PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=211778}

Osobliwości narodowego polowania w zimie

Osobennosti natsionalnoy okhoty v zimniy period
2000
7,2 427  ocen
7,2 10 1 427
Osobliwości narodowego polowania w zimie
powrót do forum filmu Osobliwości narodowego polowania w zimie

Nie macie pojęcia jak mnie wkurza amerykański zapis rosyjskich nazw (nazwisk), stosowany przez naszych zrytych rodaków. Nie można było napisać "Kuźmicz, Sołowiejczyk" itp? Rozumiem, że amerykany nie posiadają liter, które oddają wymowę oryginału. Ale w naszym języku one normalnie funkcjonują! Czemu nie piszą "Lekh Katchinsky", jeżeli chcą stosować taką pisownię?

e3s3

Jaki amerykański zapis? To jest międzynarodowa transkrypcja z cyrylicy na łacinkę Geniuszu.

JoeToye

A słyszałeś kiedyś o transkrypcji cyrylicy na język polski, Prosiaczku?

e3s3

Użyta jest tutaj międzynarodowa transkrypcja w większości nazwisk. Jaka amerykańska? Jaka polska?

JoeToye

Wierz mi lub nie, ale zasady transkrypcji cyrylicy na język polski są z dawien dawna ściśle określone.

e3s3

Wierz mi lub nie, ale wyglądają właśnie w ten sposób, ktoś tu będzie bronił magisterki na Filologii Rosyjskiej w tym roku.

JoeToye

I jak? Obronił ten ktoś?

JoeToye

A ponieważ filmweb.pl jest stroną polską, życzyłbym sobie treści pozbawionej błędów ortograficznych.

e3s3

I próbuj takiemu wytłumaczyć...

JoeToye

Nie przyjmuję do wiadomości takiego wyjaśnienia z przyczyn, o których wcześniej pisałem; istnieją zasady transkrypcji cyrylicy na język polski. Każdy inny (niezgodny z nimi) zapis jest, wg zasad naszego pisma, błędem.

e3s3

Ja się z tobą w pełni zgodzę, też mnie to denerwuje. Z nazwiskami piłkarzy też tak już robią.
Niedługo zamiast Czechowa będzie Chekhov, a Puszkina Pushkin.

e3s3

Witam. W pełni się podpisuję pod tym. Póki żyjemy w Polsce to powinny u nas obowiązywać zasady transkrypcji na j. polski. To tak jakbym ponad konstytucję RP umiejscowił jakąkolwiek ustawę UE. Transkrypcję międzynarodową winno się stosować w odpowiednim kontekście np. na konferencji międzynarodowej, ale nie na stronie polsdkiej jaką jest filmweb.