiem, czy zauważyłeś, ale w kółko cytujesz w całości krótkie posty, które komentujesz. Zdradzę Ci sekret - widać, że komentujesz ten wpis - nie musisz go cytować w całości:)"|

Ale tez mi odkrycie. wiem że nie musze ale potem są pretensje do kogo ja to napisałem. Więc wole zacytowac.

ocenił(a) film na 10
Beliar

Beliar nie ma żadnych pretensji przy takich postach, bo taki post pojawia się bezpośrednio pod okienkiem wpisu komentowanego. I właśnie bystrość polega na tym, że człowiek się orientuje, że tak jest.
Co do "jak zawsze" to wytłumaczę Ci mój biedny, że odnosi się ono do Twoich wypowiedzi na filmwebie. Dziwne, że nie zrozumiałeś. Normalni ludzie rozumieją takie zwroty. Co do sposobu odpisywania to bardzo dziwnie i dziecinnie się zachowujesz, ale to już wszyscy, którzy się z Tobą zetknęli, wiedzą.

Eleonora

|"Beliar nie ma żadnych pretensji przy takich postach, bo taki post pojawia się bezpośrednio pod okienkiem wpisu komentowanego. I właśnie bystrość polega na tym, że człowiek się orientuje, że tak jest. "|

No to mało znasz filmweb bo nieraz jest tak ze ktos odpisuje np. osobie A ale odpisał postem na post B, np. żeby jego post był na końcu tematu.

|"Co do "jak zawsze" to wytłumaczę Ci mój biedny, że odnosi się ono do Twoich wypowiedzi na filmwebie. Dziwne, że nie zrozumiałeś."|

Do jakich moich wypowiedzi?? Czy dla ciebie czas naszej dyskusji od początku to "zawsze"?? No bo dla mnie nie. Więc raczej jest to nie stosowne słowo. Poza tym nie jest dziwne że nie zrozumiałem, tylko poprostu ty tak piszesz że nic nie idzie z tego zrozumieć.

|"Normalni ludzie rozumieją takie zwroty."|

Sugerujesz że niby jestem nienormalny? Nawzajem. Kolejny przykład twojego obrazania.

|"Co do sposobu odpisywania to bardzo dziwnie i dziecinnie się zachowujesz, ale to już wszyscy, którzy się z Tobą zetknęli, wiedzą. "|

Zawsze sobię kpię z osób którzy wypowiadają się za cały filmweb. A taką osobą jesteś ty. No pomysl, jak ja się zachowuję dziecinnie, czyli przyrównując to do sklali jestem na dole, to ty w takim razie jestes pod skalą...

greenman_3

|"niema cię! "|

A jednak jestem

ocenił(a) film na 8
Beliar

Specjalnie dla Beliara:

"ŚWIAT STANĄŁ NA GŁOWIE,
NAJSŁYNNIEJSZYM RAPPEREM JEST BIAŁY (przyp.Eminem)
NAJLEPSZYM GOLFISTĄ ZOSTAŁ CZARNY (przyp. T.Woods)
NIEMCY NIE CHCĄ IŚĆ NA WOJNĘ (przyp.Irak)
A BELIARA ZNÓW NAWIEDZIŁO (przyp.katuje swoimi postami Osadę)

Beliar, niech moc będzie z tobą,hehe.

aronn

Ty się weź zapisz do chórku słowików czy do klubu a.mickiewicza, albo niech cię zabiorą bo pokoju numer 24 w miejskim szpitalu dla obłakanych. Nie wiem po co wypisujesz tu jakies durne wierszyki,
A co do mocy, to jest ze mną.

ocenił(a) film na 10
Beliar

Beliar, chłopie! Gdzie Twoje zasady moralne?? Przecież pisałeś, że będzieś bronić wszystkich uciśnionych i obrażanych! a teraz sam obrażasz i zaliczasz kogoś do obłąkanych i go wypędzasz?? Przecież obłąkani to Twoje środowisko docelowe. Podcinasz gałąź, na której siedzisz??

