Ostatni dom po lewej

The Last House on the Left
2009
6,5 63 tys. ocen
6,5 10 1 63136
4,9 11 krytyków
Ostatni dom po lewej
powrót do forum filmu Ostatni dom po lewej

zbyt rzeczywisty, zbyt przerażający. 9/10 tylko dlatego, że mogli sobie darować ostatnią scenę.

ocenił(a) film na 8
kvohst

To właśnie takie filmy powinni kręcić według mnie. Dla mnie również 9/10.

ocenił(a) film na 9
kvohst

Pytanie, czy naprawdę może głowa tak pęknąć pod wpływem fal mikrofalowych? Takie trochę przebajerowane to zakończenie, ale jak dla mnie film świetny 9/10

ocenił(a) film na 7
Tenenit

Aktorstwo b. slabe ale realizm przeraża = 8/10 ! Polecam miłośnikom konkretnej jazdy,

BoroJwr

aktorstwo bardzo słabe? Koles, wez obejrzyj sobie inne współczesne horrory/thrillery a moze przestaniesz pieprzyc...

Film świetny 9/10 polecam kązdemu!!!

ocenił(a) film na 9
Jewelz

dołączam do grana osób którym się podobało 9/10 za koncówke:)

slodziutka

ja uwazam ze aktorstwo bylo swietne bo jak inaczej zachowali by sie ludzie w takiej sytuacji, film byl troche brutalny ale pokazuje on historie ktora mogla by sie przytrafic kazdemu a nas, (i tak glova jest wstanie eksplodowac pod wplywem fal microfali)

ocenił(a) film na 8
Tenenit

Czy może pęknąć - raczej tak.

Ale czy można włączyć mikrofalówkę z otwartymi drzwiaczkami? :>

Na potrzeby filmu zakładam, że doktorej jakoś zablokował mechanizm :)

ocenił(a) film na 9
rafamalk

Mechanizm da się zablokować, tylko ta głowa wydawała mi się podejrzana :) Ostatnio młodszy brat mojego kumpla chciał zrobić jajko na twardo i włożył je do mikrofali... tak normalnie na talerzyku... Hehehe się chłopak nasprzątał :D

rafamalk

Ty oraz wszyscy spojlerowcy powinni zostać powieszeni za jaja albo cycki.

ocenił(a) film na 6
siNNer_pl

i tu sie zgodze - do mikrofalowki z nimi

ocenił(a) film na 8
kvohst

dla mnie również film niesamowity. polecam go każdemu, kogo napotkam...no i fabuła super oryginalna:) 9/10!

ocenił(a) film na 6
sweet_sinn

Tak fabuła super oryginalna szczególnie biorąc pod uwagę, że to remake. Obejrzyjcie sobie lepiej pierwszą wersję.

ocenił(a) film na 9
lukasg2

Obejrzałem pierwszą wersję Carvena i są spore różnice w fabule, ale mimo wszystko remake naprawdę udany.

ocenił(a) film na 6
kvohst

absolutnie zgadzam się z tematem:
"nie powinni krecić takich filmów" Kropka. U mnie tylko naciągane 6/10. Film za długi i nijaki. I ciężko to nazwać horrorem, powiedzmy słabym thrillerem.

Aktorstwo było w porządku, ale sposób prowadzenia akcji nie do zniesienia. Przewidywalny, nie znalazłam niczego co by mnie zaskoczyło czy też w jakiś większy sposób zwróciło moją uwagę...

Zwykle strasznie na mnie wpływają obrazy które pokazują takie bezsensowne okrucieństwo i torturowanie człowieka przez człowieka. Tutaj tego nie miałam... Bardzo średnio to wszystko pokazane.

