Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 327 tys. ocen
7,4 10 1 326657
6,6 36 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

film był poważny i lekko melancholijny od pierwszej minuty filmu a ostatnie 20 minut to był jeden wielki żart ! nie rozumiem dlaczego ktoś wpadł na pomysł żeby tak doskonały film niszczyć takim beznadziejnym zakończeniem, niestety scenariusza nie zmienię

ocenił(a) film na 3
muminek322

zgadzam sie calkowicie, zniszczono dobry film.

ocenił(a) film na 7
muminek322

Ładnie pachniało na początku, a jak podano do stołu, to danie było niesmaczne.

ocenił(a) film na 10
dzihat666

dokładnie : /

ocenił(a) film na 8
muminek322

Zachęcam do lektury książki.

ocenił(a) film na 9
danielcxz

NIC nie zniszczono! Film jest wspaniały. Koniec był tylko i wyłącznie metaforą,mieszkańcy przecież głównego bohatera nie zjedli w dosłownym sensie...:)
Mnie koniec właśnie najbardziej ujął, ale podstawą jest zrozumienie przesłania filmu :)

ocenił(a) film na 8
Ireth330

Zjedli, zjedli przeczytaj książkę i wszystko będzie dla Ciebie jasne.

ocenił(a) film na 10
danielcxz

ireth nie chodzi mi tylko o to że go zjedli, chodziło mi też o to że 2 razy machnął szmatką i wszyscy padli na kolana i zaczeli się kochać -_-

ocenił(a) film na 3
muminek322

Piszesz ze zniszczono dobry film, absurdalnym zakonczeniem (dla mnie wiekszosc tego filmu to absurd), i dlatego dales ocene 10 i nazywasz go arcydzielem? Ireth330 mowisz o przeslaniu, o jakim przeslaniu jesli mozna wiedziec? Ja niczego glebokiego w tym filmie nie znalazlem.

ocenił(a) film na 10
herbatkowy

dałem mu 10 ponieważ pod każdym względem jest on fantastyczny (chodzi mi o reżyserie ,efekty i aktorów) O oddanie klimatu tego filmu.Mam pretensje tyko do zakończenia

użytkownik usunięty
herbatkowy

Przeslanie jest ogromne.
Odnosi sie ono do naszego wspolczesnego swiata ułudy, zaklamania i oceniania ludzi po tym jak wygladaja.
Perfumy sa tutaj metafora gwiazdorstwa i celebrytow, ktorych podziwiamy i ubóstwiamy przez konsumowanie (pozniej o nich zapominamy) tego, co robia i jakimi są. Interesuje nas tylko powierzchownosc.
Film mowi rowniez o tym, ze ludzie sa latwi w manipulowaniu. Mozna nimi sterowac za pomoca banalnych sztuczek a oni i tak beda za to wdzieczni. W filmie sa to perfumy, wspolczesnie bedza to gazety, radio, telewizja, internet etc.

ocenił(a) film na 3

To sie dopiero nazywa nadinterpretacja :D

użytkownik usunięty
herbatkowy

Zadna nadinterpretacja:D
To jest to, co czulem w koncowej scenie, kiedy morderca mial zostac stracony przed publiką.
Byles kiedys duzym koncercie?
Ja bylem nie raz (U2, Metallica, Iron Maiden, Depeche Mode), i publika zachowuje sie wlasnie w taki sam sposob. Jest zahipnotyzowana i podatna na manipulacje. Rzucanie husteczki jest niczym rzucanie kostki do gry albo chleba w coloseum.
Poniewaz Pachindlo to film, dlatego ten symbolizm jest tutaj przesadzony w sposob celowy.

użytkownik usunięty
muminek322

Wystawiles filmowi ocene 10/10, czyli uznales go za arcydzielo, ale ostatnie 20 minut filmu uznajesz za żart.

Calkowity brak logiki.