PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=475848}
6,2 129 tys. ocen
6,2 10 1 128650
5,4 30 krytyków
Paranormal Activity
powrót do forum filmu Paranormal Activity

Ktoś pisał o grozie w tym filmie, niestety nie udało mi się jej odczuć.
Rozumiem skąd takie wysokie oceny, film ma być w zamierzeniu realistyczny, aktywność ducha pokazano za pomocą zjawisk prawdopodobnych, zwykłych (przesuwanie przedmiotów, hałas, stłuczone szkło itd.), w każdym domu można usłyszeć czasem hałas, dlatego widz wierzący w sferę nadprzyrodzoną może utożsamić się z bohaterami. W klasycznym horrorze zjawy są przerażające i materialne, nie uwierzy w nie naprawdę nawet osoba wierząca w zjawiska paranormalne, w tym filmie jest inaczej, sytuacja staje się prawdopodobna.
Statystyki mówią, że większość ludzi wierzy w boga, więc w duchy również. Dla nich ten film może być przerażający, jeśli w codziennym życiu odczuwają lęk przed duchami.
Ja nie wierzę w życie po śmierci, boga, demony ani nadprzyrodzone zjawiska więc film nie zrobił na mnie wrażenia, lubię horrory ale można mnie przestraszyć za pomocą trików filmowych, dobrego nieprzewidywalnego, scenariusza, dobą scenografią i muzyką itp., tylko dobra fikcja jest mnie w stanie przestraszyć, bo i tak nie uwierzę, że to prawda.
Ale dobry pomysł marketingowy, wykorzystali ludzkie lęki i z małym budżetem zrobili straszak dla duchobojnych:)

bell_102

Otóż to. Nie wierzę w takie rzeczy i dlatego film robi na mnie wrażenie równe zeru. Wstrzymam się jednak od oceny, bo szkoda ją zaniżać moją dwójką.

Vaylander

film jest zrobiony świetnie i za bardzo małe pieniądze, można się bać :)