Ostatni król Szkocji

The Last King of Scotland
2006
7,5 88 tys. ocen
7,5 10 1 88192
7,1 26 krytyków
Ostatni król Szkocji
powrót do forum filmu Ostatni król Szkocji

Ciekaw jestem za co ten Oskar dla niego

Przeciez on do tej roli był stworzony
nie musiał w ogole grać wystarczyło ze był
Jego Wyglad (Kolor skóry, oczy , twarz) idealne dla Dyktatora :)
Jeszcze ten Mały zezik

Za praktyczny brak wysiłku Oskar :)
Coz niech chłopak ma

Ułozenie tej murzynki w trumnie
Kto moze mi wytłumaczyc dlaczego konczyny były poprzestawiane
nogi z rękoma czy to miało jakieś znaczenie jakis symbol ? bo nie zrozumiałem??

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
kici_3

Podejrzewam, że nic - poza ciemnogrodem afrykańskich szamanów - nie miało przedstawiać. Dlatego Nick tak bardzo ją namawiał, aby nie szła po usunięcie ciąży do szamana, bo wiedział, że może się to skończyć tragicznie.

A moim zdaniem oskar całkowicie zasłużony, fakt predyspozycje miał (choćby ze względu na budzącą respekt posturę), ale to tak jakby powiedzieć, że każdy biały mógłby zagrać Hitlera (sic!)

P.S. "murzynka" piszemy z dużej litery

g_blaszczyk

Od kiedy murzynka piszemy z dużej litery ?

ocenił(a) film na 9
Ready2

murzynka z dużej litery??? a niby czemu ?? to jakas miejscowosc?? nazwa wlasna?? chyba nie..

agateczka

słowo 'Murzyn' piszemy z dużej litery właśnie dlatego, że jest to nazwa własna, określająca 'człowieka rasy czarnej'; dodatkowo zważywszy na etymologię tego słowa, a jest ono nazwą konkretnego plemienia afrykańskiego.
aha nazwy własne to nie tylko nazwy miejscowości

ocenił(a) film na 9
chriss_de_valnor

murzyn piszemy małą literą bo to rzeczownik pospolity, a nie nazwa własna

ocenił(a) film na 8
agateczka

Jednak słownik języka polskiego stwierdza, że Murzyn piszemy wielką literą. I nieważne dlaczego. Ja temu słownikowi w tym względzie ufam najbardziej ;)

przemus_3

To dlaczego 'biały' piszemy małą literą?
To dyskryminacja rasowa!!! ;P sami się dyskryminujemy

ocenił(a) film na 8
Ready2

Bo "czarny" też napiszesz z małej litery;-))

chriss_de_valnor

Jak to? Ja czytałam, że słowo "Murzyn" pochodzi po prostu od słowa "Maur", które też dawno temu oznaczało ludzi czarnych (aczkolwiek mniej czarnych ;)).

ocenił(a) film na 8
g_blaszczyk

Nie wiem dlaczego, ale ja uważam, że kochankę lekarza nie załatwili tak szamani, tylko ludzie prezydenta- już w szpitalu.
Bo padło tam hasło, że tak wlasnie została ukarana za zdrade. Nie wiem, moze się mylę, ale przynajmniej ja to tak odbieram.
Bardziej mnie interesował fakt, dlaczego nie mieszkała ze swoim mężem, tylko była odseparowana z McKenzie.

ocenił(a) film na 7
Tosia_5

Zgadzam sie, samo zachowanie ludzi swiadczylo o tym ze to co z nia zrobiono stalo sie w szpitalu. W koncu jak by ja zabrali pocwiartowana z tamtej wioski to nic by nie ukladali na odwrót. Tak wogule mnie sie nawet zdaje ze te rece i nogi nie były ułozone ale nawet przyszyte. Co zabawne gdy ogladałem na koncu filmu zdjecia z prawdziwy Aminem to pierwsze co mi przyszło do głowy to to ze bardziej podobni do niego od Whitakera byli ci statysci którzy grali jego sobowturów. Co nie zmienia faktu ze w zyci bym im nie dał tej roli bo samym podobienstwem nie nadrobią braku umiejetnosci aktorskich:) Whitaker RULEZ!!!!!! Bez niego film był by słaby, ale razem z nim to tez nadal tylko naciagane 8.

ocenił(a) film na 9
kici_3

ja piernicze, o co wy sie spieracie, ludzie :/