PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605096}
5,8 50 tys. ocen
5,8 10 1 49864
4,9 12 krytyków
Paranormal Activity 3
powrót do forum filmu Paranormal Activity 3

[SPOILER] Aby się zbędnie nie rozpisywać, swoje uwagi przedstawię w punktach:

1. Motyw zmyślonego przyjaciela stary, ale dobry(Toby)

2. Im dalej idziemy w przeszłość, tym demon potężniejszy(w PA1 taki poltergeist, w PA2 zrobił niezłą rozróbę, a tutaj - normalnie zniszczenie i zamęt)

3. Kolejne części = coraz więcej magii(w PA1 zwykły demon, w PA2 można jeszcze przetrwawić wątek z demonicznymi paktami, ale to z sabatem to była totalna miazga - pewnie w kolejnych częściach będą czarnoksięznicy i satanistyczne bractwa ze znakami Belzebuba i Bhaala)

4. Twórcy okłamują nas w trailerach - w filmie nie ma nawet połowy scen ze zwiastunów

5. Miałem rację co do Krwawej Marry jako manifestacji

6. Kolejne części = coraz bardziej wymyślne metody straszenia(tu mamy latające prześcieradła, antygrawitację przedmiotów, czarne dziury wsysające dziewczynki, demoniczne uniesienia oraz najstraszniejszego demon face'a na świecie)

7. Zakończenie, choć straszne, po prostu bez sensu - babka czarownica, a dom spłonął w wyniku czarnoksięskich rytuałów.

Ogólnie dobry i straszny, ale poniżej ogólnych oczekiwań.

7/10

ocenił(a) film na 8

7. Zakończenie, choć straszne, po prostu bez sensu - babka czarownica, a dom spłonął w wyniku czarnoksięskich rytuałów.
ej ej ej właśnię wróciłem z seansu i tam nic nie spłonęło tylko stara zabiła dwójkę rodziców i powiedziała do dziewczynek chodźcie się przygotować.O co kaman ?

4. Twórcy okłamują nas w trailerach - w filmie nie ma nawet połowy scen ze zwiastunów
zgadam się brak polewania demona i tego egzorcysty

użytkownik usunięty
Cichy22

to że spłonął dom to tylko domysły, bo skoro o tym gadali w poprzednich częściach i te wiedźmy rozpaliły ognicho to chyba potem i chata poszła z dymem. Widać, na końcówkę to im pomysły się skończyły.

ocenił(a) film na 8

Widać,że poucinali parę scen no bo bez jaj ja tu może na zwiastunie połowę widzę z tych co w kinie :)

ocenił(a) film na 6
Cichy22

Domyślam się, że przygotowania do ślubu z Tobym. Zakończenie było fatalne a sam film bez większych emocji. Przeciętne kino.

ocenił(a) film na 9
Cichy22

nie rozumiem dlaczego wycieli sceny z filmu? Właśnie wróciłam z kina i jestem lekko zawiedziona :/

użytkownik usunięty
oskka

pozmieniali wszystko, by zaskoczyć widzów. Jak na zwiastunach była scena z latającym prześcieradłem, to w filmie zmodyfikowali ją, że uderza w kamerę(niezły efekt, nie sądzisz?)

Cichy22

tak,w bodajże 1 części ta jedna z dziewczynek mówi swojemu mężowi że gdy była mała jej dom spłonął a jakiś demon mówił jej imię do ucha (Kate?) więc, po tym jak babcia wzięła dziewczynki podpaliła dom

Poszłam na ten film tylko ze względu na te sceny w multikinie.
Jestem zawiedziona nawet tego nie było, gdyby to było to film nawet, nawet ale tak to same badziewie przykro mi.

użytkownik usunięty

zapomniałem też dodać:

8. Nagrania z kaset z lat 80. mają taką samą jakość jak te z najnowszych DVD

chyba nie doceniasz jakosci nagran z konca lat 80.

użytkownik usunięty
ezils

ale żeby były dokładnie takie same jak te z DVD?

