PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326400
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Film bardzo pozbawiony wielu szczegółów.

Karolina00

może i tak ale to nie forum o książkach:)

ocenił(a) film na 8
Mothyff

A co to ma do rzeczy? Sztuką jest zrobić film, który pokaże jak najwięcej, bo jakby nie było, "Pachnidło" jest tylko wizualizacją historii stworzonej przez Süskinda.

Karolina00

pozostaje mieć nadzieję że zrobił to jak najlepiej potrafił :) i wzosić ręce do Boga!!

Karolina00

"Sztuką jest zrobić film, który pokaże jak najwięcej."

Sztuki sa rozmaite. Zalezy od intencji i umiejetności reżysera.

ocenił(a) film na 8
zweistein

I właśnie o tym mówię.
Jestem zdania, że albo robić film na podstawie książki i pokazać jak najwięcej istotnych rzeczy albo robić swoją historię z całkiem innym scenariuszem.

Karolina00

No właśnie nie bardzo. Bo reżyser robi swój film. I ma do tego pełne prawo. Nie musi byc kopistą wiernym literackiemu oryginałowi. A co dalej? "Po owocach poznacie...".

ocenił(a) film na 8
zweistein

Ja nie mówię o sytuacjach, gdzie "kwiatki miały mieć kolor różowy, a były żółte", tylko o wydarzeniach, które oddają sens i obrazują całą historię.

Karolina00

A ja mówię o prawie rezysera do kreacji własnej wizji artystycznej.

ocenił(a) film na 8
zweistein

Własna wizja artystyczna a pomijanie ważnych elementów, to różnica. Ale w porządku, mamy odmienne zdanie, szanuję to i zakańczam dyskusję.

Karolina00

Własna wizja oznacza właśnie, że autor moze pomijac to, co uznaje za niezgodne z wlasnym postrzeganiem dzieła. Dziękuję równiez.

ocenił(a) film na 8
Karolina00

przecież to raczej logiczne że film nigdy nie dorówna książce :)

ocenił(a) film na 8
badcocaine

Logiczne, ale zadaniem twórcy filmu jest zrobić to jak najlepiej i moje zdanie jest takie, że w "Pachnidle" jest pokazane za mało istotnych rzeczy, tyle.

ocenił(a) film na 7
badcocaine

To zależy co było pierwsze. Jeżeli chodzi o 'Pachnidło' to i książka i film są świetne, ale film nie odzwierciedla tak dobrze książki(dlaczego nie ma sceny z księdzem ja się pytam?).