PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326400
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

właśnie obejrzałam film. jednak kolejny raz pozatwierdza się moja osobista teoria że gdy przeczytałam się książkę to choćby nie wiem jak była interesująca film na jej tle wypadnie marnie. gdybym nie czytała byłoby to dla mnie dużo ciekawsze, a tak według mnie wiele faktów ominiętych i zmienionych. polecam ten film jak najbardziej ale tylko jeśli nie przeczytało się wcześniej książki.

rebelgirl1107

Ja również wcześniej przeczytałam książkę. Oczywiście uważam, że film jest gorszy od niej ale jeszcze się nie spotkałam żeby było odwrotnie nigdy film nie dorówna książce.

Film uważam jednak za dość dobry nie jestem nim tak bardzo rozczarowana pomimo że wiele faktów zostało pominiętych.

Izabella225

Są wyjątki od tej reguły :) Polecam porównać odpowiadanie Skazani na Shawshank z filmem o tym samym tytule.

agata__c

To na pewno muszę poznać to opowiadanie :)

Ja czytam dość dużo książek i oglądam wiele ich ekranizacji z tego co pamiętam to nigdy się nie zdarzyło żeby film był lepszy niż książka ale zobaczymy :)

ocenił(a) film na 9
agata__c

Ale to jest chyba bardziej książka, mówimy o tej S. Kinga?

annemarie93

Tak, chodzi o Kinga. Książka nosi tytuł "Cztery pory roku" i składa się z 4 opowiadań.

ocenił(a) film na 9
rebelgirl1107

Zdecydowanie większość ekranizacji nawet nie leży obok pierwowzoru książkowego, ale jak dla mnie Pachnidło podołało temu idealnie. Może dlatego, że odwrotnie, najpierw oglądałem, później czytałem, i wręcz nie zauważyłem dużych różnic bądź niespójności. Tak jak w przypadku Skazanych na Shawshank i Forrest'a Gumpa, powiedziałbym, że film jest nawet lepszy, ale nie będę się z nikim o to spierał;)