ocenił(a) film na 8

o ludzie. ja rozumiem to zupełnie inaczej niż wy. więc 1: ok. 2: zgadzam się, ale dlaczego? ponieważ w trójce przedstawiony nam jest gdy się wkurza bo babka urodziła córeczke, chociaż zaprzedała mu duszę, a on chce chłopaka...potem ta córka rodzi kolejne dwie dziewczynki, więc jest tym bardziej zły. z tego powodu wybiera sobie jedną z nich i robi wszystko by rodzina wyprowadziła się z domu i żeby babcia pomogła mu w rytuale powierzenia Kristi jemu..dlatego tyle się dzieje. w dwójce dzieje się tyle ile Toby wymaga..czyli po prostu zabicie psa który mu przeszkadzał i wniknięcie w jednego z domowników by pod jego postacią mógł zabrać Hunter'a. jedynka to wyłącznie starania Tobiego by powrócić do domu gdzie jest Hunter więc tego też nie ma dużo. 3: ahahaahha. w jedynce część akcji i tylko tak jak mówiłem pokazanie jak Toby wnika w postać Katie...by wrócić do Huntera...dwójka to też tylko wniknięcie w Kristi by móc odebrać obiecanego sobie chłopca. trójka natomiast to geneza tego dlaczego Toby w ogóle uczestniczy w tej historii. czyli sabat dziewczyn, które zaprzedają swe dusze upiorowi, ktory zabierze pierworodnego, a że babka i córka nie urodziły chłopca więc przyczepia się do następnego pokolenia. proste. jeżeli w ogóle będzie następna (a nie sądzę) to nie będzie pewnie belzebubów itp...Toby dostał swoje i pewnie nikt go już nie odnajdzie. 4: moim zdaniem to zamierzony zabieg twórców filmu. chcieli naprowadzić nasze domysły na dalszy kurs. mieliśmy myśleć że jest tak jak mówili w jedynce i dwójce...że dom się spalił...dziewczynki wywolały ducha i otrzymała rodzina karę...nawet dziewczynki mówiły że się budziły i nad ich łóżkami była czarna postać...tak jak na plakacie. to wszystko po to by zaskoczyć widza. zaskoczyć tym, że jednak jest zupełnie inaczej....nikt tego nie robił chyba jeszcze by trailerem zmylić, ale uważam to za udane. może być też druga opcja, że elementy trailerów to po prostu drugie zakonczenie, które prawdopodobnie ma skrzyżowanie z pierwszym podczas sceny w kuchni gdy wszystko spada. w drugim zakończeniu może nie być tej sceny i matka nie karze wyjeżdzać i akcja kończy się w domu, pożarem domu i śmiercią rodziców. nie ma scen z egzorcystą, czy wywoływanie marry przez obie dziewczynki, nie ma sceny z wodą czy porwaniem matki do sypialni. podsumowując: ma to nas zmylić do myślenia innym kursem i również mamy koncetrować się na innych momentach, których tak naprawdę nie zobaczymy a przestraszy nas co innego. np: widzimy lecącą kołdrę na trailerze w otchłań pokoju a tak naprawdę kołdra uderza w kamerę.. czy np czekamy aż wybuchnął lampy a sceny tak owej nie ma. 5: zgadzam się. krwawa marry tak jak mówiłem to tylko zmyłka. 6: wspaniałe momenty, których się nie spodziewałem. w dwójce były może takie dwa momenty naprawdę niespodziewane i które przestraszały. natomiast w trójce jest ich masę...spodziewanych(kobiety w garażu,ktoś w szafie- matka), jak i tych niespodziewanych( spadająca kuchnia, prześcieradło, pociągnięcie za włosy) 7: zakończenie pomysłowe i bardzo logiczne. toby musiał dostać się do domu babki by tamte dziwne odprawiły rytuał więc wypłoszył rodzinkę z domu. rodzice przeszkadzali więc ich toby mógł już zabić, a dziewczynki szykują się do rytuału...dziecko kristi (jeżeli chłopiec) zostanie oddane tobiemu..dom na pewno nie słonął...nie ma opcji...jeżeli tak by było to pokazali by tą scenę z traileru...poza tym na trailerze raczej to jest dom tej rodziny. do tego katie otrzymała kasety od babci więc i raczej wszystko było zachowane w domu babki aż do jej śmierci. babka umarła więc i toby był już od niej uwolniony i przerzucił się na dalsze pokolenie. zajebał kasety i od tego się zaczęło wszystko. jeżeli już to chata rodzinki pali się w drugim zakończeniu jeżeli tak owe istnieje. 8 też to zauważyłem i powiedziałem mojej dziewczynie, która tak samo mi odpowiedziała, że nie doceniam jakości nagrań z końca lat 80. przyznam że mam takie jeszcze już po 2000 i są kilkanaście razy gorsze. alko komu chciało by się oglądać film w tak męczącym obrazie? od siebie dodam 9: zastanawia mnie jedynie czarna postać która przemykała dwa razy za drzwiami...raz jak Katie i przyjaciel ojczyma chcą wyjść po wywoływaniu krwawej marry...drugi jak ojczym i kristi chcą wyjść z szafy u babci...przecież Tobiego nie było widać...a krwawa marry się nie pojawiała.. dodaję również 10: wzrost tobiego....podobno to wysoki stary mężczyzna...a pod prześcieradłem jest niska postać? prawdopodobnie no nie mogli inaczej zrobić bo wszyscy mieli myśleć że to ta mała dziewczynka. no i jeszcze muszę 11: dlaczego do ku*wy w każdym filmie musi być ktoś kto w te duchy nie wierzy. wku*wiające do granic możliwości. w jedynce micah...w dwójce ojciec...w trójce matka...grr -.-... haha...jeszcze 12: nie wiem dlaczego ale chyba sądzę że w ogóle są dwie wersje całego filmu. scen w trailerach jest tak dużo że prawdopodobnie mogli całą historię wytłumaczyć w dwóch wersjach. przekonamy się pewnie wkrótce. pozdrawiam! :)

