PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36447}

Ostatni samuraj

The Last Samurai
2003
7,7 281 tys. ocen
7,7 10 1 281239
6,4 51 krytyków
Ostatni samuraj
powrót do forum filmu Ostatni samuraj

W Shogunie 2 z serii Total War uzbrojenie samurajów w dużej części zostanie przeniesione z filmu np. zbroja Cruisa. Film pod tym względem miał ciekawe rozwiązania, więc twórcy gry postanowili z nich skorzystać. Nie są one błędnie historyczne.

ocenił(a) film na 7

Gdzie masz informację że tak będzie? Przecież po dziś dzień nie zapowiedziano nowego Shoguna 2. Inna sprawa to trzba uważać z tym bezkrytycznym podchodzeniem do filmów. W grze Medieval:Królestwa Rycerze Zakonu Krzyżackiego wyglądają w swoich hełmach jak ucieleśnienia szatana i td. Powód tych nieco bzdurnych wizualek? Ślepe wzorowanie się na scenie bitwy na jeziorze Peipus z 1242 roku z filmu "Aleksander newski" - radziecka propagandówka z 1939 roku. Tak więc radzę jednak uważać z takimi ocenami na temat wzorowania gry na filmie.

użytkownik usunięty
tc1987

''Gdzie masz informację że tak będzie? Przecież po dziś dzień nie zapowiedziano nowego Shoguna 2.''

Człowieku co ty wypisujesz? Przecież od dawna wiadomo że będzie Szogun 2. Avatarek swój to sam sobie wyczarowałem? ;)
Od kilku dni możecie screeny oglądać, a zapowiedzi i trailer były z miesiąc temu.
Radzę zaglądać na stronę główną TW:
http://www.totalwar.com/
http://www.totalwar.com/shogun2
lub na nasz serwis polski gdzie codziennie piszemy newsy:
http://totalwar.org.pl/

''W grze Medieval:Królestwa Rycerze Zakonu Krzyżackiego wyglądają w swoich hełmach jak ucieleśnienia szatana i td. Powód tych nieco bzdurnych wizualek?''

Każdy z hełmów jaki mają tam Krzyżacy jest historyczny. Nie był co prawda noszony przez braci zakonnych w bitwie (ten rogaty był), ale pozostałe były powszechnie używane przez europejskie rycerstwo w czasie turniejów i świąt. Ba, nawet dziwniejsze były te wzory.
Z kolei japońscy samurajowie - głónie dowódcy nosili bardziej wymyślne rogi i inne elemnty z naszej perspektywy utrudniające poruszane. Ich rogi czy hełmy stanowiły nieraz 1/3 wysokości całego wojownika.

ocenił(a) film na 7

Drogi panie kolego - proszę bez nerwów i przesadnego unoeszenia się. nie każdy siedzi non stop po necie i czyta newsy jaka gra się ukazuje, na forum polskie gry Total war w ostatnich dniach nie wchodziłem, a najnowszy CD-Action z taką informacją też nie - a tu wielkie halo jak ktoś parę dni nie jest na bieżąco:)?

Nie zaglądałem twój profil - więc nie wiedziałem czy na miniatura pochodzi np. z książki Ospreya, serialu "Szogun", filmu "Tron we krwii" czy cholera wie czego jeszcze:).

Samym newsem od przeczytania wczoraj o tym cieszę się mocno - od dawna miałem nadzieję że nastąpi wielki come back tej gry - fanem serii Total war zdecydowanie jestem:).

Wiem że były zbrojami turniejowymi i td. Jednak co innego turniej gdzie dwóch jegomości zakłada specjalne zbroje, a co innego jak jest bitwa gdzie parę tysięcy od wielkiego mistrza po niskiego zamożnością niemieckiego rycerza jest tak śmiesznie odziany. Czy oglądałeś Aleksandra Newskiego z ową bitwą?

O samurajach wiadomo - ale na wszelki wypadek dobrze że nie wymyślili w tym czy innym filmie płonących świn, stad psów i skośnookich amazonek - jakby takie rzeczy przenieśłi do gry jak np. w R:TW to by była zdecydowanie masakra:)

użytkownik usunięty
tc1987

''drogi panie kolego - proszę bez nerwów i przesadnego unoeszenia się.''

Gdzie ja się unoszę? Piszesz stanowczo ze nie zapowiedziano STW2 jakby to była pewna informacja więc wyprowadzam cie z błędu. :)

''nie każdy siedzi non stop po necie i czyta newsy jaka gra się ukazuje, na forum polskie gry Total war w ostatnich dniach nie wchodziłem, a najnowszy CD-Action z taką informacją też nie - a tu wielkie halo jak ktoś parę dni nie jest na bieżąco:)''

Ja tym bardziej nie siedzę. Po prostu jestem skinnerem/modellerem jednostek Total War i jestem w redakcji na polskim serwisie Total War. :)

''Samym newsem od przeczytania wczoraj o tym cieszę się mocno - od dawna miałem nadzieję że nastąpi wielki come back tej gry - fanem serii Total war zdecydowanie jestem:).''

Ja wolałbym Rome 2, ale do gadania nic nie mam. :)

''Wiem że były zbrojami turniejowymi i td. Jednak co innego turniej gdzie dwóch jegomości zakłada specjalne zbroje, a co innego jak jest bitwa gdzie parę tysięcy od wielkiego mistrza po niskiego zamożnością niemieckiego rycerza jest tak śmiesznie odziany. Czy oglądałeś Aleksandra Newskiego z ową bitwą?''

Kiedyś oglądałem, ale już tak bardzo nie pamiętam. Wiadomo że gry TW mają błędy jednostek, szczególnie RTW i ETW. Jednak NTW to coś nowego. Pierwsza gra w historii serii, gdzie każda jednostka się różni i każda frakcja ma zupełnie inny roster, zróżnicowanie olbrzymie.

''O samurajach wiadomo - ale na wszelki wypadek dobrze że nie wymyślili w tym czy innym filmie płonących świn, stad psów i skośnookich amazonek - jakby takie rzeczy przenieśłi do gry jak np. w R:TW to by była zdecydowanie masakra:)''

Po doskonale wykonanych jednostkach NTW wątpię by chcieli się cofać w stronę RTW. :) Trzeba iść do przodu.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem