Oszukać przeznaczenie 5

Final Destination 5
2011
5,7 65 tys. ocen
5,7 10 1 65103
4,9 20 krytyków
Oszukać przeznaczenie 5
powrót do forum filmu Oszukać przeznaczenie 5

NA początku zaznaczę, że nie oceniam jej pod względem drastyczności, bo za horrorami gatunku gore nie przepadam, ale seria OP nawet przypadła mi do gustu. Może ze względu na scenariusz, który może jest dość oklepany, ale ma jakiś sens, a takiej spójności w produkcjach tego typu zawsze mi brakuje.

Moim zdaniem scena na sali gimnastycznej w piątej części to mistrzostwo. Może i mało realna, ale przez długi czas trzyma w napięciu. Równie interesująca według mnie była ta na schodach ruchomych bodajże finałowa w czwórce-. Owszem dość drastyczna, ale przepełniona akcją, przez co oglądało się ją bez większego odruchu wymiotnego :) Powiem szczerze, że oglądając zwiastun piątej części najbardziej nie mogłem doczekać się fragmentu w gabinecie okulistycznym, jednak przyznam szczerze, że zawiodłem się i to bardzo, myślałem, że bohaterka zginie "po serii tortur" w budynku, a tu producenci poszli na łatwiznę i dziewczyna ginie wypadając przez okno. a na końcu to oko, albo raczej pozostałości po tym narządzie, które spokojnie toczą się po asfalcie i "zostają potrącone" przez zbliżające się auto. Nie podobała mi się także egzekucja w windzie, prawdopodobnie część druga. Była diabelsko nierealistyczna, przecież winda nigdy nie pojedzie otwarta. Nienaturalność tej sceny aż raziła w oczy :)

poprostuarek21

Scena na sali gimnastycznej jest przepełniona emocjami. A może ją walnie wiatrak? A może się porazi prądem? :D

ocenił(a) film na 8
poprostuarek21

W zasadzie wszystkie sceny śmierci w tych filmach są diabelsko nierealistyczne. :P Ale o to chyba właśnie chodzi, że śmierć/przeznaczenie posuwa się do drastycznych środków, żeby za wszelką cenę uśmiercić tych, którzy powinni umrzeć wcześniej, więc mi to wisi, jak giną, czy realistycznie czy nie, byle się fajnie oglądało.

ocenił(a) film na 4
poprostuarek21

nie mam swojej ulubionej egzekucji, ale zdecydowanie najgorsza była ta w gabinecie okulistycznym w 5. części. bardzo drażni mnie abstrakcyjność tej sceny - dziewczyna nadepnęła obcasem na guzik od pluszowego misia i wyleciała przez okno, ciekawe jakim cudem... wyjątkowo nieudana była też scena w gabinecie SPA - facet powinien wstać i uciekać od razu jak tylko zobaczył ogień, a nie leżeć i krzyczeć jak księżniczka. drugą możliwość ucieczki miał po odzyskaniu przytomności, leżąc na podłodze, ale zamiast brać 4 litery w kroki, on siedział na ziemi i wyciągał sobie igiełki z brzucha - zero instynktu samozachowawczego.

poprostuarek21

Motocyklista z 2cz. :D

ocenił(a) film na 9
spajda_rap

Dla mnie zdecydowanie sala gimnastyczna wymiata :). Oglądanie tego w kinie było naprawdę ciekawe. A zaraz po tym spalenie się na solarium z trójki ;)