5,7 34 tys. ocen
5,7 10 1 34218
5,3 30 krytyków
Płynące wieżowce
powrót do forum filmu Płynące wieżowce

Czy może ktoś mi wytłumaczyć, może czytał wywiady z reżyserem albo aktorami głównych ról.
Dlaczego zakończenie jest tak negatywne?
Według mnie zakończenie jest najsłabszą częścią filmu ( nie chodzi mi tutaj o scenę w której napadają na Michała, tylko o scenę Kuby i Sylwii w łazience bo to ona kończy film).

Nie wiem też jak mam rozumieć, ostatnią rozmowę Kuby i Michała ( niby Kuba mówi że nie spotka się więcej z Michałem, ale później wielokrotnie pomrukuje w stylu mhm, mhm po czy mówi "no dobra") z tego można wywnioskować jakby się dogadali że się spotkają, Michał nawet wsiada do samochodu.

Nie rozumiem zbytnio tej obojętności Kuby w takim razie, po tej ich ostatniej rozmowie.

Napiszcie proszę co o tym sądzicie, chciałbym usłyszeć/przeczytać innym albo podobny punkt widzenia.

Pozdrawiam wszystkich

Agron19

Wydaje mi sie, ze Kuba nie dojrzal jeszcze do tego aby zaakceptowac swoja seksualnosc. Zostal zmanipulowany przez matke i Sylwie. Ciaza wydaje sie grubymi nicmi szyta.

Nie wiemy czy Michal przezyje. Mozemy sobie sami dopisac zakonczenie.

ocenił(a) film na 10
Amanda_Young

Ciąża jest nieprawdziwa ( scena niema, tzn. rozmowa miedzy matką Kuby a Sylwią, według mnie daje jednoznacznie do zrozumienia, że wymyśliły tę ciąże, żeby go zatrzymać ).

ocenił(a) film na 7
Agron19

Ja ostatnią scenę widzę w ten sposób, że bohater po prostu się poddał w tej walce o swoje szczęście. Ten smutek malujący się na twarzy wyraźnie mówił, jak bardzo był w tym wszystkim zagubiony i nieszczęśliwy.

ocenił(a) film na 6
Agron19

Dla mnie zakończenie jest naprawdę dobre, gdyż oddaje wydźwięk obu tych historii.

Kuba zostaje zmanipulowany przez dziewczynę, która nie może pogodzić się z faktem, że jej chłopak okazał się być gejem i chce ją zostawić, mimo że ta wie, iż kocha ją bezgranicznie. Jednak nie czuje się z nią szczęśliwy. Dziewczyna (i Kuba oczywiście także) zapewne została zmanipulowana przez matkę, która nie dopuszcza do siebie myśli, iż jej jedyny syn okazał się być gejem. Ta jest w stanie zrobić wszystko, by zatrzymać go przy sobie, a także, by go "wyleczyć".

I tutaj historia z Michałem. Mam dwie wersje: Albo zostaje pobity (zabity?) przez homofobów, albo Ci zostali nasłani przez Kubę, co wydaje mi się mniej prawdopodobne.

Bądź co bądź końcowa scena z łazienki miała pokazać, jak bardzo nieszczęśliwi stali się Kuba z Sylwią.