PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326400
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Skąd ta ocena ?

ocenił(a) film na 5

O ile pierwsza część filmu była dość wciągająca i miała mroczny klimacik, to później zamieniło się
w mało śmieszną komedię. Oddzielne pokłony za końcówkę - syto się uśmiałem :)

ocenił(a) film na 7
sigon

Film przez większą część być naprawdę klimatyczny, interesujący. Niestety, końcówka sprawiła, że obniżyłem ocenę. Mimo wszystko - pięknej realizacji (kostiumy, sceneria) nie można odmówić.

ocenił(a) film na 6
Kierokat

Ja dokładnie tak samo - przez końcówkę obniżyłam ocenę. Ogólnie film na naprawdę ciekawy, ale koniec mnie rozczarował...

ocenił(a) film na 3
sigon

heheh no końcówka była ŻENUJĄCA. z resztą cały film był. ale końcówka przede wszystkim

hiss

ta końcówka to chyba nikomu nie przypadła do gustu, podobnie jak końcówka 8 sezonu dextera

ocenił(a) film na 3
majk90

akurat jeśli chodzi o Dextera to jestem wyjątkiem :) końcówka zaskakująca ale nie była zła!

hiss

czyli jednak komuś przypadła do gustu:)

ocenił(a) film na 3
sigon

Narracja uzupełnia w filmie niedostatki w budowaniu obrazu przez reżysera. W współczesnym świecie nie ma miejsca dla takiego sposobu opowiadania historii, chyba że w bajce dla dzieci. Kim jest narrator? Bogiem, wewnętrznym głosem bohatera- chyba nie, skoro mówi o nim w trzeciej osobie. Może reżyser postanowił zabrać głos? Skąd totalna wiedza narratora? Jakim prawem narzuca odbiorcy swój punkt widzenia? Dla mnie to anachronia i tyle...
I jeszcze to dziwne zakończenie, trudne do zrozumienia, bo motywacje psychologiczne postaci nie są do końca jasne.

ocenił(a) film na 8
radek88jan

Ten film powstał w oparciu o książkę i jest jej wierny w zakończeniu, pomija tylko jeden wątek który pozwoliłby lepiej zrozumieć przekaz i zakończenie. Głos w filmie to narracja słowo w słowo z książki.