użytkownik usunięty
sikorzak

po przeczytaniu twojego komentarza zrozumiałem to wszystko i zwiększam filmowi ocenę. Gratuluję

ale co do 11. - w filmach o duchach i demonach zawsze ukazują niedowiarków, aby zakpić potem sobie z ateistów. Ja lubię takie nabijanie się z niewierzących, bo to im uświadamia, że są głupi, tępi, ślepi i ograniczeni.

ocenił(a) film na 8

po przeczytaniu swojego komentarza przepraszam za dziesiątki zdań ze złą składnią i tyle błędów ortograficznych. pisałem szybko i to co mi przychodziło na myśl. ale cieszy mnie, że komuś polepszyłem mniemanie o tym filmie.
rzeczywiście co do 11 to mogą sobie kpić tak z niedowiarków..ale to najbardziej wkurzająca rzecz w każdym tego typu thrillerze/horrorze..

ocenił(a) film na 6
sikorzak

Bardzo fajnie i składnie opisałeś 1 2 i 3 - brawo. Oby więcej tego typu komentarzy, które wyjaśniają, pomagają i pozwalają połączyć fakty. Dzięki.

użytkownik usunięty
sikorzak

i wracając do jakości kaset, nie były jednak tak idealne te nagrania - dzięki początkowi w teraźniejszości mogłem zauważyć, że jakość dźwięk na tych VHS-ach była gorsza(cichsze i mniej wyraźne dźwięki) ale potem się do tego przyzwyczaiłem

ocenił(a) film na 7

Ateiści są głupi, tępi, ślepi i ograniczeni? Lecz się chory, zaściankowy ekstremisto...

użytkownik usunięty
Szafar21

5 najbardziej prymitywnych zmysłów i mania wielkości - oto cała wasza idea

ocenił(a) film na 5

O rany, szczurex, zastanów się następnym razem zanim palniesz takie głupstwo.
Twoje słowa dają kolejny dowód na to, jak kochający, tolerancyjni i dobrzy dla bliźnich są w rzeczywistości wyznawcy "miłującego Boga", jakimi są chrześcijanie. I nie, na moją ocenę nie wpłynęła jedynie Twoja wypowiedź... jesteś tylko kolejnym, że pozwolę sobie zacytować, "głupim, ślepym, tępym i ograniczonym" człowiekiem.

