PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=475848}
6,2 129 tys. ocen
6,2 10 1 128502
5,4 28 krytyków
Paranormal Activity
powrót do forum filmu Paranormal Activity

Flaki z olejem, kicha, chała!!!w ogóle nie jest straszny, nie trzyma w napięciu, wręcz przeciwnie-wkurza jak 100 diabłów!!!NUDA!!żeby obejrzeć go do końca musiałam przewijać te ich nudne wywody.jedyne co polecam to ostatnia scena:)ocena-poniżej skali!!

ocenił(a) film na 10
karola_24

Chyba coś masz nie pokolei, ja srałem w gacie ze strachu.

ocenił(a) film na 6
Timox

hmmm...to juz lepszy blair witch project!!!ten mial klimat!!

ocenił(a) film na 1
karola_24

Można obejrzeć, nie odradzałabym, chociaż niczego nowego ni odkrywczego w takim kinie (dodajmy - klasy B) nie znajdziemy.
Myślałam (miałam nadzieję), że ten 'styl' będzie alternatywą dla fatalnych (w mojej opinii) filmów nastawionych na flaki, krew i przemoc fizyczną, ale pomyliłam się.
Jest to kino absurdalne (i to nie jest pozytyw). Od razu warto zauważyć, że nie są to również 'nowe absurdy', ale powielane schematy absurdalnych zachowań bohaterów z horrorów (jakich wiele) typowych dla tej klasy.
Dlaczego bohaterowie hamerykańskich filmów (niezależnie od pochodzenia) nie rozumieją (czegoś niezwykle prostego) włączenie światła? Nieważne "co by to dało?" - ważne, że absurd goni absurd, i nie ma już miejsca na przerażenie, prawdziwość, poruszenie.
Nawet wisienka na torcie sprezentowana od samego Stevena nie pomogła. Wielki zawód.

Bishvilcha

@Bishvilcha

zgadzam sie z twoja opinia zobaczyc mozna i puscic w niepamiec, widzialem ten film przed chwila na HBO i z tym nie zapalaniem swiatla to naprawde idiotyczna sprawa, zreszta wiele amerykanskich obecnych filmow jak napisalas to "kino absurdalne"

ocenił(a) film na 5
Bishvilcha

Durny efekt z tym światłem, chyba tylko po to żeby podsycić atmosferę napięcia. Mnie to w tym filmie najbardziej wnerwiało. Czysty debilizm!

ocenił(a) film na 3
karola_24

zgadzam się w prawie całkowicie, ale wg mnie ostatnia scena to kicha totalna do tego łatwa do przewidzenia

ocenił(a) film na 5
kolp27

swoją drogą - słyszałem że jest alternatywne zakończenie. Jeśli to prawda, to nie bardzo wiadomo o którym mówisz.

...:::[SPOILER]:::...
wersja emitowana na HBO pokazuje tylko jak coś wywleka ją poza pokój i trzaska drzwiami, on biegnie ją ratować, krzyki ustają, on zostaje rzucony na kamerę, a ona demonicznie się do niej zbliża, a na końcu wielkie i szybkie zbliżenie (jakby była głodna i chciała ją wchłonąć).
IMO słabe zakończenie, ale przynajmniej pozostające w zgodzie z paranormalnością pokazywanych zjawisk. Cieszę się, że nie był to jakiś bzdurny fabularny twist, ale też nie było to nic ciekawego.
...:::[SPOILER OFF]:::...

użytkownik usunięty
Khaosth

środa 24sierpnia HBO godz.21:45

ocenił(a) film na 5
Khaosth

przejrzałem raz jeszcze forum - ponoć są trzy lub cztery zakończenia:
http://www.filmweb.pl/film/Paranormal+Activity-2007-475848/discussion/SPOJLERY+A lternatywne+za kończenia,1691131