Jak ktoś chce rzeczywisty i smutny obraz tego jak ludzie mogą bezsensownie wyrządzać sobie nawzajem krzywdę do polecam Eden Lake czy Ils chociażby. Nie trzeba przez 2 godziny patrzeć żeby komuś łeb na końcu wysadziło - to ma być ta "rzeczywistość" ? Jaki człowiek, nie mający do tej pory kontaktu z taką przemocą by w ten sposób postąpił ? Naprawde mocno średni film i nie rozumiem większości opinii...

ocenił(a) film na 9
whatever86

Myślę, że po prostu chodzi o zbiorową chęć "dokopania" tym złym :) Tak samo w remake`u Shaft`a wszyscy cieszyli się kiedy matka zamordowanego chłopaka na końcu sama wymierza sprawiedliwość, czy jak w Czasie Zabijania na podstawie powieści Grisham`a byliśmy całym sercem Samuelem L. Jacksonem kiedy zemścił się na gwałcicielach swojej córki. Jest sporo takich przykładów, jednak na daną chwilę tylko te przychodzą mi do głowy :) Tu po prostu była ta zemsta pokazana dużo wyraźniej i dużo dosadniej :P

Tenenit

Bez urazy. Nie widziałam pierwszej wersji, ale w tej fabule jest tylko 1
moment, w którym ojciec się w ogóle mści. (Ten z piekarnikiem). W
pozostałych przypadkach porywacze bronią życia ciężko rannej córki.
Przecież porywacze cały czas chcą ją zabić. Rodzice zabijają zbirów tak
szybko jak im się to udaje i nie bez emocji. Więc się pytam czy to w ogóle
film o zemście? Gdyby mi się przydarzyła taka tragedia, życzyłabym sobie
podobnych rodziców.
Poza tym, gdybym miała się na kimś mścić, nie zabijałabym od razu.
(Fantazja pracuje.)
Poza tym (nr 2), jeśli zabicie wroga (agresora) to zemsta i patologia, to
jaki jest status filmów wojennych? Myślcie ludzie i nie sugerujcie się
publikowanymi recenzjami. Sami macie rozumy!
Bardzo dobry triller.

ocenił(a) film na 9
ziu_m

Mszczą się już w momencie kiedy zamiast do motorówki udają się do domku dla gości w wiadomym celu. Już wtedy idą z zamiarem zarżnięcia zbrodniarzy. BTW to była mikrofalówka :)
Pozdrawiam

Tenenit

Ja też uważnie oglądałam ten film ;-) Wtedy jeszcze nie znaleźli kluczy do
motorówki. Poza tym tamci jak tylko zauważą brak jednego, będą go szukać...

ocenił(a) film na 9
ziu_m

Ano też prawda, teraz sobie przypominam :) Właściwie złoczyńcy nie zauważyli braku jednego z nich bo najzwyczajniej w świecie spali, jednak chyba większość z nas chciałoby zobaczyć jak tacy zwyczajni ludzie jak my (nie jakiś Riddick, Rambo czy Superman) rozprawiają się z psycholami :D

ocenił(a) film na 6
Tenenit

Głowa nie może pęknąć, bez sensu. Mózg się prawdopodobnie ugotował,ale kości przecież nie. No pomijając oczywiście fakt, że mikrofalówka nie włącza się przy otwartych drzwiczkach :) Dla mnie film 6/10 nie dlatego, że był źle zrobiony,bo chyba nikt tak nie uważa. Przeciwnie-za zbytni realizm i za to, że nie dali żadnego pola do wyobraźni, wszytsko było na talerzu. Film dla lubiących mocne, nie zawsze smaczne, wrażenia.

ocenił(a) film na 10
kasia999

'Aktorstwo b. slabe'

Zwróć uwagę na grę dziewcząt i tego socjopaty, to przestaniesz tak sądzić.

ocenił(a) film na 10
Bryfft

aktorstwo bylo ok. Wszystko w tym filmie mi sie podobalo nawet pekajaca glowa czlowieka pod koniec pod wplywem mikrofałowki lol.
daje 10/10

ocenił(a) film na 6
astok0

ja wiem, że de gustibus non est disputandum ale serio nie wiem dlaczego wy te 10 wyciągacie ;]