Eleonora

|"Beliar, chłopie! Gdzie Twoje zasady moralne?? Przecież pisałeś, że będzieś bronić wszystkich uciśnionych i obrażanych! a teraz sam obrażasz i zaliczasz kogoś do obłąkanych i go wypędzasz?? Przecież obłąkani to Twoje środowisko docelowe. Podcinasz gałąź, na której siedzisz?? "|

Co to za stek bzdur i głupot wypisujesz? Ja obrażam? No jak już to w odpowiedzi na obrażanie mnie, a bez powodu nikogo nie obrażam. No i nie zasłaniaj się że twoje srodowisko docelowe to obłakani pisząc że to niby moje. Ah zresztą, szkoda słow na ciebie

Beliar

Beliar byłeś kiedyś tam w nocnym lesie? :) ... wiesz jak tam jest ciemno, ślisko, morko, i wilgotno ... śluz dosłownie jakbys na leśnych ślimakach jeżdził :) ... a jakie dźwięki to wydaje, mój boze :) ..

greenman_3

greenman, nie wtrącaj sie do dyskusji jak cię nikt nie prosi i nie obrażaj Beliara bo tylko ja mogę go obrażać.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Ele_2

Ale żeś Beliar wymyślił tekst :)

Eleonora

ja nie wymysliłem tekstu z obłąkanymi tylko ty ;/ więc nie wiem poco znowu mi wmawiasz? zresztą to się juz powtarza, twoje aroganckie zachowanie

ocenił(a) film na 6
Eleonora

Weszłam z ciekawości, sprawdzić, czy może zakończyła się ta dyskusja/kłótnia. Ale chyba za dużo się spodziewałam:) W każdym razie jako osobie trzeciej bardzo miło czyta mi się wasz dialog - bo on już prawie w ogóle nie dotyczy filmu. Zasadniczo to, czy któreś z was myślało może nad zamknięciem tematu? Z drugiej jednak strony robi się coraz ciekawiej.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
2night

Beliar założył drugie konto(Eleonora- bez główki)i się nakręca.

aronn

Nie założyłem żadnego innego konta bo nie widzę sensu takiego zachowania. Może i jestem głupi ale nie do tego stopnia. Osądzacie mnie o coś z czym nie mam nic wspólnego. Biedaki. I tak dla wiadomości, teksty które padły od tej drugiej Eleonory były w dniu w którym nie miałem internetu... Poza tym uważam że to Eleonora załozyła sobie drugie konto żeby mnie wrobic w kanał. Inne opcje: Mieszkoxx, bo te teksty najbardziej pasują do niego.

2night

|"Weszłam z ciekawości, sprawdzić, czy może zakończyła się ta dyskusja/kłótnia. Ale chyba za dużo się spodziewałam:) W każdym razie jako osobie trzeciej bardzo miło czyta mi się wasz dialog - bo on już prawie w ogóle nie dotyczy filmu. Zasadniczo to, czy któreś z was myślało może nad zamknięciem tematu? Z drugiej jednak strony robi się coraz ciekawiej.

Pozdrawiam "|

No wiesz jeśli chodzi o mnie to ja moga zakończyć ta paplaninę tym bardziej że nie mam ochoty przebywać wśród ludzi którzy wrabiają w zakładanie innego konta. Pokazaliście co potraficie, no przynajmniej eleonora.

ocenił(a) film na 10
Beliar

Beliar, co do tych pseudo dyskusji z Tobą to przecież i tak sam kilkakrotnie stwierdziłeś, że chodzi Ci wyłącznie o docinanie mi, a nie rozmawianie o filmach, co niby miało też usprawiedliwiać pisanie nie na temat w licznych topicach. Jaki więc ma sens pisanie o tym, że możesz skończyć "tą paplaninę"? Oczywiście, że możesz - tak samo jak wszystkie inne, które rozpętałeś. Przecież wszyscy wiedzą, że nie piszesz w nich o filmach tylko realizujesz swoja potrzebę kłócenia się. Jak Ci się znudzi to skończysz. Nie ma się co spodziewać, że nagle zaczniesz pisać coś na temat.

