PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326402
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Dno dna

ocenił(a) film na 1

Nie chce nikogo urazić swą opinią,ale jak dla mnie ten film niesłychanie poraża głupotą.Poszedłem na niego z myślą że idę na thriller a "Pachnidło" można już prędzej traktować jak komedie,ale nawet jak na komedie to to było zbyt głupie.Sceny jak wszyscy się z sobą nagle pie....ą,albo jak główny bohater został w...chany na śmierć powodowały że miałem ochotę wyjść z kina,na szczęście to już był koniec filmu.

ocenił(a) film na 8
prezesolo

tak to ejst jak sie idzie do kina i sie nie wie na co sie idzie...a pozniej sie pisze takie glupoty...

ocenił(a) film na 8
prezesolo

Moim zdaniem film jest dobry, choć specyficzny, ale... Ja czytałam książkę. Fakt, że gdybym jej nie czytała najpierw to niewiele bym z filmu zrozumiała. Jest on tylko wypełnieniem powieści, sam nie stanowi niczego zbyt wielkiego, zresztą czasem może być niezrozumiałay dla tych, którzy nie znają tej historii. W książce sa wyjasnione motywy działań bohatera, jak zapachy wpływały na ludzi, po prostu opisane są przezycia wewnętrzne, a film nie może tego pokazać.

użytkownik usunięty
olvis

Komedią?
Ach, gratuluję w takim razie poczucia humoru.
Ludzie się pier.olą^^ Matko. Jaki komentarz. Ludzie, film jest oparty na książce. A tam się znajdują takie sceny. Uważam, że mało kto zrozumie całkowicie film, nie przeczytawszy uprzednio książki. Nie ma szans.
To "pierd..lenie" z czegoś wynikało, wiesz?

ocenił(a) film na 6

zgadzam się z Casparem...ale momentami film przynudza:]

ocenił(a) film na 6
die17

a autor tego komenta to chyba nie rozumie gatunku "komedia" pzdr

użytkownik usunięty
die17

Caspar jest kobietą^^ ;-)
Cóż...mnie nie przynudzał...przynajmniej można było na Bena popatrzeć xD

ocenił(a) film na 6

to nie szkodzi;p///cóż...momentami jednak przynudza;p...;) chociaż nie Ben,. bo się mało oddzywa. Pzdr

ocenił(a) film na 8
prezesolo

Śmiech na sali;) Jeśli urażasz kogoś tą opinią, to włąściwie samego siebie, ale zostawmy to swojemu biegowi.
Żeby film zrozumieć nie trzeba uprzednio przeczytać książki, ale po prostu korzystać z rozumu. Jesli twórcy umieszczając w filmie scenę ogrii nie chcieli taniego rozgłosu, to czemuś musiało to służyć. W takim wypadku po prostu używa się szarych komórek i wysnuwa się własne wnioski... Czemu w dzisiejszym świecie to takie trudne...?
I nie uważam, żeby film w jakimkolwiek momencie był nudny!!! Pachnidło jest niemalże estetycznym i fabularnym ideałem, każdeogniowo historii jest w nim niesamowicie ważne i podkreślane przez odpowiednio dopasowane środki wyrazu. Jak to określiłem w recenzji na moim blogu (do przeczytania zapraszam ;)) - jest to zmysłowa uczta!