Film zrobił na mnie ogromne wrażenie!
Jego prostota i banalna fabuła nawiedzenia przez siły nieczyste przeobraziła się w coś zupełnie nowego w gatunku film: horror, chodź
motyw z nagrywaniem zwykłą kamerą i kręceniem z ręki znamy z wcześniejszych filmów to i tak wychodzi to Paranormal Activity na wielki plus + !!! Osobiście lubię oglądać takie filmy (BWP,REC,PROJEKT:MONSTER)
Miliony wydawane na inne produkcje horroro podobne i milion sposobów na przestraszenie widza nie działają tak jak już wcześniej wspomniałem BANALNA fabuła i sceny które mają straszyć. Jednak w P.A. tak bardzo wczułem się w klimat filmu, że poczułem jakbym to ja stał za tą kamerą w sypialni i kręcił. Jeden pokój, łóżko, drzwi, 3 elementy a w głowie mamy tyle myśli że nie wiemy co poskładać do czego. Sceny z poruszającymi się drzwiami, stukaniem, trzaskaniem drzwiami, odgłos szeptu (Katiee..) zapalanie i gaszenie światła (ciarki przechodzą po plecach) niby nic, zero efektów zwykłe słowa i światło a przeraziły mnie jak nie jedna scena podczas gdy coś stoi za tobą w lustrze lub wyskakuje znienacka. Film jest niewiarygodnie realny i można uwierzyć że to miało miejsce na prawdę. Mamy przykład jak tanio i prosto można zrobić film, który teraz jest pewnie na ustach wszystkich którzy oglądają filmy i są miłośnikami filmów grozy.
Zakończenie również niesamowite, krzyk wabiący Micah na dół i kroki wchodzącej Katie na górę całą zakrwawioną z nożem.
Nie mogę tylko zrozumieć co oznaczała scena w zwiastunie, gdy coś lub ktoś wpada na kamerę i obraz się urywa.. w filmie nie było tego !!!
Chciałbym zobaczyć jeszcze te inne zakończenia o których słyszałem, również ciekawe sposoby na zakończenie,
a może macie swoje propozycje jak byście zakończyli ten film ?
Ja osobiście nic bym nie zmieniał, a jeśli już to:
Katie siedzi przy łóżku z nożem po kilku godzinach wstaje i schodzi na dół (słychać otwierane drzwi i trzaśnięcie co jest oznaką że wyszła z domu), do domu przychodzi siostra, widzi Micah, krzyczy i wzywa police. Ta po kilku minutach wkracza do domu znajduje zwłoki i przeszukuje dom. (Katie zostaje uznana za zaginioną)
Po kilku godzinach wchodzi ekipa techniczna aby zabrać sprzęt, którym nagrywali całe zajście. Na górę wchodzi mężczyzna żeby zabrać ostatnią kamerę, która nadal jest włączona, wyłącza ją.. za chwile przypadkowo znowu ją włącza a za nim stoi Katie z nożem | Koniec
Film jest super! Obejrzalem go teraz przedchwila i powiem ze jest to najbardziej straszny film jaki widzialem, a widzialem duzo horrorow. Najgorsze byly momeny w sypialni, ale policjanci w USA to cykory. Po kierego wala zabijali ja, albo mogli przynajmniej z gumowej kuli w nia strzelic. Powiedziales cos o jakims zwiastunie. Gdzie on jest?
chodziło mi o zakończenie kinowe, które już miałem przyjemność oglądać
wersja filmu z 07' różni się zakończeniem od tej kinowej, która bardziej mi się podobała;)
Zgadzam się w 100%. Prosty film, bez żadnych udziwnień - trzaśnięcia, tupot, uderzenia, cienie, szepty - tak niewiele, a tak przerażający efekt. Coś naprawdę strasznego!
Naprawdę godny następca Blair Witch Project. Trzeba mieć jednak trochę wyobraźni żeby się wczuć w klimat.
zdecydowanie sie nie zgodze... BWP to klasyka, a nigdy nie uwierze w fakt iz 'nastepcy' czegokolwiek moga byc lepsi od pierwowzoru...
niestety wg. mnie Paranormal Activity to film najzwyczajniej w swiecie nudny, naiwny i do bolu przewidywalny.
4/10
"nudny, naiwny i do bolu przewidywalny" - to samo powiedziała moja dziewczyna... ale o "Blair Witch Project" (który ja osobiście sobie baaardzo cenię). Chciałem jej pokazać straszny film, który swego czasu zrobił na mnie wielkie wrażenie, a w zamian otrzymałem narzekanie ;) A że to banda głupków, a że to dziewczyna cały czas piszczy i marudzi. Nikomu się nie dogodzi ;) Są gusta i guściki.
Cholerka, to ile było tych różnych zakończeń? <lol2>
[SPOILER]
Ja oglądałem te zakończenie w którym tą babką cały czas ją trzepało przez 2 dni chyba a potem pały wkroczyły i ją zastrzelili[/SPOILER]
Gdzie można zobaczyć te zakończenie z 2007 roku?
zakończenie z 07' roku jest z policją, a te kinowe jest jak rzuca Micah
w kamerę a później na kamerę;)
2ciego chyba nigdzie nie ma jeszcze, tylko na DvD będzie;)
Uznaję ten film za jeden z najbardziej przerażających filmów, które widziałam. Jeszcze mnie trzyma, a każdy byle dźwięk wieczorem sprawia, że serce wali mi jak młot.
Zakończenie 2007 lepsze niż kinowe :)