Pamięć absolutna

Total Recall
1990
7,2 73 tys. ocen
7,2 10 1 72631
7,6 29 krytyków
Pamięć absolutna
powrót do forum filmu Pamięć absolutna

Lubię Verhoevena, ale ten film to niestety porażka. Kto wie, może nawet by mi sie podobał, gdybym nie znał oryginału Philipa K. Dicka. W jego książce, jak w każdym jego dziele, roiło sie od wątpliwości, pytań o tożsamość, zagubienia. A tu co? Dylematy Dicka zostały zredukowane do pytania: "zabić czy nie zabić?". No i podsumowanie Shwarzeneggera: "Uznaj to za rozwód". Ręce opadają. Jedyna udana ekranizacja prozy Dicka to "Blade Runner"

ocenił(a) film na 9
Yorick

Jako ekranizacja Dicka: 3/10
Jako oddzielny film: 8/10

Lepiej obejrzeć go sobie dla relaksu, bo przecież po to został nakręcony, by się dobrze bawić. Mimo, iż poziom momentami jest śmieszny, to film jak na swój gatunek jest niezły.

ocenił(a) film na 9
Yorick

Jak dla mnie film jest świetny; rewelacyjny klimat, trzymająca w napięciu akcja i przede wszystkim ten film ma dużą wartość rozrywkową.

Ale jako ekranizacja ambitnej powieści z filozoficznymi wątkami może być faktycznie słabo :/

Ale i tak film na plus.
Świetne gadki Szwarca typu 'Now get your ass on Mars' :P
Ja daję 9/10 choć jak przeczytam książke to pewnie się ciut zniży...
Ale póki co - jest super :)

Yorick

Film trzeba traktować jako doskonałą rozrywkę, bo nie ma w nim większej głębi. Opowiadanie Dicka stawiało masę pytań, pytań o naszą tożsamość, jak napisałeś itp. Film nie jest dobrą ekranizacją, choć posiada śladowy klimat i ciekawe efekty specjalne, należy go potraktować jako luźną adaptację, czysto rozrywkową. Nic więcej.