Natomiast odnośnie tego podrabianego konta to i tak wiadomo, że to Ty jesteś jego twórcą. A jest to oczywiste choćby z tego powodu, że posty i temat, które wyszły spod tego konta dotyczą konkretnie moich rozmów z Tobą - z nikim innym. Temat, który teraz już nie istnieje, bo zależało mi żeby został jak najszybciej skasowany był przeróbką po Twojej myśli tematu, od którego zaczęła się nasza nieszczęsna znajomość. "po Twojej myśli" w tym sensie, że zawierał treść taką jaką pisałeś spod Beliara, pisząc jak rozumiesz to, co ja napisałam. I mam teraz uwierzyć, że niby ktoś inny rozumuje dokładnie tak jak Ty w sytuacji kiedy Ty rozumujesz wyjątkowo dziwacznie i raczej trudno by było znaleźć drugą taką osobę, a jeszcze trudniej, żeby ta osoba z jakichś tajemniczych przyczyn miała chęć czytać nasze rozmowy w tych wszystkich licznych tematach i później pisać rzeczy osobiście związane z Tobą? I mam uwierzyć, że mimo, że wyłącznie Ciebie pytałam o argumenty popierające Twoje twierdzenie o tym, że "Osada" jest głupia, to nagle ktoś kompletnie przypadkowo podrobił moje konto, poleciał pod "Pachnidło" i napisał tam przypadkowej osobie w przypadkowym temacie, że nie podaje argumentów? No daj spokój. Coś za dużo tych zbiegów okoliczności. Zdaje sobie sprawę, że pewnie i tak Ci to ujdzie płazem, ale cóż - trudno. I tak nie zmienia to faktu, że zachowujesz się idiotycznie i nie masz zielonego pojęcia do czego służy forum dyskusyjne w serwisie filmowym.

Eleonora

|"Beliar, co do tych pseudo dyskusji z Tobą to przecież i tak sam kilkakrotnie stwierdziłeś, że chodzi Ci wyłącznie o docinanie mi, a nie rozmawianie o filmach, co niby miało też usprawiedliwiać pisanie nie na temat w licznych topicach."|

To już jak zwykle jest wymyslone przez ciebie, aż szkoda mi gadać...

|"Przecież wszyscy wiedzą, że nie piszesz w nich o filmach tylko realizujesz swoja potrzebę kłócenia się. Jak Ci się znudzi to skończysz. Nie ma się co spodziewać, że nagle zaczniesz pisać coś na temat."|

A skad ty możesz o tym wiedziec? Poza tym juz ci pisałem ze totalną głupota jest pisanie w imieniu wszystkich a ty to właśnie robisz.

|"Natomiast odnośnie tego podrabianego konta to i tak wiadomo, że to Ty jesteś jego twórcą."|

No własnie że nie jestem i nie chce mi się już dalej tego tobie udowadniac bo i tak do ciebie nie dotrze że TO NIE JA CI PODROBIŁEM KONTO i juz pisałem a ty w ogóle tego nie bierzesz pod uwage że wtedy nie miałem internetu bo była u mnie awaria... żal przez duże "z" z kropką.

|"A jest to oczywiste choćby z tego powodu, że posty i temat, które wyszły spod tego konta dotyczą konkretnie moich rozmów z Tobą - z nikim innym."|

No a co to akurat ma do rzeczy? Bo właśnie jak widziałem to dotyczyły nas, być może ktoś śledził naszą pogawędkę, w której to ty dążyłas do kłucenia się, a nie ja zresztą jak tu mówić o nie kłuceniu się skoro ty juz na poczatku zaczęłaś obrażać...

|"Temat, który teraz już nie istnieje, bo zależało mi żeby został jak najszybciej skasowany był przeróbką po Twojej myśli tematu, od którego zaczęła się nasza nieszczęsna znajomość. "po Twojej myśli" w tym sensie, że zawierał treść taką jaką pisałeś spod Beliara, pisząc jak rozumiesz to, co ja napisałam. "|

Chwila moment, ale o jakim konkretnie temacie mówisz? Bo teraz nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi. Mówisz o "skasowaniu tematu", nie wiem o który ci chodzi bo nie widze żeby tu któryś był skasowany, widocznie coś przegapiłem (w końcu mnie nie było ostatnio bo nie za bardzo mam czas). Nie wiem co ty wymyslasz teraz.

|" a jeszcze trudniej, żeby ta osoba z jakichś tajemniczych przyczyn miała chęć czytać nasze rozmowy w tych wszystkich licznych tematach i później pisać rzeczy osobiście związane z Tobą? I mam uwierzyć, że mimo, że wyłącznie Ciebie pytałam o argumenty popierające Twoje twierdzenie o tym, że "Osada" jest głupia, to nagle ktoś kompletnie przypadkowo podrobił moje konto, poleciał pod "Pachnidło" i napisał tam przypadkowej osobie w przypadkowym temacie, że nie podaje argumentów? No daj spokój. "|

