Palindromy

Palindromes
2004
6,8 3,5 tys. ocen
6,8 10 1 3548
6,9 14 krytyków
Palindromy
powrót do forum filmu Palindromy

chyba jestem za głupia na taki film....
nie wiem np. o co chodziło z tymi różnymi postaciami Avivy?

ocenił(a) film na 4
kasiek96

No dokładnie.Jakiś bełkot.Co to w ogóle miało być?!!!! thriller?Czy może jakiś moralitet? A może pochwała wyzwolonego macierzyństwa-wyzwolonego z wszelkiego rozumu, czy stanowcze nie w kwestii aborcji? Pojęcia nie mam i szczerze mówiąc nie chce mi się dłużej nad tym "filmem" rozmyślać.

Lola_filmweb

A ja się z tobą nie zgodzę. Odebrałem to to raczej jako komediodramat w krzywym zwierciadle. Hiperbolę ludzkich słabości poprzez folgowanie aborcji, próżności i moralnemu kalectwu.
Reżyser ucieka od schematów i tworzy coś zupełnie nowatorskiego i surrealistycznego. Zwróć uwagę, że nawet konstrukcja filmu jest palindromiczna. Te metamorfozy głównej bohaterki akcentowały jej stopniową ewolucję charakteru i nastawienia. Obnażały przy okazji jej wady pokazując, że błędy i frustracje Avivy nie dotyczą tylko konkretnych jednostek, ani grup wiekowych, rasowych czy etnicznych. Najlepszym tego dowodem jest końcówka, która pokazuje nam, że zamiast uczyć się pokory i zdobywać doświadczenie, często...wracamy do punktu wyjścia ;)
Film oceniam na mocne 7, chociaż żałuję, że tylko tyle. Nie mniej jednak kuriozalność tego filmu sprawia, że nie da on szybko o sobie zapomnieć i mogę ten film polecić każdemu, kto lubi od czasu do czasu obejrzeć taką odskocznię od rzeczywistości.

rpd0

niezłe podsumowanie- odskocznia od rzeczywistości...

kasiek96

A tak nie jest? ;)

rpd0

jest, jak najbardziej :)

ocenił(a) film na 4
rpd0

hm...,to co piszesz całkiem, całkiem - może Ty powinieneś zrobić ten film?:)))))-ale może niekoniecznie za pomocą takich środków jakimi posłużył się reżyser- bo dla mnie on nadal jest dziwny, tu zgadzam się z kasiek 96:),trochę przeintelektualizowany, a przez to irytujący i męczący- właśnie to dobre słowo, wkurzył mnie i zmęczył - ale fajnie,że ktoś wyjaśnił o co chodzi:)) film jak dla mnie irytujący min.przez powrót Avivy do punktu wyjścia - no nie jestem w stanie tego zmóc, pozdrawiam.

użytkownik usunięty
rpd0

Jak dla mnie film nie jest pro ani anty aborcyjny, lecz krytykuje skrajne postawy, pokazując je w równie groteskowy sposób.

ocenił(a) film na 8
rpd0

"Obnażały przy okazji jej wady pokazując, że błędy i frustracje Avivy nie dotyczą tylko konkretnych jednostek, ani grup wiekowych, rasowych czy etnicznych.(...) " Na litość boską Aviva to mała dziewczynka, jak dziecku można przypisywać takie cechy, albo jak jej postępowanie można odbierać jako świadomie wybory folgujące temu czy tamtemu?

Lola_filmweb

tak, to chyba ''stanowcze NIE dla aborcji''. Ale to dobrze, też tego nie popieram, chociaż nadal uważam, że film jest DZIWNY.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem