PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326402
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Rewelacyjny. Nic dodać, nic ująć. Jednak nasuwa mi się tylko jedno pytanie, na które nie potrafię sobie odpowiedzieć już kilka dni. Czy Grenouille był bohaterem pozytywnym czy negatywnym? Z jednej strony zabił 13 kobiet, z drugiej - zabił je w celu szerzenia miłości. Z jednej strony udało mu się, a z drugiej sam nie był obdarzony uczuciami ("zapachem") więc popełnia samobójstwo. Grenouille jest bohaterem tragicznym, co każdy wie ale czy negatywnym? Trapi, trapi i trapi mnie to non-stop.

ocenił(a) film na 7
pachomir

Ja postaram się rozwiać nurtujące Cię pytanie ;). Bez wątpienia Grenouille jest bohaterem tragicznym, jednakże jego postać najlepiej rozpatrzyć w dwóch kryteriach. Po pierwsze Jean Baptiste pragnął przede wszystkim kochać i być kochanym, a dla miłości był w stanie zrobić wszystko. Jednak nasuwa się pytanie, jaka jest cena miłości? Grenouille użył wszelkich środków, by dopełnić swojego dzieła. Był szaleńcem pozbawionym zasad etyki i moralności. Nie wiedział, co dobre, a co złe. Według mnie jest on bohaterem negatywnym, gdyż mimo wszystko był mordercą, a uczucie nie uzasadnia jego postępowania.

ocenił(a) film na 9
aragorn55

Też szedłem twoim tokiem myślenia ale w wielu wielkich dziełach literackich właśnie to miłość usprawiedliwiała śmierć poprzez morderstwo i to nie zawsze postaci negatywnej. Dochodzę do wniosku, że poprzez samobójstwo Genouille odkupił swoje winy bo obdarzył pachnidłem tych, którzy go zjedli. Znalazł też pewne ukojenie i być może uczucia, tylko, że pośmiertnie. Ach, w sumie to można rozważać na różne sposoby...