ocenił(a) film na 5

jeśli niewiara opiera się na tym, że po domu latają prześcieradła, mąż nagrał wszystko na taśmy a ja w zaparte idę, że duchów nie ma zamiast poświęcić pięć minut na obejrzenie DOWODÓW - tak, to głupie

jeśli ateiści są głupi, bo po prostu nie wierzą w ideę boga i trzeba ich obrażać... ;) mniej nienawiści do ludzi, mniej stawiania wierzących na piedestale.

ocenił(a) film na 7

jest mi Ciebie żal na prawdę. To że ateista patrzy na świat oczami faktów i logicznymi przemyśleniami a nie tym co kościół daje na tacy a "ślepcy" pójdą nawet w ogień . Przykład mohery dające na tace całą swoją rętę a później nie mają za co zjeść. I kto tu jest "ślepcem? To wracając dlaczego uogólniasz że ateiści nie wierzą w duchy? wrzucasz do wora co jest przykre bardzo. Ja sam jestem ateistą i nie zdziwiłbym się w życie pozagrobowe jako czysta energia a nawet sądzę i chciałbym wierzyć ze cos takiego jest . Ale nie w sposób jakakolwiek religia to opisuje. I wierz w sobie co zechcesz ale otwórz umysł, wyjedź najprawdopodobniej z małej wiochy w której żyjesz i może wtedy będziemy mogli porozmawiać. Pozdrawiam

użytkownik usunięty
kaszmirowski

ty otwórz umysł - żal mi cię, ograniczony do 5 zmysłów biedaku. Ponadto ja już po świecie wędrowałem więcej od ciebie i mogę ci orzec, że kościół i chrześcijaństwo to nie tylko mohery

ocenił(a) film na 7

Przykre..

ocenił(a) film na 8

daj spokój :)
ci "ateiści" (większość to i tak obrażeni na resztę świata nastolatkowie którzy chcą się wyróżnić) nie pojmą tego czym jest religia, więc twoje posty są bezcelowe ;)

SilverP

religie to wymysł człowieka, aby było mu łatwiej pojąć wszystko co go otacza. Zamiast dążyć i zdobywać wiedzę na ten temat, to ktoś wpadł na pomysł żeby iść na skróty i rozgłosić wszystkim, że wszystko zostało stworzone przez Bogów i innych bożków.
Religia to opium dla mas, co tu do "pojmowania"?

użytkownik usunięty
pacyna92

Ateizm to opium dla mas

ocenił(a) film na 6

Najgłupszy post na filmwebie, gratuluję. To jest debilniejsze od wszelkiej maści prowokacji, których na filmwebie jest masa, bo one są celowe, ty pisałeś serio... :D

ocenił(a) film na 5

głupi i tępi są ci, którzy chcą szacunku i tolerancji od innych, a sami owego szacunku i tolerancji nie posiadają.

ocenił(a) film na 8
sikorzak

a nie wydaje się wam, że ta scena wciągania matki z trailera jest sceną z części 2 bo tam było małe dziecko w kołysce? W ogóle jakoś inaczej te dziewczynki poubierane są. Pewnie nagrywali te zajawki bardzo wcześnie. Sam nie jestem przekonany czy ta woda byłaby konieczna w filmie, wygląda to bardzo fajnie, ale chyba lepsze było "przekonanie" matki sceną w kuchni XD świetna scena xD Z tą wodą to tak jakby troche bez szacunku dla Tobiego, a widzieliśmy, że Katie słuchała się go i po części bała. Można to jeszcze podpiąć pod typowe dziecinne zachowanie, no ale tak jak powiedziałem, że scena w kuchni bardziej mi pasowała do uświadomienia matki, że coś w tej chacie nie gra XD

