PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=475848}
6,2 129 tys. ocen
6,2 10 1 128505
5,4 28 krytyków
Paranormal Activity
powrót do forum filmu Paranormal Activity

Co tu dużo mówić, w kategorii horroru film jest rewelacyjny... ma klimat, działa na wyobraźnie jak mało który, uderza w chyba najbardziej prawdopodobną z paranormalnych materii (czyli duchy,demony, których istnienie powszechnie się uznaje), dlatego jeszcze trudniej jest zasnąć po seansie, wyobrażając sobie sceny z filmu dookoła własnego łóżka.

W ogóle motyw kręcenie tego co dzieje się dookoła człowieka, kiedy ten śpi okazał się bardzo wciągający. Zapalające się światła w innych pomieszczeniach widoczne z perspektywy otwartych drzwi sypialni wzbudzały wyjątkowy lęk, kroki słyszane ze schodów, niepozorne zostawianie śladów na podłodze przez ducha czy zamykanie i otwieranie drzwi w środku nocy zaraz obok nieświadomych, śpiących bohaterów... to wszystko bardzo mocno oddziałuje na widza.
Sceny ze stojącą przez kilka godzin główną bohaterką nad łóżkiem w środku nocy albo to kiedy wychodziła ona z sypialni i widz nie wiedział, co się z nią dzieje... aż do momentu krzyku z dołu - świetna technika.
W zasadzie zakończenie to bardzo słaby element tego filmu, ale bez wahania uważam, że produkcja jest wyjątkowa i osiąga swój cel zdecydowanie bardziej niż biegające dziwolągi w maskach z nożem w ręku, czarnowłose blade dziewczynki czy pochodne mutanty.

ocenił(a) film na 6
Kamil0607

Zgadzam się

ocenił(a) film na 9
Kamil0607

Cóż, swoje lata mam, ale film oglądany o północy, samemu, ze słuchawkami na uszach robi wrażenie. Zaraz po pojawieniu się napisów końcowych zapaliłem światło w pokoju. Tak dla własnego spokoju ;) cóż, polecam wszystkim którzy lubią dreszczyk emocji. film ogólnie nieporównywalnie lepszy niż masa innych, wypełnionych krwią horrorów. osobiście w ogóle nie lubie horrorów. ale ten będę polecał wszystkim ;)

ocenił(a) film na 1
Kamil0607

Film jest przeraźliwie nudny. To jest horror? Chyba dla pięciolatków.

ocenił(a) film na 8
rock79

Przyznam... powaliłeś mnie tą argumentacją ;)

ocenił(a) film na 1
Kamil0607

Jakich argumentów oczekujesz? Przed seansem miałem nadzieję na kawałek dobrego horroru. A co dostałem? Film trwa kilkadziesiąt minut, z czego przez połowę obserwujemy śpiącą parę a przez drugą bieganie z kamerą po schodach. Jeśli kogoś jest w stanie przerazić taki scenariusz, to gratuluję zniewieściałej wrażliwości. Najsłabszy horror jaki widziałem. Jedyna jego zaleta jest taka, że po filmie spało mi się wyjątkowo dobrze.

ocenił(a) film na 8
rock79

Zniewieściała wrażliwość albo wyobraźnia nieco bardziej skłonna do wysiłku. Nie będę wnikał, ale pięciolatki, które wcześniej przywołałeś, też pewnie dobrze by spały po tym filmie ;]

ocenił(a) film na 1
Kamil0607

Przecież pisałeś, że nie spałeś ;]

ocenił(a) film na 8
rock79

Wesołych Świąt

ocenił(a) film na 1
Kamil0607

I szczęśliwego 2011

ocenił(a) film na 9
Kamil0607

Rowniez zgadzam sie w 100%. Jezeli ktos pisze ze film jest przerazliwie nudny i to najgorszy horror jaki widzial to chyba nie wie dobrze w jakich warunkach taki gatunek najlepiej ogladac. Na prawde robi to kolosalna roznice. Bo jezeli obejrzenie tego filmu o godzinie 12:00 w poludnie, w jeden z pieknych, slonecznych letnich porankow wraz z grupa znajomych u nikogo dreszczy nie wzbudzi, to przesuniecie seansu o 12 godzin do przodu, odbycie go w samotnosci, ze sluchawkami na uszach i przed duzym ekranem, diametralnie zmieni sytuacje i zapewniam ze wiekszosc osob poczuje ciarki na plecach. PS: Nie mowiac juz o tym ze horrory dotyczace tematyki zawartej w tym filmie znacznie lepiej odzialywuja na nasza wyobraznie gdyz pokazuja zdarzenia ktorych nie potrafimy wytlumaczyc i w ktrorych prawdziwosc nie wierzy wiekszosc ludzi, ale jednak dopuszcza ich istnienie. pozdro hejterzy

ocenił(a) film na 1
Kamil0607

W kategorii horroru to jest syf a nie film. Kategoria "ŚRODEK NASENNY" 10/10

ocenił(a) film na 6
Mayhem91

Albo zgrywasz kozaka, który chce poszpanować jak to się niczego nie boi, albo kręci cie krew i obcinanie głów.
Mówicie że nie ma napięcia a jak koleś w łóżku zauważył że nie ma dziewczyny, biegał z kamerą po domu szukając jej, a ona siedzi na huśtawce na podwórku.
Każdy na takim miejscu spodziewał by się ducha albo trupa tej dziewczyny, ale czy ta scena nie była pełna napięcia.

ocenił(a) film na 9
Flaker

Byla, jak i wiele innych scen w tym filmie

ocenił(a) film na 8
Mayhem91

tak to taki środek nasenny że nieradze z niego kożystać a ty jeśli oglądasz takie filmy pszy zapalonym świetle to się niedziwie a ten film zresztą niemiał być straszny tylko jego celem było działanie na psychikę obejżyj go o 3 w nocy i zobaczymy czy się niebędziesz bał idąc spoać pozdro

ocenił(a) film na 6
szymon_rybarczyk

Dokładnie, ale może używaj trochę przecinków i kropek... :D