PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326406
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Perfume

ocenił(a) film na 9

Tom Tykwer dokonał prawie niemożliwego - przeniósł na filmowy ekran spektrum zapachów z powieści Suskinda. Reżyser, niemal jak boharer filmu - Grenouille, kusi nas zmysłowymi ujęciami i subtelną muzyką, które - choć to pozornie niemożliwe - potrafią oddać poszczególne zapachy. Ekranizacja 'Pachnidła' nie jest jednak tylko popisem technicznych możliwości; to także wciągająca i przewrotna historia najoryginalniejszego chyba seryjnego mordercy, którego postać jednocześnie fascynuje i budzi odrazę. Wspaniałe kino.

ocenił(a) film na 8
eon_blue

Szczerze mówiąc, troszkę bałam się tej ekranizacji, gdyż książka jest niesamowita.
Jednak zostałam pozytywnie zaskoczona.
Fakt, jakże trudno przenieść zapach na ekran, jakże niewyobrażalnym jest przeniesienie doznań olfaktorycznych w grę obrazów.
A jednak Panu Tykwer'owi poszło całkiem nieźle.
Z ekranizacji jestem zadowolona, nie zepsuł książkowej magii Pachnidła, ufff :)

Jakkolwiek film naprawdę mnie ujął tak też muszę zaakcentować ważną kwestię... film "pachnie" w pełni dopiero po uprzednim przeczytaniu książki. To bezdyskusyjne.

Naprawdę kawał dobrego kina...i piękne zdjęcia no i muzyka...Berliner Philharmoniker pod batutą Sir Simon Rattle...wszystko znakomicie ze sobą koresponduje :)

Kreacje aktorskie trzech Panów (wiadomo o kogo chodzi) też nie prowokują do wnoszenia obiekcji.

Polecam również...yhm