ocenił(a) film na 8
matheox

wszyscy mylą dziewczynki. Kristi słuchała się go...
na pewno nie jest to scena z dwójki gdyż po pierwsze dokładnie znam tamtą scenę, a po drugie identyczne pomieszczenie jest w trójce czyli sypialnia rodziców.
ja trzymam się wersji, że to miało nas zmylić, albo po prostu większość filmu nakręcili 'podwójnie' czyli, że wszystko w wielu momentach mogło się potoczyć inaczej. gdyby Kristi oblała Tobiego tą wodą to Julie zobaczyłaby, że to naprawdę jest jakieś paranormalne stworzenie i wezwali by egzorcystę...itp itd...dom pewnie wtedy by się spalił
to że ubrania inne nie dziwne. dla dziewczynek z pewnością masa kompletów ubrań była przygotowana by wszystko wyglądało realnie i by było widać płynącą akcję, następne dni itp...proste. dlatego jak nagrali różne rozwinięcia akcji to i inne stroje to i inaczej widzimy w trailerach
teraz jak się zastanowiłem myślę, że może być tak, że są te dwa różne wytłumaczenia....i w trailerach widzimy wytłumaczenie pierwsze..możliwe że producenci już po wypuszczeniu trailerów rozmyślili się i do kin postanowili wrzucić drugie zakończenie...z całym długim innym wytłumaczeniem

ocenił(a) film na 8
sikorzak

też obstaje za tym, że chcieli nas zmylić bo jak wcześniej wspomniałeś momenty z trailerów już tak nie straszą i nie szokują. Ale mi chodziło o ten trailer pierwszy co jest na filmwebie gdzie matka stoi przy łóżeczku z małym dzieckiem i wtedy ją porywa, w 3 części nie było małego chłopczyka tylko w drugiej. Trailera ze spalonym domem i egzorcystą jeszcze nie znalazłem :P w sumie nie szukałem za dużo. I tak samo jak Ty myślę, że mogą być 2 wersje zdarzeń, tak jak wspomnialem wcześniej, że ten moment "uświadomienia" matki poprzez oblanie Tobiego wodą jest momentem tak samo kluczowym jak w kinowej wersji akcja w kuchni. BTW wiedziałem, że pomylę imiona dziewczynek XD ale napisałem na szybko i nie chciało mi się weryfikować tego :P

EDIT: widziałem ten trailer z egzorcystą i płonącym domem xD też niezłe momenty xD pękające żarówki, skaczaca dziewczynka i matka wciągana do sypialni, plonący dom i fajna akcja z pukaniem w szafę z lustrem :P Z wielką chęcią zobaczyłbym alternatywne zdarzenia :D

ocenił(a) film na 8
sikorzak

sorry za double posta ale FW nie pozwolił mi na ponowną edycje ;/
I tak jak mówiłem, w trailerze na filmwebie bodajże w tym pierwszym jest wciągana matka przy kołysce z tej drugiej cześci ^^

ocenił(a) film na 8
matheox

no tak tak. jest taki moment, ale w tym trailerze co oglądałeś jest chłopie masę takich momentów...rozmowa Kristi i Katie, Katie opętana rzucająca się na kamerę czy jak jeszcze dobrze pamiętam np Katie zabierająca Huntera. to są momenty z jedynki i dwójki by pokazać, że wytłumaczą nam skąd te zdarzenia, że to jest kolejny prequel, że to wszystko jest połączone itp....raczej zabieg mający na celu wydłużenie trailera, w którym za wiele nie chcieli zdradzać.

dokładnie dokładnie dokładnie. moment z wodą był pewnie jedną z koncepcji jak uświadomić matkę....jasne jest to, że wbrali kuchnię bo to było bardzo niespodziewane...pomysłowe...efektowne.

brakowało mi momentu ze skaczącą dziewczynką, ale pewnie nie chcieli mieszać, bo trudno by było wytłumaczyć jak to zrobiła. Toby by ją złapał?

