Pamięć absolutna

Total Recall
1990
7,2 73 tys. ocen
7,2 10 1 72631
7,6 29 krytyków
Pamięć absolutna
powrót do forum filmu Pamięć absolutna

Zdecydowanie teraz ten film nie wygląda za dobrze, zarówno wizualnie - nie chodzi o efekty specjalne, tylko o skromne wystroje wnętrz, betonowy świat, klaustrofobiczne scenerie, jak i wykonanie poszczególnych scen: brak staranności w ich realizacji, a strzelanie w bohatera do okola niego bez żadnych wzajemnych postrzałów to już chyba zagrywka typowa dla akcyjniaków z lat 80/90. <SPOILER>Natychmiastowego terraformowania atmosfery Marsa (nie tylko tlen, ale przecież promieniowanie UV, ciśnienie atmosferyczne...) nie skomentuję, pewnie to nie wszystkim przeszkadza</SPOILER>.
Ale pamiętam wrażenia z filmu sprzed 20 lat i wtedy to było coś... A i teraz coś w sobie ma... No i był Schwarzenegger...

JakBym

Ten film należy potraktować z przymrużeniem oka, bo to w żadnym razie nie jest "poważny" film akcji.

ocenił(a) film na 8
JakBym

Byłem dziś w kinie na nowej wersji. Film z Arnoldem to klasyk i tak trzeba go oceniać, ale najnowsza Pamięć absolutna to film wgniatający w fotel. Trochę tam kiepsko z logiką, jak to w blockbusterach, ale muza, akcja, efekty specjalne, Kate Backinsale, oraz klimat są po prostu rozwalające. Większość właśnie z sentymentu do oryginału z Arnim jedzie po nowym filmie, ale ja wam powiem krótko. Nowa Pamięć absolutna jest lepsza , od Avengers, Prometeusza, a nawet Mroczny rycerz wschodzi. Jak lubisz dobrą akcję w aranżacji sci-fi to ten film cię wchłonie. To taka Tożsamość Borne'a w sensie jakości technicznej i fabularnej zmiksowna z Raportem mniejszości. Polecam. Moja ocena 8/10.

ocenił(a) film na 6
Rahabiel

Na pewno nową Pamięć pooglądam, dzięki za zachęcający opis