PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326402
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

ciekawe ze wiekszosc osob ktore pisza ochy i achy o tym filmie nie czytala ksiazki, kora jest poprostu doskonala.

mocne i dobre momenty: czysty naturalizm rodem z E.Zoli na targu gdzie przy stoisku z rybami na swiat przychodzi glowny bohater; kolejny dobry moment kiedy po raz pierwszy zabija i kidy czeka na ciemniej uliczce na Laure a w ostatniej chwili zjawa sie jej ojciec. to sa momenty ktore bardzo mi sie podobaly.

generalnie film jest dobry ale do arcydziela albo miana wybitnego sporo mu brakuje. po pierwsze odtworca glownej roli - kompeltnie mi nie pasuje, jasne ze to sa tylko moje subiektywne odczucia, ale jednak na calosc wplywaja. poza tym koniec filmu rozklada wszytsko na lopatki. wydawalo mi sie ze jesli podtytul filmu to historia moredrcy to chociaz przez chwile poczucje to ze ze on byl morederca. jego morderstwa pokazane sa jak dzialania w bialych rekawiczkach. nie czuje emocji z nimi zwiazanymi. to takie martwe obrazy, wogole film wydaje mi sie byc zimny. pozbawiony energii.

mozna go obejrzec bo ma piekna kolorystyke i czasem sprawia ze widz czuje zapachy w powietrzu (taki byl cel trgo filmu jak przypuszczam) ale generalnie rozczarowala mnie taka interpertacja ksiazki