sikorzak

Ciekawie to wszystko ująłeś i streściłeś fabułę filmu dla tych, którzy tak naprawdę jej nie rozumieją i zbyt pochopnie oceniają film uważając go za nudny i nie warty obejrzenia. Sama dowiedziałam się z twojego komentarza kilku bardzo istotnych faktów, których nie rozumiałam i teraz wiem o co chodziło producentom. : 3

ocenił(a) film na 6
sikorzak

Well Done Sherlock :)
za tą rozkminkę zasłużyłeś na zimnego browara :)

polej sobie od wujka Pawła :D

ocenił(a) film na 8
sikorzak

9. Ta ciemna postać jest jeszcze raz widoczna w filmie. Jest to scena w domu babci jak Julie poszła zobaczyć co to za odgłosy a Dennis chodził po sypialni. Widać zarys tej postaci w łazience(?) za plecami Denisa. Czasowo jest to moment 1h19m35s

ocenił(a) film na 7
sikorzak

Pisz następnym razem z akapitami i pustymi wierszami, bo tego słowo toku nie da się czytać

te sceny z trailerów są na oryginalnym DVD.

ocenił(a) film na 8
Gangelus

nie wiem jak to zrobią bo tych scen jest mase...w ogóle nie pasujących do tego co widzieliśmy w kinie...nie dość że powstało by długie drugie zakończenie...to jeszcze wiele scen w środku.

sikorzak

Jedynka ma z 4 zakończenia :P

ocenił(a) film na 8
Gangelus

dokładnie to 3. i każde z zakończeń to około dwie minuty i mniej...te sceny, które są w trailerach na pewno zajmują co najmniej z 10, a może i 20......wizyta egzorcysty czy kimkolwiek on jest...pożar....wciągnięcie matki to pokoju.... jak dla mnie to ja ciągle sądzę, że może i dwie wersje filmu zrobili.

sikorzak

jakie wciągnięcie? Oo

ocenił(a) film na 8
Gangelus

pod koniec jednego z trailerów Toby wciąga Julie do jej sypialni, zostaje rzucona na łóżko i zatrzaskują się drzwi.

ocenił(a) film na 8
sikorzak

Można gdzieś obejrzeć te alternatywne zakończenia?

Witak

na yt jakiś czas temu widziałem.

sikorzak

Zauważyłem że wiele scen zaczynało się jak z trailerów ale nagle twórcy przechodzili do następnej sceny. W kinie zastosowali to zapewne dla młodszych widzów -15 lat. Może jakby był od 18 lat, to byłby cały film. Film nie był zły ale trochę nudnawy. Ciekawi mnie jaki będzie później wygląd filmu jak zapewne wstawią sceny z trailerów i sądzę że zakończenie się nie zmieni.

sikorzak

sikoarzak jedna z części ma 2 zakończenia. Nie pamiętam dokładnie która to część ale pierwsze jest taki [SPOILER]
1 - Kate,zabija swojego męża w kuchni, po czym przychodzi policja a ona nagle budzi się (demon z niej wychodzi tylko po to żeby to policja ją zastrzeliła)trzymając nóż,podchodząc do policjantów i pytając ' co się dzieje' patrzy z niedowieżeniem na nóż bo dziwi się co on u niej robi, po czym podchodzi do policji gdy ta nagle strzela do niej.
2 - Kate zabija męża chwila przerwy i nagle demon rzuca ją na kamerę,przy czym zabija.

ocenił(a) film na 7
Gangelus

A może wyjdzie jakaś specjalna edycja na blu-ray zawierająca dwie wersje filmu. Tak przy okazji na czym wyświetlił się trójkąt podczas ataku na siostry? Mi się wydawało, że to był laptop, ale w 1988r chyba jeszcze ich nie było.

ocenił(a) film na 8
GitMan32

o. ciekawie. nie skojarzyłem, że to był rzeczywiście ten trójkąt. tam były jakieś diody. i to dla mnie wyglądało jak takie urządzonko co się włącza na noc by świeciło....takie dla ludzi co zasnąć po ciemku nie mogą. ale tylko tak mi się może wydawać...laptop na pewno nie :)

ocenił(a) film na 8

Nie kumam dumania nad kwestia pożaru. Czy przypadkiem babka nie podpaliła celowo domu z 'rodzicami' w środku (już martwymi), po to żeby spławić CBI/policje :P plus wyjaśnić nowo-wypranym dziewczynkom śmierć mamy i jej partnera... Świetny horror BTW, polecam.