PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=720749}

Ostatni kurs do Darwin

Last Cab to Darwin
2015
6,8 706  ocen
6,8 10 1 706
Ostatni kurs do Darwin
powrót do forum filmu Ostatni kurs do Darwin

Żeby zrobić dobry film trzeba mieć scenariusz, dialogi, aktorów i owo coś nieuchwytnego, co nazywamy z braku innych słów talentem. I taki jest "Ostatni kurs do Darwin" - dramat umierania w "pięknych okolicznościach przyrody" australijskiej. Na szczęście, dramaturgia tego dzieła jest prosta, pozostawiająca miejsce dla oszczędnych ale i bardzo celnych dialogów, dla wyjątkowo udanej gry aktorskiej, dla różnych barw określających postacie, które - co do jednej - są dobre, gorsze, ale nie złe. Gitarowa, smaczna muzyka dopełnia uczty, którą miałem patrząc na ten film i słuchając go. Może i jest to obraz zbyt sentymentalny, ale w świecie, gdzie "wartości uczuciowe" ustanawiają wiecznie uśmiechnięci celebryci i ciągle zaaferowane panie od wszystkiego, dobrze jest uronić łzę nad dolą i niedolą Rexa. Chociażby to miała być łza tylko filmowa.

Krzypur

Prawak się wzruszył. Ho, ho.
Wartości są bezpieczne, prawaku. Ale na pewno nie dzięki waszej bigoterii.

ocenił(a) film na 8
Redaktorka

Popieram kolegę Krzypura, natomiast Redaktorka potwierdza jedynie stwierdzenie Stanisława Lema: "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów".

ocenił(a) film na 8
Redaktorka

Kobieta odjechała. Wybaczam.

użytkownik usunięty
Redaktorka

Ten wpis mnie intelektualnie przerósł. W filmie postępowa lewaczka ;-) chce usłużnie wykończyć chorego dziadka - proletariusza :-> - dla jego dobra oczywiście, tym razem jednak wyjątkowo na jego własne życzenie.

A jednak "wartości są bezpieczne". To znaczy jakie wartości ? Że się ludzie w ten czy inny sposób wzajemnie wykańczają ? A może widoczna w tle segregacja rasowa ? Jeśli tak, to zgoda. Te wartości są bezpieczne. Na wieki wieków.

ocenił(a) film na 7
Redaktorka

Zastanawiające ile pogardy ludzie pokroju "Redaktorki" potrafią z siebie wykrzesać w imię zapewne walki z pogardą.

ocenił(a) film na 7
Krzypur

Znasz coś podobnego w podobnym wyrazie i formie ? (niekoniecznie taka sama fabuła).

ocenił(a) film na 8
kaladann

Z tego, co teraz pamiętam: "Aberdeen", "Wielki błękit", "Bez lęku" (Weira), "Błękitny wrak", "Droga przez Teksas", "Fenomen" (Turteltauba), "Five Nights in Maine", "Hasta la vista", "Hunt for the Wolderpeople", 'Nocny kowboj".

użytkownik usunięty
Krzypur

Prawaku :-D
Też dałem 8 w ramach poczucia ulgi, że nikt w tym filmie nie naciągał obcisłych trykotów ani nie latał w zwiewnej pelerynie celem obicia jak największej ilości mord w jak najsłuszniejszym celu ;-)

Dobre kino z jakąś refleksją, do tego kawałek szerszego tła społecznego. Zdecydowanie warto.