PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=192901}

P.S. Kocham cię

P.S. I Love You
2007
7,4 166 tys. ocen
7,4 10 1 165875
5,5 17 krytyków
P.S. Kocham cię
powrót do forum filmu P.S. Kocham cię

Przeciez wiadomo, ze PS pisze się bez kropek. A wszyscy robią taki błąd... Aż się wstydzę...

ocenił(a) film na 4
Madziunia_4

wstydziesz się, bo też robisz taki błąd??;>

Madziunia_4

Się pisze bez kropek albo z kropkami. Żaden błąd.

ocenił(a) film na 7
Madziunia_4

Wstydz sie za sibie wstydz. P.S. jest poprawna wersja. To jest skrot. Tak w ogole napisane z kropkami czy bez i tak jest poprawnie. :-|

Kowalixxx

POSTSCRIPTUM - jedno słowo. Poprawny skrót od tego będzie bez kropek.
Może zanim zaczniecie mówić co jest poprawne, a co nie, to się upewnicje, hm?

paxio

Jestem studentką polonistyki. Mimo czułam, że PS pisze się bez kropek, postanowiłam sprawdzić to w W WIELKIM SłOWNIKU ORTOGRAFICZNYM PWN-u z 2006 roku ;)
Gdy istnieją dwie lub więcej możliwości (np. na przystanek do przystanka) słownik zawsze je podaje.
Tu jednak jest jasno i wyraźnie - PS = postscriptum (pisane łącznie) BEZ KROPEK. Więc mam nadzieję, że nie będzie podważał zdania elity językowej naszego kraju :)
Nie wiem jak jest z samym postscriptum - może są dwie wersje. W języku polskim jednak poprawnym skrótem jest tylko PS .

PS jest jeszcze taka zasada, że w skrótach obcych piszemy kropkę po każdym wyrazie tak jak a tergo a.t. (od tyłu) ale są też wyjątki jak np. a capite ac (od początku wiersza) :)
pozdrawiam:)

holi_3

Tenże sam PWN w słowniku internetowym podaje dwie pisownie tego skrótu, z kropkami i bez. I co teraz? ;)

EineHexe

Hmm... Ja słyszałam jak mój kochany ^_^ profesor (Andrzej Markowski - autor tego słownika) narzekał na wykładach na internetowe wersje... powiedział, że nie wie czy mają śmiać się, czy też płakać kiedy je przegląda:) ale nie wiem czy chodziło mu właśnie o słownik internetowy PWN-owski... Jeżeli kiedyś objawi mi się na uczelni to go zapytam:) a co:)!