No wiez dla mnie też to jest dziwne, ale ja TEGO nie zrobiłem. Nie wierzysz to nie wierz, nic na to nie poradzę, niestety znowu twoje oskarżenia są chybione, i chętnie bym ci udowodnił że to nie ja pisałem, tylko nie wiem jak, no chociażby w tym dniu byłem odcięty od świata internetowego, o czym pisałem już wcześniej.

|"Coś za dużo tych zbiegów okoliczności. Zdaje sobie sprawę, że pewnie i tak Ci to ujdzie płazem, ale cóż - trudno. I tak nie zmienia to faktu, że zachowujesz się idiotycznie i nie masz zielonego pojęcia do czego służy forum dyskusyjne w serwisie filmowym."|

No akurat ty wiesz... Poza tym co ma mi ujść płazem skoro nic nie zrobiłem, poza tym przy twoim upieraniu się że to akurat ja, w naszej dyskusji jest jeszcze jedna osoba która dobrze znała naszą gadkę, tą osoba jesteś ty, więc udowodnij teraz że to nie ty napisałas te posty żeby teraz mnie wpuszczać w kanał. No udowodnij! (Oczywiście dowodem nie jest w tym momencie to że to nie był twój style itp itd.)
Wiesz co? Współczuję ci... na sędzię sprawiedliwego nie nadała byś się wcale...

ocenił(a) film na 10
Beliar

Daj już spokój z tym żałowaniem mnie i innych osób. I tak chyba na całym filmwebie jesteś osobą najbardziej pożałowania godną. Nie pamiętasz nawet, co pisałeś. Już mi się znudziło ciągłe odgrzebywanie starych postów i wskazywanie Ci palcem, gdzie co napisałeś. Choć akurat o tym, że nie piszesz na temat filmów, bo nie o filmy Ci chodzi, a o zwalczanie mnie, to pisałeś w paru miejscach. Ale i tak nie chce mi się szukać. Najpiękniejsze było Twoje stwierdzenie do jakiejś trzeciej osoby, że będziesz mnie zwalczać na tyle na ile dasz radę, ale i tak dobijające jest, że mam wiele ulubionych filmów i pewnie wszystkich ich będe bronić. No ale może ktoś inny przejmie pałęczkę i będzie mnie zwalczac i krytować inne moje ulubione filmy, na których krytykę Tobie już nie starczy sił, czy czasu. Jesteś po prostu chory.

Blom Ci napisał, że raczej nie znajdziesz choć jednej osoby, która by czytała te wszystkie romozwy moje z Tobą. I napisał "poza Tobą i Eleonorą". Ja jednak także wszystkiego tego nie czytam. Wystarczy mi połowa Twoich idiotycznych wymysłów i złośliwości. Co do innych osób, np. mieszka, który akurat lubi czytać moje posty, to też sam mi powiedział, że akurat tych z rozmów z Tobą prawie nie czyta, bo to jedyne moje dyskusje, które faktycznie są bezowocne pod każdym wzgledem i nie ma sensu ich czytać. I taka jest prawda. Chora nagonka Beliara.

ocenił(a) film na 10
Eleonora

Podwierdzam tutaj zdanie arona, żebyście zakopali topór wojenny bo wasza kłotnia nie jest nawet zabawna.

Eleonora

Oh Eleonora, droga kochaneczko czy ty naprawdę myślisz że to Beliar szyszka z lasu ci podrobił konto? Haha ale ty jesteś naiwna i głupia. Nie wiesz kim jestem? To się nie dowiesz.
Haha jak to fajnie jest robić z dwóch osob leślnych głupków

ocenił(a) film na 8
Ele_2

Beilar, ty wiesz ze to co napisałeś to dowód na to zeby zablokowac ci oba konta :) ... jesteś większym durniem niż myślałem, zeby przyznać się publicznie do takiego występku to trzeba mić nieźle nasrane we łbie!

w wyrazami pogardy xxx

ocenił(a) film na 8
mieszkoxxx

Mieszko już teraz mam mętlik w głowie,ktoś się tu bawi naszym kosztem,co za dużo to niezdrowo.

aronn

|"Mieszko już teraz mam mętlik w głowie,ktoś się tu bawi naszym kosztem,co za dużo to niezdrowo."|

Tez się zgadzam, i przyznaje rację, co za dużo to niezdrowo, tylko kto się tak nedznie zabawia?

