Przeciez wiadomo, ze PS pisze się bez kropek. A wszyscy robią taki błąd... Aż się wstydzę...
Wstydz sie za sibie wstydz. P.S. jest poprawna wersja. To jest skrot. Tak w ogole napisane z kropkami czy bez i tak jest poprawnie. :-|
POSTSCRIPTUM - jedno słowo. Poprawny skrót od tego będzie bez kropek.
Może zanim zaczniecie mówić co jest poprawne, a co nie, to się upewnicje, hm?
Jestem studentką polonistyki. Mimo czułam, że PS pisze się bez kropek, postanowiłam sprawdzić to w W WIELKIM SłOWNIKU ORTOGRAFICZNYM PWN-u z 2006 roku ;)
Gdy istnieją dwie lub więcej możliwości (np. na przystanek do przystanka) słownik zawsze je podaje.
Tu jednak jest jasno i wyraźnie - PS = postscriptum (pisane łącznie) BEZ KROPEK. Więc mam nadzieję, że nie będzie podważał zdania elity językowej naszego kraju :)
Nie wiem jak jest z samym postscriptum - może są dwie wersje. W języku polskim jednak poprawnym skrótem jest tylko PS .
PS jest jeszcze taka zasada, że w skrótach obcych piszemy kropkę po każdym wyrazie tak jak a tergo a.t. (od tyłu) ale są też wyjątki jak np. a capite ac (od początku wiersza) :)
pozdrawiam:)
Tenże sam PWN w słowniku internetowym podaje dwie pisownie tego skrótu, z kropkami i bez. I co teraz? ;)
Hmm... Ja słyszałam jak mój kochany ^_^ profesor (Andrzej Markowski - autor tego słownika) narzekał na wykładach na internetowe wersje... powiedział, że nie wie czy mają śmiać się, czy też płakać kiedy je przegląda:) ale nie wiem czy chodziło mu właśnie o słownik internetowy PWN-owski... Jeżeli kiedyś objawi mi się na uczelni to go zapytam:) a co:)!