A oprócz tego, nie zgadzam się z tym realizmem jakimś okrutnym. Sposób filmowania na pewno zrobił swoje, ale oprócz tego to właściwie tylko sceny w lesie mogły się wydać zbyt brutalne/okrutne/rzeczywiste dla niektórych... Oprócz tego, ja wiem - normalny film tego typu... I moim zdaniem tutaj to nie pomogło, w niektórych filmach (i tu znowu przypomnę Eden lake i Ils) coś takiego powoduje u widza dreszcz emocji, moim zdaniem tutaj było wprost przeciwnie i by było bardziej "strasznie" gdyby, jak zostało zauważone było więcej niedomówień i tajemniczości..

ocenił(a) film na 10
whatever86

10 sie nalezy i tyle. nic nie poradzisz ale ten film jest na prawde mocny : d.
Wszystkie sceny byly realistyczne. Wszystkie postacie podchodzily do kazdego czynu realistycznie, np. jak ojciec pobitego dziecia poszedł zastrzelic tego goscia do domku goscinnego i gdy oni sie obudzili to ta suka skoczyla na niego jak poj*bana to bylo nawet smieszne w pewnym stopniu. U kazdej postaci bylo widac styl podchodzenia do czegos. Np. gosci jak sie obudzil to zareagowal od razu, to byl ten najwiekszy cwaniak i rzucił jakimis ciuchami w faceta a pozniej wyskoczyl przez okno. to bylo jedno rozwiazanie aby sie stamtąd wydostac. a suka uciekla do lazienki aby nie pasc xd: p
POzdro polecam.

ocenił(a) film na 7
whatever86

Dobrze mówisz, ale i głupoty pieprzysz :)

Zgadzam się, że sceny gwałtu w lesie były najbardziej brutalnymi scenami bo tak właśnie miało być. W oryginale jest tego więcej. W ogóle pierwsza wersja Craven'a jest troche taką wariacją, przestrogą, bardziej zabawną niż straszną. Dużo jest w niej scen komediowych (np te z policjantami).[SPOILER] Najbardziej dziwnym momentem filmu było robienie loda jednemu z morderców przez matkę Mari... Tak zrobiła to tylko przed samym "końcem"(hehe) odgryzła mu penisa.
W remaku sprawa jest troche poważniejsza. No, ale porównanie do Eden lake mnie rozbawiło.
Marudzisz na brak realizmu, a powołujesz się na eden lake? No wes ;p Eden lake jest jednym z najmniej realnych i najglupszych filmow jakie widzialem. Bije sztucznoscia od poczatku do konca. Jedynie sama koncowka jest ciekawa, tylko dlatego, ze strasznie szkoda sie robi glownej bohaterki bo tylko mozemy sobie wyobrazac jak dlugo i co bedzie przechodzic...
Oczywiscie przesada jest ocenianie tego filmu na 9/10 a tymbardziej juz 10/10. Do tego moim zdaniem trzeba byc bezgusciem filmowym, miec male doswiadczenie w tej dziedzinie lub poprostu objawiac nawyki pozostale po fotka.pl :) Pozdrawiam.

gaclav3

Jest to jedna z najglupszych wypowiedzi na tym forum. Daj sobie spokoj z komentarzami chlopie.

gaclav3

widze ze malo wiesz na temat niedostosowania spolecznego , wykolejania sie, socjalizacji podkulturowej i wielu wielu innych pojec, ktore ewidentnie mozna dostrzec w filmie eden lake, osmiele sie nawet stwierdzic ze zachowania dzieci z eden to ksiazkowe przyklady zaburzen zachowania spowodowany wadliwym srodowiskiem zarowno rodzinnym jak i rowiesniczym, skoro nie masz pojecia na temat pewnych procesow, ktore zachodza w czlowieku a ktore sa wynikiem np socjalizacji podkulturowej czy tez demoralizacji -dlaczego podwazasz ominie kogos kto trafnie stwierdzil ze film jest rzeczywisty??