mieszkoxxx

Ooo kogo my tu mamy? Otumanionego Mieszkaxxx i kolejny "czyjś" post podrabiający Eleonorę i szkalujący mnie. No szkoda. Tylko jest jeden problem w całej tej sytuacji: ja tego nie napisałem!! :(

Ale tak nawiasem mówiąc coś mi mówią słowa "Beliar szyszka z lasu"... czyżby ktoś mnie tak wczesniej nazywał???!

|"Beilar, ty wiesz ze to co napisałeś to dowód na to zeby zablokowac ci oba konta :)"|

Ja mam tylko jedno konto :) A ten osobnik który nie wiadomo kim jest i pisze za Eleonore, Niee! no to są jakieś kpiny i tragizm, ktoś podrabia Eleonorę a teraz wszyscy myslą że to ja :( A ja myslicie nie mam co robić tylko się bawić w hakowanie komuś konta. NO żal.

Jedyną osobą która najbardziej mi pasuje pod drugie kont Eleonory to sama Eleonora albo Mieszkoxxx, nie wiem kto jeszcze inny może się bawić w takie mecyje. No ale Mieszko, szyszką to ty mnie nazywałeś!!! (odpowiadając na pytanie które wyżej postawiłem).

Więc albo robisz sobie jaja z nas żeby jeszcze bardziej podsycić kłotnię która już przecież wygasa (przynajmniej według mnie, i w sensie że juz sie kończy, ale niezgodą, poprostu wygasa) albo nie wiem, ale ty jestes do tego zdolny.

|"jesteś większym durniem niż myślałem, zeby przyznać się publicznie do takiego występku to trzeba mić nieźle nasrane we łbie! "|

A do czeo ja się niby przyznałem?? Narazie wszystko wskazuje an to że to ty stoisz za tym zamieszaniem!!
NO co jak co ale na***ne w głowie to masz raczej ty.

|"w wyrazami pogardy xxx"|

Z serdecznym odwzajemnieniem

ocenił(a) film na 10
Beliar

Beliar i tak wiemy, że to Ty, zwłaszcza po tym ostatnim wpisie. Już bardziej nie mogłeś tego pokazać. Natomiast, co do Twojego pytania, czy myślimy, że nie masz co robić - no widać po tym, co wypisujesz na filmwebie, że to Twoje podstawowe o ile nie jedyne hobby, któremu poświęcasz maksimum uwagi i na pewno nie żałujesz czasu skoro tak to kochasz. Tak więc to raczej retoryczne pytanie.

Eleonora

|"Beliar i tak wiemy, że to Ty, zwłaszcza po tym ostatnim wpisie."|

Nie dołuj się. Po ostatnim wpisie to jedynie wiemy że to Mieszkoxxx

|"no widać po tym, co wypisujesz na filmwebie, że to Twoje podstawowe o ile nie jedyne hobby, któremu poświęcasz maksimum uwagi i na pewno nie żałujesz czasu skoro tak to kochasz. Tak więc to raczej retoryczne pytanie."|

Ty się w ogóle najlepiej wiesz co nie odzywaj bo ty zawsze oczerniasz człowieka i nie masz żadnych dowodów, bo akurat ostatnio to mam mało czasu na filmweb.
Tak samo nie masz żadnych dowodów na to że to niby ja jestem tobą, równie dobrze to ja mogę twierdzić ze to ty utworzyłaś to konto żeby mnie teraz tak wrabiać, albo we współpracy z Mieszkiem, bo dokłądnie style pisania drugiej Eleonory pasuje z jednej strony do twojego stylu a z drugiej do Mieszka.

Ja osobiście oswiadczam że nie miałem i nie mam nic wspólnego z tym kontem, poprostu ktoś nas wrabia a ty wrabiasz mnie, postępujesz nie po chrzescijańsku, najpierw tzeba miec dowody, prosze bardzo porównaj sobie adresy IP.

ocenił(a) film na 10
Beliar

Piszesz cytuję: "Po ostatnim wpisie to jedynie wiemy że to Mieszkoxxx", a potem piszesz mi, że ja Ciebie wrabiam i oczerniam. A co ma mieszko powiedzieć? Zdaje się, że postępujesz nie po chrześcijańsku wobec niego.
W ogóle wiesz nie rób z tego forum kółka różańcowego. Jesteśmy na forum filmowym.