Na wstępie, film mi się ogólnie podobał, bo jest dość klimatyczny i wiarygodny, nie nazwę go arcydziełem, ale jest godny obejrzenia.
No i pytanie, czy znacie jakieś filmy kręcone właśnie tak amatorsko jak paranormal, rec, rec2, blair witch project?
Jeżeli tak , to zarzućcie tytułami,
pozdro.
"Cloverfield" , ale jest to denne. Coś jak Godzilla w Nowym Jorku, pokaz efektów specjalnych. Najmniej uzasadnione użycie kamery z tych wszystkich filmów. Np. koleś ucieka z walącego się mostu, oczywiście wszystko filmuje i jeszcze się odwraca żeby filmować jak się za nim most wali :)
Nie warto, chyba że lubisz taniochę obfitującą w efekty specjalne.
Zgadzam się z komentarzem wyżej... Najczęściej filmy tego typu są po prostu denne. Zdziwiło mnie, że PA mi się spodobał, gdyż Rec czy BWP uważam za dno.
Podobnie nakręcony został Antychryst, to znaczy 'dziką kamerą' ;P Choć nie ma tam motywu z nakręcaniem akcji przez bohaterów. Mi film się nie podobał, ale może masz inny gust niż ja.
BWP uwazasz za dno?
Tak to jest kiedy tego typu filmu oglada sie o 12 w poludnie, popijajac chipsy cola i przegladajac w miedzyczasie Gale.
Tego typu film ogladaj na przyszlosc sama, wieczorem i najlpepiej ze sluchawkami na uszach.
Nie twierdze ze BWP jest arcydzielem ale okreslanie go dnem to przegiecie.
Zauwaz rowniez iz BWP ma jednak nieco wyzsze notowanie na portalu niz PA.
Tak to jest kiedy scenariusz jest po prostu... słaby. A to,że ma lepsze notowania nic nie znaczy, przynajmniej dla mnie, oceniam filmy na podstawie własnego gustu, a nie gwiazdek na Filmwebie... Który zresztą nie jest jakimś wielkim wyznacznikiem dobrego smaku. Ocenami można się jedynie sugerować, a i to nieczęsto się sprawdza.
Wracając do BWP, nie różnił on się wiele dla mnie od parodii na jego podstawie, ukazanej w Scary Movie. No cóż, po prostu nie ruszyło mnie ani trochę ganianie po lesie :)
Pozdrawiam
Zależy jeszcze gdzie. Na imdb PA ma zdecydowanie wyższą ocenę niż BWP. BWP 6.2 , PA 7.0.Chociaż dla mnie osobiście BWP był niezły, ale PA zdecydowanie lepszy.
Dzięki bardzo za odpowiedzi.
Nie, nie ... taniochy z efektami specjalnymi bym nie zniosła :)
Pozdrawiam
Mroczna plaża (Lost Things) jest w konwencji PA i BWP podobno. Nie wiem, nie widziałem, ale słyszałem.
Nie jest w tej samej konwencji. To znaczy nie ma nic wspólnego z kręceniem amatorską kamerą. Normalny film.
Niezły swoją drogą. Fajny klimacik.