ocenił(a) film na 7
kvohst

Co to ma znaczyć zbyt derastyczny i przerazający ?? Tak wygląda właśnie przemoc i dobrze że produkują takie filmy bo ludzie nie zdają sobie sprawy przez co przechodzą ludzie którzy przez przypadek wdeptują w takie bagno !!

ocenił(a) film na 10
kwasiu23

zgadzam się z Tobą : D Pozdrawiam

kwasiu23

aha, zajeb*****. Pokażmy ziomka z młotkiem wbitym w głowę, albo wogóle głowę eksplodującą w mikrofalówce! Taka impreza!

Człowieku, ogarnij sie...

ocenił(a) film na 8
got_pwned

Bardzo fajny thriller no i wyróżniający się (fakt ostrymi), nieco gorowymi scenami.

marko666

"Ale czy można włączyć mikrofalówkę z otwartymi drzwiaczkami? :>"

Normalnie to nie... Ale mikrofala była zepsuta, była o tym mowa w filmie ;)

ocenił(a) film na 10
kvohst

Super FILM POLECAM 9/10 polecam oglądać nocą

kvohst

czy ja wiem czy taki rzeczywisty?wedlug mnie na takie miana bardziej zasluguje eden lake

ocenił(a) film na 7
NatiX

ogólnie film zbędny, nie wnosi niczego nowego a jedzie po prostu na tym co już było i się doskonale sprawdza czyli niesamowite okrucieństwo pokazywane coraz to wyraźniej, można obejżeć z ciekawości albo tylko po to żeby sie wk@#wić....ostatnia scena faktycznie niepotrzebna

użytkownik usunięty
kvohst

Mnie osobiście film przypadł do gustu. Na początku obawiałam się że będzie kolejna krwawa kicha, a jednak film mnie zaskoczył i z przyjemnością oglądałam go do końca.
Realizm jest właśnie wielkim plusem dla filmu. Bardzo się cieszę że film nie jest do końca przewidywalny. A widz czuję się jakby stał obok i obserwował wszystko, przerażony, a gdy dochodzi do zbrodni, ma ochotę zrobić to samo ze sprawcami co rodzice.
Uśmiałam się kiedy to cierpieli mordercy i odetchnęłam z ulgą:)
Film wciąga i pobudza zmysły. Sam zaczynasz mieć ochotę chwycić cokolwiek co masz pod ręką i zabić tych dwóch sukin...ów i tę zdzi..

Nie oglądałam wcześniej zwiastunu, dlatego też film był dla mnie bardziej zaskakujący.

Duży plus za grę aktorską.

Może momentami był nużący (na początku) ale chyba właśnie o to chodziło...aby napięcie rosło niespodziewanie;)

Film polecam jak najbardziej!

ocenił(a) film na 9
kvohst

"9/10 tylko dlatego, że mogli sobie darować ostatnią scenę. " troche nie rozumiem;-)
aktorstwo rewelacja,kto twierdzi inaczej zwyczajnie sie nie zna. re-we-la-cja. uwierzcie ze jest trudno zagrac tak przekonujaco w takim filmie!

anettag

genialny ;D
większość nowych horrorów jest nudny jak flaki z olejem, a ten był świetny! i najważniejsze: zemsta jest słodka ;)
uważacie, że mogli sobie darować tę ostatnią scenę z mikrofalówką, ale dzięki niej film stał się jeszcze lepszy. Bo ten gość zasługiwał na dokładnie taką śmierć.

framentana

9/10 za tą mikrofalówke!! Scena wogóle nie na miejscu biorąc pod uwage cały realizm. A z innej beczki to myśle że ten wątek to poprostu naznaczenie filmu żeby nie odbiegać od chrakterystycznego (kina) horroru amerykanskiego, fantazja-szalony pomysł-i BUM!

framentana

ojj jaki horror kiedy to thriller. mi sie podobala gra aktorow, klimat i muzyka. no ale bez przesady, 9 czy nawet 10? heh