PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637875}
5,1 33 tys. ocen
5,1 10 1 32903
4,0 10 krytyków
Paranormal Activity 4
powrót do forum filmu Paranormal Activity 4

Czwarty raz to samo - ta seria pomału zaczęła stawać się nudna i zjada własny ogon. O ile konwencja found footage w "jedynce" była strzałem w dziesiątkę, tak w sequelach nie jest już tak udana. Tak, tak - takie prawo serii, ale okazuje się, że cała historia i życie Katie i jej rodziny było filmowane - począwszy od kamer video po te najnowsze - oraz wszystkich innych postaci, które miały z nią styczność. Naprawdę - każdy wpadał dokładnie na ten sam pomysł z rejestrowaniem wydarzeń i rozstawianiem kamer. Taki schemat przy "trójce" już był mocno wyświechtany. "Czwórkę" stawiam jednak ciut wyżej nad "trójką". Dlaczego? W dużej mierze przez postać głównej bohaterki, która jest naprawdę sympatyczna (swoją drogą niezła dupeczka) i nieco lżejszy klimat, nie taki nadęty jak przy trzeciej części. Tutaj nawet elementy humorystyczne się zdarzają, przez co nieco ciekawiej się ogląda i inaczej patrzy na bohaterów, ponieważ zachowują się bardziej naturalnie. Głupot i tak nie brakuje, ale to też już prawo tej serii. Mam wrażenie, że tutaj fabuła jest ciekawsza. Niestety grozy nie uświadczymy - film jako horror niewiele ma do zaoferowania. Powiedziałbym raczej, że to produkcja do obejrzenia ze znajomymi przy popcornie, chipsach i piwie. Sam oglądałem w nocy na słuchawkach, żeby utworzyć ten klimat, ale nawet i to nie pomogło. "PA4" nawet dobrze się ogląda i choć miejscami trzyma w napięciu, to nie ma mowy o wystraszeniu widza. Wyeksponowany temat i schematyczność ogranicza tę serię. W "jedynce" skrzypiące drzwi, pojawiające się ślady itd. nawet potrafiły wystraszyć. Jednak prezentowanie tego samego po raz czwarty, bez zmian, staje się zwyczajnie nużące. Film do obejrzenia, ale niczym nie zaskoczył - 6/10 za poprawną realizację i fajną bohaterkę.

ocenił(a) film na 4
Goro_Gondo

Film "Wściekły Byk" nie jest dobry, gdyż główny bohater jest niesympatyczny.

Pierwszy raz czytam, żeby jakość filmu uzależniona była od sympatyczności bohaterki. Brawo, wygrałeś nagrodę.

ocenił(a) film na 6
Piotrek4

Widzę, że Ty już dawno wygrałeś i chciałbyś nią obdarować kogoś innego, skoro nawet czytanie ze zrozumieniem to dla Ciebie wyższa szkoła jazdy. Nie pisałem nic, co by świadczyło o tym, że film jest dobry/zły ze względu na sympatyczność bohatera, a zaledwie wspomniałem, że stawiam "czwórkę" wyżej od "trójki" m.in (ale nie jedynie) przez wzgląd na sympatyczną protagonistkę, bo w poprzedniej odsłonie postacie były nijakie (i pisałem to chyba w którymś temacie na forum "trójki"). No, ale nie mam nawet co z Tobą dyskutować, skoro wybrałeś sobie zdanie totalnie wyrwane z kontekstu, którego zresztą nie rozumiesz i próbujesz przy tym być fajny. Naucz się pajacu czytać ze zrozumieniem, a dopiero potem się wypowiadaj.

ocenił(a) film na 4
Goro_Gondo

Twój bulwers świadczy o tym, że mam rację.

W ogóle to ile razy już to słyszałem: "ty nie rozumiesz, a ja rozumiem", "ty jesteś głupi, a ja mądry", "zdanie wyrwane z kontekstu, więc naucz się czytać", "jesteś pajacem, a ja nie jestem". Jakie to nudne.

Jak już mnie chcesz wyzywać, to rób to - proszę cię - chociaż w jakimś stylu.

ocenił(a) film na 6
Piotrek4

Chłopie, czy Ty jesteś upośledzony czy masz problem z osobowością? Wpadasz tutaj jak huragan, wybierasz sobie z całej wypowiedzi losowe zdanie, przeinaczasz je, by pasowało do Twojego "widzimisię", bulwersujesz się, napinasz jak balon, nominujesz mnie do jakiejś nagrody, a potem stwierdzasz, że to ja się niby bulwersuję i po raz kolejny wmawiasz mi coś, czego nie mówiłem i zakładasz jakieś bzdurne wnioskowania z tyłka wyciągnięte. Zero argumentacji, zero dyskusji, tylko chamska prowokacja i szukanie zaczepki - jakie to nudne

ocenił(a) film na 6
Goro_Gondo

Wszystko Ci wyjaśniłem, zresztą wszystko było jasne, ale Ty masz jakiś wyimaginowany problem z fragmentem wypowiedzi i starasz się coś udowodnić, ale sam nie wiesz co. I nie muszę Cię wyzywać, bo właśnie dokonałeś takiego samozaorania, że nie trzeba Cię dodatkowo pogrążać, aż poszły screeny, żeby wszyscy mogli się pośmiać.

BTW - w Twoim przypadku określenie "pajac" to jedynie stwierdzenie oczywistego faktu, a nie wyzwisko ;). 

ocenił(a) film na 4
Goro_Gondo

Bekę trochę z ciebie cisnę, że na jakość filmu wpływa sympatyczność/niesympatyczność bohatera. Lol. :D

ocenił(a) film na 6
Piotrek4

Próbuj dalej, bo mam niezły ubaw, tym postem udowodniłeś i nawet nie próbujesz zaprzeczać, że jesteś pajacykiem z parciem na prowokację i gówno-burzę, a bardziej złożone zdanie czy kawałek tekstu przerasta Twoje możliwości intelektualne i po dokładnym wyjaśnieniu o co chodzi, dalej próbujesz wmówić mi coś, czego nie napisałem.

Goro_Gondo

Niezła dupeczka? Ona ma 14 czy 15 lat jak i na filmie i tamtego czasu. Ty pewnie dwa razy tyle zboku.

ocenił(a) film na 6
Lucy_chan

Jak sprawdziłem właśnie, to ona jest rok młodsza ode mnie ;). Jak film oglądałem po raz pierwszy to miałem 17 albo 18, także no ;). Nieudany atak.

Goro_Gondo

Masz szczęście, bo internetowa policja od takich zboków aka Konopski już czyha ;))

ocenił(a) film na 6
Lucy_chan

Zresztą, to i tak miało bardziej żartobliwy charakter niż do brania na poważnie - coś na zasadzie, że na bezrybiu i rak ryba. Skoro wiele elementów w filmie leży, to szuka się jasnych punktów gdziekolwiek. Bohaterka ta wzbudziła gdzieś moją sympatię, że ją nawet polubiłem. Z trójki, czy dwójki to nawet ani jednej postaci już nie pamiętam.